Fortsätt till huvudinnehåll

Pragvåren 1968 vs Pragvåren 2000


1968 inleddes en rörelse i Tjeckoslovakien som på sikt skulle innebära större frihet och även rörelsefrihet för befolkningen. Att slita sig loss från Sovjetunionen var ingen enkel sak, men de som gick i bräschen för detta bröt mark som skulle ge kraftigt eko i framtiden. Hockeymässigt ledde det till att Jaromir Jagr fortfarande bär #68, men framför allt ledde det till att Skellefteå AIK 32 år senare värvade sin första tjeckiska spelare; Martin Maskarinec.

År 2000 anslöt Maskarinec, vilket får anses vara starten på en revolution i lite mindre skala. Plötsligt var AIK intresserade av tjecker och slovaker, och har sedan dess haft ett oväntat stort antal spelare från dessa nationer. Stanna upp i ditt läsande och gå igenom våra tjeckoslovakiska inslag genom åren. Hur många kommer du fram till att det är?

Svaret kommer längre ner i texten, men för min del blev jag förvånad över hur många de faktiskt var. Vi kommer nedan att ranka dessa spelare utifrån deras insatser i AIK. Denna gång bifogas även fullständig statistik, som delvis kommer att ligga till grund för denna ranking. Vi börjar med den spelare vars insatser givit oss minst glädje och fortsätter ner till den trettonde och bästa.

Du läste rätt. Sedan Martin Maskarinec anslöt har inte mindre än tretton spelare som kanske inte ens varit påtänkta, om det inte hade varit för Pragvåren 1968.

Jan Novak
10 matcher
0 mål
1 assist
1 poäng
8 utvisningsminuter
-3

Att värvas som spetsback och kickas efter endast tio matcher, är ett underbetyg till både Peo Larsson och Novak själv. Hans enda utflykt utanför Tjeckien var ett okej år i KHL. Utöver det var han hemlandet trogen hela karriären (som pågår ännu). En av de större flopparna genom tiderna, om man väger in förväntningar och lön. Oavsett vad man väger in förresten.

Miroslav Kovacik
21 matcher
2 mål
1 assist
3 poäng
8 utvisningsminuter
-3

Den slovakiske VM-spelaren värvades in i slutskedet av säsongen 07/08. I Slovakien var han en stabil poängmakare, men under försöken i tjeckiska ligan och KHL gick det sämre. Slovakien var som starkast under de här åren, och på pappret kändes det som en spännande värvning. I realiteten blev det dock i princip ingenting, och Kovacik är en av få parenteser på den här listan.

Andrei Nedorost 
24 matcher
5 mål
5 assist
10 poäng
18 utvisningsminuter
-9

Hugget som stucket mellan Nedorost och Kovacik, men det som gör att vi håller slovakiske Nedorost högre är dels att han svarade för 3 game winning goals och dels att han allmänt deltog mer i spelet. Han lämnar dock inga starka minnen åt oss, utan var en breddspelare utan större uppsida. Han hämtades från Malmö, där han inte rosat marknaden och hade också testat spel i Tyskland, Tjeckien, Ryssland och till och med NHL/AHL.

Petr Tenkrat
55 matcher
9 mål
14 assist
23 poäng
20 utvisningsminuter
+7

Redan här är vi inne på spelare som vi har vissa positiva minnen av. Det gick ju jäkligt fort när han trampade runt, runt i offensiv zon. Förväntningarna var stora på Tenkrat, som hade fina meriter från NHL och Finland. I Timrå hade det gått sådär, och tiden i AIK blev det ett liknande resultat.

Tomas Surovy 
59 matcher
10 mål
13 assist
23 poäng
12 utvisningsminuter
+1

Enda anledningen till att Surovy här rankas före Petr Tenkrat, är avskedet med Tenkrat. Hans andra säsong blev ett fiasko. Då hade Tomas Surovy den goda smaken att lämna efter sin halvdana säsong. Ryktet var att han skulle vara en stjärna, vilket han först bevisade efter det att han lämnade Skellefteå. Kanske var det KHL-lönen som gjorde att han steppade upp.

