Fortsätt till huvudinnehåll

Säsonger med flest backmål totalt

Trenden inom hockeyn (både i NHL och SHL) är att fler och fler backar är offensivt skickliga och håller till högt uppe i poängligan. Erik Karlsson, Rasmus Dahlin och Cale Makar i NHL och bland annat Pudas och Joel Persson hemma i Sverige. Ingen ska dock anklaga bloggen för att intressera sig jättemycket för trender, så vi valde på klassisk manér att titta bakåt istället.

Hur har det sett ut för våra backar under de senaste åren? Och då menar vi hela backuppsättningen. Det vill säga hur många mål har de tillsammans gjort? Varje säsong sedan 99/00. Vi har lyckats gräva fram tre anledningar till varför det är intressant. Dels är ju allt AIK-relaterat intressant, men vi vill också veta om det produceras fler backmål när AIK har en uppenbar försteback, eller blir det så att övriga backar tar ett steg tillbaka? Slutligen vill vi också veta om många backmål går hand i hand med framgångsrika säsonger?

Efter att ha samlat på oss den statistiken som behövs, insåg vi omedelbart att Allsvenska och Elitserien är två helt olika nivåer (i det här fallet vad gäller mål av backar). Under mitten av 00-talet nåddes sådana höjder att vi kommer att dela in inlägget i två delar. För det kan väl inte vara så att Johan Åkermans dominans var så total att AIK i vissa fall gjorde mer än dubbelt så många backmål under säsongerna? Svaret på den frågan kan mycket väl vara ja, så först kommer statistiken MED Åkerman i laget och sedan följer tiden utan Åkerman.


99/00: 37 mål

Johan Åkerman, 9

Niklas Söderström, 9

Jens Nyström, 6

Joakim Lidgren, 6

Håkan Strömqvist, 5

David Lundqvist, 1

Fredrik Lindgren, 1

Åkermans intåg och initialt trångt uppe på tronen när bjässen Söderström fortfarande levererade offensivt. Många fina namn, men den stora chocken är ändå att Dick Burlin gick helt mållös.

00/01: 23 mål

Johan Åkerman, 10

Niklas Söderström, 5

Joakim Lidgren, 3

Martin Maskarinec, 3

Dick Burlin, 2

En omtalat defensiv säsong då Rolle Stoltz valde att spela ganska försiktigt. Åkerman fortsatte att leverera, medan vi helt har glömt bort Jocke Lidgrens andra säsong. Burlins tid i AIK tog slut och den avslutades med ett par baljor.

01/02: 30 mål

Johan Åkerman, 12

Stefan Klockare, 5

Igor Matushkin, 5

Mikael Tjälldén, 4

Daniel Ström, 2

Jens Nyström, 1

Riku Varjamo, 1

En bredare backsida innebar mål från samtliga sju, mer eller mindre, ordinarie backarna fick näta. Samtidigt känns det som att Åkerman hade gjort flest mål även om AIK hade värvat in Niclas Lidström.

02/03: 49 mål

Johan Åkerman, 16

Daniel Ström, 11

Stefan Klockare, 5

Igor Matushkin, 5

Riku Varjamo, 4

Fredrik Lindgren, 3

Jason McBain, 3

David Lundqvist, 2

49 mål! Vi kan direkt avslöja att det här är rekordsiffror. Och kanske inte bara för Skellefteå AIK. Det känns orimligt att något svenskt lag har gjort så många backmål under en och samma säsong. Och då har vi inte räknat med eventuella mål när B-O Karlsson vikarierade som back. Fyra mål av Riku Varjamo är bara det helt osannolika siffror. 

03/04: 40 mål

Johan Åkerman, 15

Pekka Poikolainen, 9

Daniel Ström, 6

Jörgen Sundqvist, 5

Fredrik Lindgren, 2

Fredrik Bergquist, 1

David Holmqvist, 1

Niklas Westerlind, 1

Poikolainens notering är kanske den största skrällen i hela det här inlägget. En tydlig riktningsförändring för AIK då nästan alla backpengar lades på de sex första backarna. Femton mål för Åkerman och vi reagerar knappt.

04/05: 40 mål

Johan Åkerman, 11

Martin Johansson, 7

Jörgen Sundqvist, 7

Jarkko Glad, 5

Fredrik Lindgren, 4

André Mattsson, 3

Fredrik Bergquist, 2

Drake Berehowsky, 1

Det som man omedelbart reagerar på är ju Berehowskys mål, men här finns inte statistiken från Superallsvenskan med, så det är inte Leksandsmålet. Kingens sju mål känns lite överraskande då minnena av honom antingen är grumliga eller inga alls.

05/06: 43 mål

Johan Åkerman, 15

Daniel Sondell, 11

Fredrik Bergquist, 8

Fredrik Lindgren, 4

Jeremiah McCarthy, 2

Marc Busenburg, 1

Per-Anton Lundström, 1

Libor Prochazka, 1

Säsongernas säsong när vi äntligen lyckades. Berka fyrdubblade sin målskörd. Daniel Sondell gjorde elva mål, trots att vi väl inte var jättenöjda. Johan Åkerman krönte sin tid i Skellefteå med att för sjätte året i rad göra mer än tio mål.


