Fortsätt till huvudinnehåll

10-säsongsklubben

10000-metersklubben har man ju hört talas om, men vi tror att den klubben som vi ska tala om idag är mer exklusiv och att de flesta av oss kanske hellre hade varit med i den, även om det skulle innebära en hel del bök och hårt arbete. Skämt åsido så är chanserna för att komma med i 10-säsongsklubben i det närmaste obefintliga för oss. Då är det rimligare att sikta på 10000-meters. Vi är nämligen för gamla, har för dålig träningsmoral och är dessutom alldeles för icke-talangfulla för 10-säsongsklubben.

Och även om du inte är så gammal, så saknar du säkert talangen eller viljan att träna. Sitter du bekvämt i soffan och tänker att "jag kunde ha blivit något", så brast det ändå i att du inte orkade träna tillräckligt hårt. Hårda ord, men att ta sig genom det här nålsögat är det faktiskt endast 30 personer som någonsin har gjort, så vi har fog för vår skepsis gentemot din kapacitet.

Du har redan förstått vad det handlar om. Klubben är till för de spelarna (vi skippade ledarna idag, även om det finns många bland dessa som förtjänar rampljus också) som har gjort minst tio säsonger i Skellefteå AIK-tröjan. Att ha gjort dessa säsonger i följd är inget krav, även om det ALLTID innebär en fjäder i hatten att ha varit AIK trogen. Helst exakt hela karriären. 

Vårt förslag är att samtliga dessa spelare (några har fallit ifrån på grund av dödsfall, och så småningom kommer fler att den vägen vandra) får varsin hedersplats i Skellefteå Kraft Arena. En plats som är deras för evigt. Gärna i form av en läderfåtölj med massagefunktion och alla tänkbara lyxiga funktioner. För tio år är i princip en mansålder när det kommer till en hockeykarriär och vi ska värna om de riktiga hjältarna.

Här nedan följer en ytterst kort presentation av dessa spelare. Den enda statistiken som kommer att finnas är antal säsonger. Just idag spelar antalet matcher, mål, poäng eller utvisningsminuter ingen roll. I den här klubben är alla lika mycket värda, oavsett position på isen eller statistiska framgångar. Vi avslutar inlägget med att lista spelare som är på väg in i klubben. Några spelare är väl egentligen redan där, men medlemskorten delas ut efter varje säsongs slut.

1. Göte Almqvist, 10 säsonger, 1950-60

Gudfadern av Skellefteå AIK är given första medlem i den här exklusiva klubben. I en perfekt värld hade han levt för evigt och stått i dörren och mött upp varje ny medlem med en ganska hård klapp på axeln.

2. Hans Svedberg, 10 säsonger, 1955-65

Piteåbördige Svedberg tog över stafettpinnen efter Almqvist och agerade svartgul försvarsgeneral. Även Hasse har gått ur tiden, men Göte och han har startat en filial uppe i himlen. 

3. Acka Andersson, 12 säsonger, 1955-69

Acka har egentligen allt som krävs för en riktig hedersplats. Egen produkt, medlem i Myggkedjan, VM-guld. Det enda som saknas är ett SM-guld, men frågan är om inte det här är snäppet finare.

4. Anders Rönnblom, 11 säsonger, 1959-70

Elva säsonger är naturligtvis mäktigt, särskilt under en period som inte var speciellt framgångsrik. Addera dessutom att Rönnblom är guldtränare i Skellefteå, så har du en riktig legend.

5. Hardy Nilsson, 14 säsonger, 1965-78

Det är klart att det finns något vackert i att spela fjorton säsonger i sin moderklubb och avsluta som lagkapten med föreningens första  SM-guld någonsin. En av våra största.

6. Christer Johansson, 14 säsonger, 1966-80

Nu börjar våra första guldvinnare ta plats i 10-säsongsklubben och Majla ledde den nya generationen AIK:are tillsammans med Hardy Nilsson och är näste man på listan.

7. Martin Johansson, 16 säsonger, 1967-83

Martin Johansson var backklippan i gänget och länge den meste AIK:aren någonsin, sett till antalet säsonger. Tog över som kapten efter Hardy Nilsson.

8. Lars-Fredrik Nyström, 10 säsonger, 1967-77

Oturligt nog så blev det ”bara” tio säsonger. För när Skellefteå AIK vann guld 1978, hade Lars-Fredrik lämnat oss för Djurgården. Tio säsonger är ändå respekt.

9. Per Johansson, 13 säsonger, 1969-82

Det är verkligen bara de riktigt stora som tar plats i den här klubben. Tjuven Johansson är AIK:s främste målskytt genom tiderna och även han SM-guldvinnare.

10. Göran Lindblom, 16 säsonger, 1972-88

Spelar man så länge hinner man vara med om en hel del. Lindblom var med om allt. Från SM-guld till degraderingen till Division ett. Stjärna även internationellt.

11. Roland Stoltz, 12 säsonger, 1975-87

Lagets motor som har varit otroligt viktig för föreningen. Både som pådrivare och vinnare, men också som fighter och hjälte i det stora slagsmålet mot Björklöven. Först i den här klubben att testa spel i NHL.

12. Lars Nyström, 11 säsonger, 1975-86

Även om det är skrivet och pratat om tusen gånger, så får vi aldrig nog. Lasse Nyström är mannen som gjorde guldmålet 1978 och är givetvis odödlig. Nu är han dessutom med i den här exklusiva skaran.

