Fortsätt till huvudinnehåll

Våra allra bästa juniorer (helt odiskutabelt)


Adam Larsson, kanske du tänker. David Rundblad? Jonathan Berggren? Det finns ju ett gigantiskt urval från de senaste femton säsongerna. Stjärna efter stjärna har lyfts upp i a-laget för att sedan slussas vidare till NHL. Så är Skellefteå AIK:s ”affärsidé” och konceptet har väl bara vinnare. Unga killar som får sin dröm uppfylld, föreningen fostrar juniorstjärnor som är med och bidrar till en billig slant, innan de drar och ger oss NHL-slantar. Och publiken är kanske den största vinnaren.

Med så många jättetalanger som kommit fram har vi alla våra olika favoriter. En vän till mig skulle nog utan tvekan kunna yttra orden att han älskar Oscar Lindberg. Pär Lindholms och Jonathan Pudas betydelse för Skellefteå AIK idag är enorm. Melker Karlsson, Viktor Arvidsson, Gustaf Lindvall. Listan är lång.

Men idag ställs allting på sin spets och faktum är att väldigt få av de allra största stjärnorna från juniorundret kommer att nämnas idag. Paradoxalt nog så var de alldeles för duktiga under deras juniortid. Så idag när vi presenterar AIK:s mest framstående juniorspelare, så finns det inte plats för Tim Erixon, Axel Holmström eller Sebastian Aho.

Parametrarna är nämligen rent statistiska och jag förstår att en del av er suckar och tänker ”var finns känslorna?”. Inte här i alla fall. Inte idag. Undersökningen handlar om vem som har gjort flest juniormatcher, mål, assist och poäng i juniorlagen (både J20 och J18 ingår) och givetvis även vem som har suttit utvisad mest. Heter man då Niclas Burström och snabbt blev bofast i a-laget så har man inte en chans.

Det ska dock bli kul att få sätta lite rampljus på lite mer anonyma spelare. Lojala slitvargar som inte riktigt fick chansen, men som stannade hela juniortiden och dessutom var tillräckligt bra för att producera mycket poäng. Vi kan också avslöja att ett par av de allra största också är med, trots att stora delar av juniorsäsongerna tillbringades i SHL. 


Flest juniormatcher

10. Anton Danielsson, 171
9. Elias Edström, 172
8. Jesper Johansson, 173
7. Ludvig Mikaelsson, 175
6. Fredrik Granberg, 176
4. Anton Lindholm, 177
4. Sam Marklund, 177
3. Ludvig Vännström, 182
2. Ludvig Stenvall, 201
1. Linus Hedman, 216

Det bästa med den här listan är att det finns en sorts begränsning. Man är inte junior hur många år som helst och det spelas ungefär lika många matcher varje år. En skadefri spelare, som inte är tillräckligt bra för att etablera sig i a-laget och som dessutom heter Ludvig verkar vara medicinen.

Otroligt att Linus Hedman är så pass överlägsen och lika otroligt att Anton Lindholm finns med, med tanke på att han samtidigt spelade seniorhockey. Roligast av allt är ändå att Ludvig Mikaelsson får ett omnämnande (för tredje gången) på bloggen döpt efter hans pappa. 


Flest juniormål 

10. Oscar Lindberg, 64
10. Petter Mäkitalo, 64
9. Jesper Johansson, 65
7. Linus Andersson, 66
7. Mattias Granlund, 66
6. Simon Robertsson, 69
4. Oskar Fredriksson, 71
4. Sebastian Selin, 71
3. Oskar Vuollet, 79
2.  Anton Tano, 85
1. Viktor Arvidsson, 109

Maktdemonstration av Viktor Arvidsson, men Oskar Vuollet har inte ens spelat klart den här säsongen och har ett år kvar som junior. Arvidsson lät benen gå som trumpinnar och du som har sett hans fart i NHL eller SHL kan kanske tänka dig hur lätt det var att åka förbi juniorbackar och stänka in den. Mycket trevligt med Anton Tano. 

I övrigt är det välkända målskyttar på listan, vilket man kan förstå då endast en av dem (Jesper Johansson) finns med på listan över flest juniormatcher. Simon Robertsson hade garanterat legat på minst andra plats om inte pandemisäsongen hade avbrutits för alla ungdoms och juniorlag.


Flest juniorassist

10. Linus Lindström, 87
10. Lucas Wallmark, 87
8. Oskar Vuollet, 88
8. Oscar Lindberg, 88
7. Ludvig Vännström, 90
6. Elias Edström, 92
5. Sebastian Manberg, 99
3. Oscar Nilsson, 104
3. Sebastian Selin, 104
2. Viktor Arvidsson, 110
1. Sam Marklund, 111

Sebastian Selin är härmed utsedd till den "perfekta junioren". Han fick några chanser i a-laget, men aldrig på den nivån att han fick stå över juniormatcher. Lojal, lokal och med tillräckligt många verktyg i lådan för att göra en hel del poäng. 

Tre spelare har minst sagt etablerat sig i a-laget (Lindström, Lindberg och Arvidsson), men också haft så mycket spetsegenskaper att de, trots färre matcher, tagit sig in på den här listan. Lars Marklunds äpple föll en bit från trädet, då sonen Sam tycks besitta en större speldosa än farsan. Synd att gnällspiken Wallmark ska besudla listan.


Flest juniorpoäng

10. Linus Lindström, 139
10. Oscar Nilsson, 139
9. Simon Krekula, 146
8. Oscar Lindberg, 152
7. Oskar Fredriksson, 153
5. Sebastian Manberg, 162
5. Sam Marklund, 162
3. Anton Tano, 167
3. Oskar Vuollet, 167
2. Sebastian Selin, 175
1. Viktor Arvidsson, 219

Arvidsson, Arvidsson, Arvidsson. Men det VAR mäktigt med säsongen när han fick ihop 100 poäng under samtliga matcher (slutspelet inräknat, vilket det inte är här). Man kan ju grubbla över vad som hände med Oskar Fredriksson och Patrik Tano, men våra källor säger att de inte var redo att jobba så hårt som det krävs.


Flest juniorutvisningsminuter

10. Viktor Arvidsson, 165
9. Albin Eriksson, 192
8. Felix Chougui, 200
7. Sebastian Manberg, 209
6. Markus Lundgren, 219
5. Emil Wikström, 220
4. Martin Sandgren, 238
3. Sam Marklund, 361
2. Tomas Larsson, 366
1. Mattias Granlund, 368

Fast hur långt bort föll egentligen det där Marklund-äpplet? Till stor del nya namn på den här listan, även om Arvidssons tävlingsinstinkter även visar sig här. Överlag visar många upp en stor omognad, då kanterna slipas till ordentligt då de kommer upp i ett seniorlag. Hade det inte funnits böter i SHL, tror vi ändå att antalet matchstraff hade ökat rejält.

Vi avslutar med att stanna till hos den ohotade topptrion. Över 350 utvisningsminuter på ett begränsat antal matcher kittlar lite ändå. Det är inte bara tvåor för holding och interference, om man säger så. Larssons galenskap har vi tidigare granskat och släktskapet med Lasse Marklund gör att Sam inte direkt är en överraskning, men Mattias Granlund var lite oväntad. Samtidigt härstammar han från djupaste inlandet (Glommersträsk), där djungelns lag oftast råder.

Kommentarer

Skicka en kommentar