Det här var alltså Gamla Testamentet, om man gör en svag liknelse med bibeln. Att ha några andra gudar jämte Johan Åkerman behövdes inte, då han på egen hand gjorde lika många mål under vissa säsonger, som i princip hela backuppsättningen skulle komma upp till tillsammans tio år senare. Naturligtvis var motståndet lättare i Allsvenskan och det gjordes fler mål, men siffrorna är ändå remarkabla. Av de sju säsonger som vi hittills har tittat på, så lägger sig fyra av dessa i topp av backmålssäsongerna när vi inkluderar tiden i Elitserien/SHL.


06/07: 19 mål

Richard Lintner, 9

Fredrik Lindgren, 3

Daniel Sondell, 3

Per-Anton Lundström, 2

Kari Haakana, 1

Duane Harmer, 1

Nya tider. Målskörden av backarna mer än halverades när det vankades bottenstrid i stället för total dominans och 12-0 hemma mot exempelvis Almtuna. Inget konstigt med det, men man får ge Lintner beröm i efterhand för att axla den omöjliga manteln att axla. Nio mål är det inte många AIK-backar som har gjort under en säsong i högsta serien.

07/08: 20 mål

Jyri Marttinen, 6

Erik Andersson, 5

Tobias Viklund, 4

Mikko Mäenpää, 3

Per-Anton Lundström, 2

Janne Novak svek oss, men den enes bröd den andres död. Jyri Marttinen skulle komma att bära stora delar av backsidans målskytte under de kommande åren. Endast fem olika målskyttar i en tid som var den defensive backens tid. PAL slog förvisso till två gånger, men Lindgren, Haakana och Norgren firade snarare triumfer i egen zon.

08/09: 24 mål

Erik Andersson, 8

Jyri Marttinen, 6

Pavel Skrbek, 4

Tobias Viklund, 3

Tim Erixon, 2

Atvars Tribuncovs, 1

Fredrik Lindgren mållös för andra säsongen i rad. Att Christoffer Norgren alltid gick mållös har vi ägnat nästan ett helt inlägg åt. Erik Andersson blomstrade i den svartgula tröjan och som ni kan se går lagets erövrande av marknadsandelar i serien, hand i hand med hur många mål backarna gör.

09/10: 23 mål

Tim Erixon, 7

Adam Larsson, 4

Jyri Marttinen, 4

Pavel Skrbek, 4

Ivan Majesky, 3

David Rundblad, 1

Att Ivan Majesky gjorde fler mål än Rundblad på typ lika många matcher känns oväntat. Likaså att David gjorde klart färst antal mål av de tre gyllene generationen-backarna, men vi vet ju alla vad som var på väg att hända...

10/11: 27 mål

David Rundblad, 11

Tim Erixon, 5

Fredrik Lindgren, 5

Ville Koistinen, 4

Adam Larsson, 1

Ivan Majesky, 1

Prydligt personligt rekord (inklusive den allsvenska eran) av Fredrik Lindgren. Adam Larsson tog några skär mot att bli en defensiv back, men den stora snackisen är David Rundblad. Nytt målrekord för AIK-backar i Elitserien och dessutom nytt backmålsrekord för Skellefteå AIK, totalt sett.

11/12: 22 mål

Niclas Burström, 6

Fredrik Lindgren, 5

Hannu Pikkarainen, 3

Rasmus Edström, 2

Tomas Skogs, 2

Jan-Axel Alavaara, 1

Petter Granberg, 1

John Klingberg, 1

Fredrik Styrman, 1

No Rundblad, no party. Minskning med fem backmål jämfört med förra säsongen. Samtidigt har aldrig så många olika backar nätat. Då spelade dessutom Johan Alm 36 matcher utan att göra mål. Den extrema toppen ersattes av en extrem bred.

12/13: 19 mål

Johan Alm, 3

Erik Andersson, 3

Niclas Burström, 3

Martin Sevc, 3

Tomas Skogs, 3

Fredrik Lindgren, 2

Rasmus Edström, 1

John Klingberg, 1

Guldårnummer ett är alltså det svagaste backåret vad gäller målskytte sedan elitserieavancemanget (tillsammans med 06/07). Ska vi dra slutsatsen att poängstarka backar inte behövs för att vinna eller ska vi se till rena fakta och inse att offensiv spets hos forwards var helt makalös?

13/14: 18 mål

Niclas Burström, 6

Erik Andersson, 4

Jonas Frögren, 3

Arvid Lundberg, 2

Johan Alm, 1

Sebastian Aho, 1

Tim Heed, 1

Och när vi vinner ännu mer överlägset gör alltså backarna ÄNNU färre mål. Niclas Burström har vi ännu inte nämnt i inlägget, men faktum är att ända sedan han började göra mål har han vunnit interna backmålligan varje år. Hittills, alltså.