13. Johnny Forsman, 14 säsonger, 1976-80

Den siste av 78-vinnarna att ta plats här. Forsman var på isen när Nyström avgjorde i Scandinavium och varken före eller efter det gjorde han någonsin en dålig match.

14. Mikael Granstedt, 13 säsonger, 1978-91

Nästa generation. En generation som inte direkt skulle nå några framgångar. Desto mer imponerande av bland annat Granstedt att hålla på i tretton år. År som innehöll dubbla degraderingar.

15. Martin Pettersson, 12 säsonger, 1979-91

Pettersson och Granstedt följdes åt genom hela karriären. JVM-guldet följdes åt av grundseriesegern 1981. Därefter följde en nedåtgående spiral, men Martin var riktigt bra och en mycket gedigen förstacenter.

16. Lars Marklund, 11 säsonger, 1983-95

Lasse var underbar. Om alla lag hade en sådan spelare skulle det hända betydligt mycket mer på isen och det skulle komma mer publik. Man kan säga en del om Marklund, men han var allt annat än slätstruken.

17. Robert Larsson, 10 säsonger, 1985-95

Samma beskrivning gäller Robban. En härlig spelare och person. En profil som sköt stenhårt och levererade dräpande kommentarer. Har nog funnit sig väl tillrätta uppe hos Göte, Hasse och Acka.

18. Daniel Pettersson, 14 säsonger, 1987-01

Dags för ännu ett generationsskifte och de kommande namnen har spelat hela eller nästa hela sin karriär i Division ett och Allsvenskan. Danne var kapten under den allra värsta tiden och vi är honom evigt tacksamma.

19. Pär Mikaelsson, 16 säsonger, 1988-05

Mr AIK vars gärningar inte nog går att beskriva. Ledde laget i tio års tid, med både kämparanda samt ren och skär kvalitet. 90-talets stora spelare som numera återfinns på Västra Stå.

20. Dick Andersson, 13 säsonger, 1988-01

Första och hittills enda målvakt på listan. Under ganska många år krävdes det att Dick skulle vara på topp för att vi skulle vinna matcher. Och han var nästan alltid det.

21. Jörgen Wännström, 12 säsonger, 1989-01

Wännström kom fram i helt fel tid. Hade han varit född tio år tidigare eller senare hade han gjort tio elitseriesäsonger och varit en stjärna där. Men han fick något minst lika stort. Vår eviga kärlek.

22. Håkan Strömqvist, 10 säsonger, 1990-00

Tänk när vi hade backuppsättningen Marklund, Larsson och Håkan Strömqvist. INGEN gick säker. Strömming brann och han brann hårt under tio år. Fantastiskt att ha spelat under just de här säsongerna då verkligen ingenting gick bra.

22. Johan Ramstedt, 12 säsonger, 1994-08

Rama hann se alla nyanser av Skellefteå AIK, både de svartgula, svarta och vita. Lyckan över att just han fick vara med om Elitserieavancemanget är oändlig. 

23. Fredrik Lindgren, 18 säsonger, 1999-09

Vår meste spelare genom tiderna som har gått hela vägen från det att vi spelade inför ett fåtal människor i en sunkig hall, till dubbla SM-tecken och framgångar som vi inte ens hade kunnat drömma om.

24. Jimmie Ericsson, 15 säsonger, 2002-19

Lagkapten, vinnare, ikon. Jimmie växlade upp i precis samma takt som föreningen gjorde och när han stod på toppen av sin karriär så fick han också lyfta SM-bucklan. 

25. Pontus Petterström, 12 säsonger, 2002-18

Tjugo år ung när han kom till Skellefteå och 36 år gammal när skridskorna hängdes upp. Spelade i alla kedjor, från första till fjärde och drog alltid sitt strå till stacken, utan att klaga.

26. Niclas Burström, 11 säsonger, 2008-21

Den förste från det stora backundret som tar plats här och den förste från de magiska juniorkullarna. Burström vann dubbla guld och gjorde alltid allt för att vinna.

27. Adam Pettersson, 11 säsonger, 2009-20

Elva raka säsonger från den ende forwarden från de tidiga 90-talisterna. Lagspelare ut i fingerspetsarna och egentligen alldeles för anonym. Adam är ju en av föreningens 30 mesta spelare!

28. Joakim Lindström, 11 säsonger, 2010-23

En unik sak med Jocke, sett till den här listan är att han var hela 26 år när han spelade sin första a-lagsmatch för AIK. Men håller man kroppen fräsch och är bäst genom tiderna, så går det att spela länge. 

29. Oscar Möller, 10 säsonger, 2011-23

Och vi stannar väl där. Men idag är inte dagen då vi ska spekulera. Det här är de allra största hjältarnas dag och dit hör givetvis Oscar Möller.

30. Petter Granberg, 10 säsonger, 2009-24

Ett värdigare slut får man sannerligen leta efter och ingen kan heller klandra Erik Forssell för att vara nostalgisk. Det är däremot bloggens främsta styrka och vi är som bekant mycket svaga för Petter Granberg och allt som han står för. 


Följande spelare knackar på porten till den här fantastiska skaran människor och spelare:

Pär Lindholm, 9 säsonger 

Linus Lindström, 9 säsonger 

Arvid Lundberg, 9 säsonger 

Gustaf Lindvall, 8 säsonger 

Jonathan Pudas, 6 säsonger 

Samtliga dessa har kommit upp genom juniorlaget, vilket är mycket trevligt.

Kommentarer