Martin Maskarinec 
22 matcher
3 mål
7 assist
10 poäng
40 utvisningsminuter
+25

När Martin Maskarinec värvades hade han inga landskamper och han hade aldrig spelat i något annat land än Tjeckien. Fem plus till den scoutingen av Gunnar Eriksson! Väl här minns vi honom bäst för sin exceptionella plusminus-statistik och att han skadade sig halvvägs in i säsongen. Som vi skrivit om tidigare hamnade han senare i Tingsryd.

Petr Hrbek 
20 matcher
7 mål
5 assist
12 poäng
4 utvisningsminuter
-10

Att Hrbek gjorde två mål i 6-5-segern mot Löven, borde på ett vis leda till förstaplatsen på den här listan. Även han kom till AIK med höga förväntningar på sig med meriter från OS och VM med Tjeckien. Bortsett från en sväng till Tyskland hade även han hållit sig i hemlandet. Hrbek gjorde några viktiga mål i slutet av en säsong som slutade med besvikelse.

Ivan Majesky
105 matcher
5 mål
28 assist
33 poäng
144 utvisningsminuter
+20

Den skäggige, glade, slovakiske jätten spelade i Linköping när de drabbades av Kimmo Koskenkorva. Då fick han nog och bytte till ett betydligt bättre lag. I AIK gjorde han mer poäng än någonsin under karriären. En karriär i Slovakien, Tjeckien, Finland och NHL. Han satt dessutom utvisad relativt lite i AIK. Två fina år blev det.

Libor Prochazka 
71 matcher
3 mål
10 assist
13 poäng
133 utvisningsminuter
-2

Alla som var med vid uppgången är ju eviga hjältar. Libor, med sin korta klubba, var stabil även under vår första Elitseriesäsong. Den modesta hockeyfrillan hade mest visats upp på tjeckiska rinkar, bortsett från ett år i Solna och ett år i AHL. Hans riktiga spetskompetens var att spela stenhårt och offra sig för laget.

Richard Lintner 
55 matcher
9 mål
20 assist
29 poäng
48 utvisningsminuter
-13

Lintner värvades som Åkermans ersättare och även om han inte nådde de höjderna, så gjorde han en riktigt bra säsong. Få AIK-backar har gjort fler poäng under en säsong och kvitteringsmålet i premiären mot Brynäs glömmer man aldrig. Likt de flesta på listan nådde han ändå inte de höjderna som vi hoppades på.

Pavel Skrbek 
133 matcher
9 mål
31 assist
40 poäng
152 utvisningsminuter
+10

Vilken mental betydelse Skrbek-värvningen hade, har vi beskrivit tidigare. Dessutom klev han in och agerade pappa åt våra unga backar. Bildade backpar med Adam Larsson och älskade att oceanånga sig in i offensiv zon och runda målburen. Dessvärre blev han kvar för länge och bröt kontraktet i samförstånd med klubben innan han drog till Frölunda.

Daniel Branda 
17 matcher
13 mål
5 assist
18 poäng
30 utvisningsminuter
+12

Man kom på sig själv att stå och tycka synd om Branda vid firandet på torget efter Elitserieavancemanget. Så blyg och försynt kändes han. Desto mindre försiktig på isen med ett poängsnitt på över en poäng/match. Han hade aldrig lämnat Tjeckien innan han kom hit och frälste oss. Tveksamt ens på semester. Ryktas fortfarande vara aktuell för en återkomst till AIK.

Martin Sevc
114 matcher
9 mål
30 assist
39 poäng
166 utvisningsminuter
+46

Sevc värvades som en garanti för guld, och vi fick det vi betalade för. Dessutom gjorde han viktiga mål, stod upp för laget och är en av de hårdaste spelarna vi någonsin haft. Bilderna när han får guldhjälmen kastad till sig i båset i Luleå glömmer jag aldrig. Ren, oförvanskad glädje av den legitimerade guldmakaren.


Kommentarer