14/15: 23 mål

Tim Heed, 10

Niclas Burström, 4

Martin Sevc, 4

Erik Andersson, 3

Sebastian Aho, 1

Fredrik Lindgren, 1

När vi har en tydligt ledande offensiv back ökar målproduktionen. Det krävs det i och för sig inget snille för att lista ut, men det blir tydligt när man ser det svart på vitt. Tim Heeds stora genombrott, vilket behövdes då den offensiva fire powern hade flyttat.

15/16: 28 mål

Niclas Burström, 9

Tim Heed, 8

Arvid Lundberg, 4

Sebastian Aho, 3

Marcus Pettersson, 2

Fredrik Lindgren, 1

Anton Öhman, 1

Burström tillbaka på tronen och likaså en tydligt ökad bredd på backsidan. Både Urbom och Anton Lindholm spelade mycket, även om de förblev mållösa. Nytt backmålsrekord igen, men det kommer att slås inom en relativt snar framtid.

16/17: 20 mål

Sebastian Aho, 10

Emil Djuse, 4

Niclas Burström, 2

Marcus Pettersson, 2

Johan Alm, 1

Kyle Cumiskey, 1

Med Tim Heed borta och Niclas Burström tjurandes över att han inte fick flytta till Ryssland, låg nästan allt ansvar på 20-årige Aho. Och som han tog det! Ingen annan har kommit upp i 50% av backmålen under en säsong.

17/18: 26 mål

Jonathan Pudas, 10

Mark Katic, 4

Michael Kostka, 4

Emil Djuse, 3

Filip Berglund, 3

Johan Alm, 1

Anton Öhman, 1

Det är två saker som sticker från den här fruktansvärda säsongen. Det positiva är att Jonathan Pudas gjorde entré och att han gjorde det med besked. Negativt var att hela fyra backar hamnade topp 10 i interna poängligan. Då har man det dåligt ställt framåt.

18/19: 22 mål

Jonathan Pudas, 9

Emil Djuse, 6

Fredrik Lindgren, 3

Filip Berglund, 2

Petter Granberg, 1

Patrik Norén, 1

Att Pudas är vår nutida Johan Åkerman är ställt utom allt tvivel. Totalt sett ett svagt målår för våra försvarare, men vad spelar det för roll när Fredrik Lindgren var tillbaka i målprotokollet med besked?!

19/20: 33 mål

Jonathan Pudas, 13

Niclas Burström, 8

Filip Berglund, 5

Jacob Andersson, 2

Patrik Norén, 2

Petter Granberg, 2

Philip Broberg, 1

Hittills det bästa målåret för våra backar! Både individuellt för Pudas, men framförallt för hela laget. Och när Granberg gör två! mål förstår ni att det inte var en vanlig säsong. Dessutom är det värt att nämna att Arvid Lundberg hade 0+19.

20/21: 30 mål

Niclas Burström, 7

Oskar Nilsson, 6

Adam Wilsby, 6

Roland McKeown, 4

Philip Broberg, 3

Petter Granberg, 2

Arvid Lundberg, 2

No Pudas, no party? Absolut inte! Istället slog backarna till med den näst bästa Elitserien/SHL-siffran någonsin, och nyckeln till det var bredden. Och Petter Granberg igen.

21/22: 21 mål

Jonathan Pudas, 7

Oskar Nilsson, 5

Adam Wilsby, 4

Måns Forsfjäll, 2

Petter Granberg, 1

Michael Kapla, 1

Filip Roos, 1

Oväntat svagt år, med Pudas tillbaka och allt. Säsongen i stort var dock lyckad, även om vi åkte ut i kvartsfinalen mot Färjestad. Även om underlaget för vår tes är tunt, så har det genom åren visat sig att när laget går som bäst gör backarna få mål. I alla fall i högsta serien. 

22/23: 35 mål

Jonathan Pudas, 11

Oskar Nilsson, 6

Arvid Lundberg, 6

Anton Olsson, 3

Elias Salomonsson, 3

Axel Sandin Pelikka, 2

Petter Granberg, 2

Måns Forsfjäll, 2

AIK stod för en makalös grundserie och involverade backarna i det offensiva spelet på ett föredömligt sätt. Pudas är en superstjärna, men övrig produktion är både jämn och hög. Så här många mål hade AIK:s backsida aldrig någonsin gjort i högsta serien.

23/24: 38 mål

Jonathan Pudas, 12

Axel Sandin Pelikka, 10

Arvid Lundberg, 5

Oskar Nilsson, 3

Petter Granberg, 3

Elias Salomonsson, 2

Måns Forsfjäll, 2

Frans Haara, 1

Till skillnad från gulden 13 och 14, då backarna inte ens fick ihop 20 mål tillsammans, så slog guldlaget 2024 alla tiders backmålrekord. 38 mål innebar en putsning av det tidigare rekordet med 3 mål. Vilket är precis vad Petter Granberg (personligt rekord) gjorde. Men i själva verket ska nog det här tillskrivas Pelikka. För första gången sedan uppgången 2006 hade AIK två backar med tvåsiffrigt i målprotokollet. 


Kommentarer