Fortsätt till huvudinnehåll

Oväntad tekningsstatistik

Ett inlägg som frontas av Johan Alm är per automatik ett bra inlägg, eller åtminstone lite intressant. För vad i fridens dagar har han med ett torrt statistikinlägg som behandlar tekningar? Vi har ju hunnit vända på några stenar och hittat en hel del smått och AIK-gott. Idag plockade vi snarare upp lite småsten och hittade lite gott och blandat. Rubriken är "Oväntad tekningsstatistik" och det kan ju innebära lite vad som helst. Bland annat en hel del Johan Alm.

Det går nämligen att skriva ett tekningsinlägg utan att hylla Erik Forssell eller ifrågasätta Andreas Wingerli. Alla vet redan att Gabriel Karlsson, Oscar Möller och Pär Lindholm är gedigna tekare. Den statistiken kan man googla sig till, alternativt hitta i något av den här bloggens inlägg om just tekningar. Vill du läsa om sådant, så är det snarare väntad tekningsstatistik som är ditt dröminlägg.

"I det här läget kan jag inte förstå att man bara sätter in en tekare. Jag hade satt in två." Orden är Johan Tornbergs under slutspelet 2023. Den gode Tornberg verkar ha missat att numera får tekaren en varning och gör han fel en gång till, så blir han utvisad. Tidigare byttes tekaren ut och då var det klokt att ha två goda tekare inne när det gällde som mest. Den här förändringen ger mer flyt i spelet, men Tornberg verkar ha missat den detaljen.

Det är dock den tidigare regeln som gör att det här inlägget ens existerar. Numera tekar nästan bara centrarna, men när man var tvungen att byta ut tekaren så kunde lite vad som helst hända. Och det är precis det som vi ska titta på idag. För den oväntade tekningsstatistiken kommer sig av att ovana tekare, som exempelvis Johan Alm, plötsligt befann sig i tekningscirkeln. Vi backar bandet till säsongen 2006/07 och börjar där med den kanske största överraskningen av alla.


2006/07:

Backarna Per-Anton Lundström och Fredrik Lindgren tekade en gång var och vann också dessa tekningar. För Lindgrens del blev det hans enda tekning någonsin i Skellefteå AIK och kunde alltså lägga skridskorna på hyllan och kalla sig mister 100%.

Fredrik Bergquist tekade hela sjutton gånger, men vi kan inte dra oss till minnes varför. Gick han center någon match? Statistiken är svag, men inte katastrofal med tekningsprocenten 35,29. Samtidigt tekade Fredrik Krekula 39,26 från sin ordinarie centerposition.


2007/08:

Möjligtvis fick Per-Anton Lundström hybris efter fjolårets enorma tekningssuccé. Men när han fick chansen att kliva fram igen gick han bet. Det här året slutade han på 0% vunna tekningar och fick garanterat höra det av mister 100% Fredrik Lindgren.

En annan backtekare var Tobias Viklund. Vi kan inte förstå hur det kunde bli så att han tekade vid sju tillfällen. Även om han spelade center en match vore det väl rimligare att en ytterforward tekade? Hur som helst så blevTobbes statistik 14,29%. En av sju vunna.


2008/09:

Vem som ansvarade för tekningarna den här säsongen vet vi inte, men följande skedde; vid minst fem tillfällen fanns ingen naturlig tekare inne på isen. Kontentan av det blev att Pavel Skrbek tekade tre gånger och Anders Söderberg och Christoffer Norgren vid varsitt tillfälle. Ingen av dessa tekningar vanns.


2009/10:

Med stort självförtroende äntrade Tim Erixon tekningscirkeln och bara gick in och vann sin enda tekning. Det kan man ju se som en slump. Vem som helst kan lyckas vinna en gång. Däremot så höjer vi på ögonbrynen åt vad Jimmie Ericsson pysslade med? 41,18% av mannen som några år senare vann alla viktiga tekningar.


2010/11:

En helt magisk tekningssäsong! Jocke Lindström tekade vid 242 tillfällen. Något som känns helt orimligt. Dels har han alltid känts ointresserad av det momentet och dels kan man fundera över hur ofta linjemännen plockade bort Fredrik Warg? Tim Erixon var återigen hundraprocentig i cirkeln, medan Anders Söderberg tog revansch på sig själv från fiaskosäsongen 2008/09 och tekade 55,56%.


2011/12:

AIK gick till sin andra raka final, men det enda som vi minns från den här säsongen är när det blev tekning och junioren Sam Marklund spände ögonen i motståndarcentern. 75% är maffiga siffror, även om det bara blev fyra tekningar totalt. Man kan ju undra hur det hade gått om han hade fått teka i finalserien mot Brynäs?


2012/13:

SM-guld! och en av många anledningar till det var bredden på toppen. Många spelare klev fram, bland annat Joakim Lindström som tekade 50% på 54 försök. Däremot är vi lite missnöjda med Bud Holloway (25%) och Viktor Arvidsson (0 vunna tekningar av 7). Tur då att superstjärnan Ryan Vesce dominerade totalt med sina 66,13%.


2013/14:

Nu är det tredje gången i det här inlägget som vi lyfter fram Jocke Lindström och du kanske inte förstår varför vi är så fascinerade av att en ytterforward tar några tekningar (142 st den här säsongen). Saken är bara den att vi alltid håller ögonen på honom och egentligen inte minns en enda tekning och än mindre att han vunnit någon (49,3% det här året). Men nu är det hög tid för Johan Alm att kliva in i handlingarna. En tekning. En vinst. 100%.


2014/15:

De många nyförvärvens år och även om säsongen i stort var fantastisk så var det ett par stycken som gjorde oss redigt besvikna. Både Daniel Widing och Mikko Lehtonen tekade exempelvis en gång var och lämnade AIK med 0% i cirkeln. Hur det kom sig att Anton Lindholm släpptes fram sju gånger är mer oväntat och att han dessutom vann tre av dessa är i det närmaste chockerande.


2015/16:

En del i att Skellefteå AIK har fått fram så otroligt många spelskickliga backar, är att flera stycken skolades om under junioråren. Exempel på det är Arvid Lundberg och Marcus Pettersson. För att kolla av om de fortfarande hade kvar det i sig, så fick de varsin chans i tekningscirkeln. Pettersson svarade positivt på den utmaningen och vann sin, medan Lundberg klappade ihop och förlorade.


2016/17:

Här kommer vi att lyfta fram några spelare som redan har nämnts i inlägget, men deras prestationer är så spektakulära att vi bara måste. Vi börjar med Joakim Lindström som var tillbaka i Skellefteå och firade det genom att teka 61,11% (36 tekningar). Marcus Pettersson fick ännu en chans och tog den. 100% på honom och även för Emil Djuse på sitt enda försök. 0% för Johan Alm, men vi har sparat russinet i kakan. Sam Marklund var också tillbaka och levererade återigen. 71,43% och får nog ses som klubbens bästa tekare genom tiderna.


2017/18:

Olympic line bar oss genom den här säsongen och det visar sig också i tekningsstatistiken. 56,52% på Lindström, 58,33% för Lindholm och bäst i klassen var Oscar Möller med finfina 65,12%. I en annan del av den svartgula världen vann Jesper Olofsson en tekning av fyra och Johan Alm tekade ännu en gång 0%.


2018/19:

Filip Berglund och Patrik Norén kanske inte är de som har fått de största rubrikerna, men nu var de deras time to shine. Först ut Filip Berglund som briljerade och vann sin enda tekning. Norén var inte lika lyckosam och rykten säger att AIK funderade på att bryta hans kontrakt. Vi måste också nämna Albin Lundin som än idag har den sämsta statistiken som en ordinarie tekare någonsin har haft i AIK-tröjan; 37,42%.


2019/20:

Jocke: 65,85%! Varför fick han inte teka oftare? Lika stor gåta som att han inte lyckades i NHL. Vi fick också se en ny hundraprocentare det här året. Pontus Widerström köttade hem sin enda tekning. Oerhört kul för honom!


2020/21:

Den här säsongen rullade det faktiskt bara på. Ingen publik på läktaren gjorde kanske att det inte fanns någon anledning att showa genom att släppa fram oväntade tekare. Adam Wilsby fick i alla fall chansen vid ett tillfälle, men misslyckades.


2021/22:

Kommet Jonathan Pudas att vara den siste AIK-backen någonsin att ta (och dessutom vinna) en tekning? Det får framtiden utvisa, men den här säsongen fick han chansen hela fyra gånger och vann två. 50% alltså, och han kontaktades för råd av både Albin Lundin och Andreas Wingerli.


2022/23:

Max Lindholm känns inte som en stark tekare, men där har vi faktiskt fel. Två av två och hittills är han med i hundraprocent-klubben. En klubb som Fredrik Lindgren är ordförande i. Lite slumpartat kanske, men att Zeb Forsfjäll tekade 59,38% på 32 tekningar är desto mer fantastiskt. Ett tag ledde han faktiskt hela SHL:s tekningsliga.

2023/24:

Otroligt mycket att bita i från guldsäsongen! Pudas blev inte sista backen att vinna en tekning. Han förlorade faktiskt sin enda, medan centervikarien Oskar Nilsson vann drygt 44%. Max Lindholm har fortfarande aldrig förlorat en svartgul tekning (tekade 0 gånger!). Zeb Forsfjäll kanske bara dansade en vinter? 45,02… Bäst statistik av alla hade Almtunalånet Hampus Harlestam med fina 60%. 


Kommentarer

  1. Kul inlägg, men tyvärr är ju majoriteten av de "roliga" tekarna missar från seket.

    Att Pudas, med nummer 64, tog sex tekningar säsongen 2021/22 stämmer inte. Dessa tekningar bör nog istället tilldelas Tom Kühnhackl, med nummer 34, till exempel.

    Skulle nog också gissa att Anton Lindholms (nummer 54) sju tekningar 2014/15 egentligen "tillhör" Rob Schremp (44), Daniel Widing (14) eller Nick Sörensen (24).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar