Fortsätt till huvudinnehåll

AIK:s JVM-inslag genom åren


Vi pratar mycket om att ha en välfungerande ungdomsverksamhet. Dels är det en viktig parameter för att ha ordning på ekonomin. En duktig junior kostar bara en spottstyver, jämfört med en etablerad spelare, som dessutom inte har samma utvecklingspotential. Det är också viktigt att unga spelare får chansen, så att ännu yngre killar ser att det är möjligt att ta klivet upp i a-laget.

I förlängningen kan duktiga juniorer ge NHL-pengar, vilket bland annat har varit en viktig faktor för AIK:s ekonomi. Men man kan slå sig för bröstet hur mycket man vill och säga att man har en bra juniorverksamhet. I slutändan måste man ju jämföra sig med övriga föreningar och ett mått (i alla fall på toppspelarna) är att se hur många som kommer med i juniorvärldsmästerskapen.

Sen kan ju en juniorverksamhet ha en otrolig bredd, men i de allra flesta fallen ger bredd även spets. Senaste årtiondet har AIK haft en fantastisk bredd bland juniorerna. Spelare som Niclas Burström, Melker Karlsson, Pär Lindström, Jonathan Pudas och Gustav Lindvall spelade inget JVM, utan står för ett annat mått på vår lyckade ungdomssatsning.

Idag ska vi titta på alla AIK:are som HAR spelat JVM. De ska alltså ha representerat Skellefteå vid just den turneringen. Inte förr eller senare. Precis vad gäller allt annat kommer ni att se att början på 80-talet var ganska starkt, 90-talet uselt med något undantag och under senaste drygt tio åren har vi kunnat ta för givet att AIK är representerade vid junior-VM. 1977 spelades det första officiella mästerskapet, men redan 1974 tjuvstartade turneringen med två AIK-spelare i truppen.

1974: Göran Lindblom, Torbjörn Nilsson
Turneringen spelades som en rak serie och det finns inga statistiska data på hur det gick för våra spelare. Sverige slutade på en fjärdeplats efter att ha vunnit två av matcherna. Göran Lindblom kom att bli kanske vår främste back någonsin och var given i truppen, medan Torbjörn Nilsson gjorde sex a-lagssäsonger och fanns med i truppen vid guldet 1978, men endast noterad för tre matcher på hela den säsongen.

1975: Göran Lindblom, Torbjörn Nilsson
Samma herrar deltog även året efter, där juniorkronorna bärgade sin första medalj någonsin i form av ett brons. JVM hade inte samma massmediala uppmärksamhet som det har nu och det var inte alls gemene man som visste att turneringen ens spelades.

1976: Göran Lindblom
Ende AIK:are någonsin att ha spelat tre juniorvärldsmästerskap, även om Jens Johansson (1982-84) också gjorde det, men som Piteåspelare vid första tillfället. Adam Larsson hade också deltagit i tre turneringar om han inte varit upptagen av NHL-spel 2012. Sverige slutade femma det här året.

1981: Jan Erixon, Mikael Granstedt, Martin Pettersson
Första gången Sverige tog JVM-guld hade vi inte mindre än tre Skellefteåspelare i laget. Åtta lag gjorde upp om medaljerna i en rak serie och storfavoriten Sovjet misslyckades rejält. Den här svenska upplagan har fått mycket rampljus, inte minst med tanke på att det dröjde 31 år till nästa guld.

1983: Jens Johansson 
Johansson sågs som Sveriges mest lovande junior och det var en fjäder i hatten att han ville komma till Skellefteå AIK när han skulle lämna Piteå. I AIK lyckades han inte särskilt bra och drog vidare till Modo. Sverige slutade på fjärde plats 1983.

1984: Ulf Nilsson, Jens Johansson, Jörgen Marklund, Niklas Mannberg
Med så många AIK:are i truppen kan väl ingenting gå fel? Dessutom spelades turneringen i Sverige, men tyvärr floppade juniorkronorna och slutade på femte plats. De fyra AIK-spelarna fick hyfsade karriärer, men inte så mycket mer. Mannberg sticker ut mest med nio a-lagssäsonger.

1985: Ulf Nilsson, Mats Lundström 
Nilsson hade åldern inne för ytterligare en turnering och Mats Lundström var en tongivande spelare i laget. Sverige slutade återigen på femte plats, men det var tuffare på den här tiden när både Sovjet och Tjeckoslovakien alltid kom med mycket starka lag. Inga av dessa spelare hann försvinna till NHL eller KHL, som nu är fallet.

1986: Mats Lundström
Andra raka turneringen för egna produkten Lundström, som dessutom vann interna svenska poängligan. Sverige var nära medalj, men förlorade bronset i en målskillnadsaffär med USA. Det här var sista gången under 80-talet som AIK representerades i JVM och en tung period hade fått sin start.

1990: Niklas Brännström 
De få spelarna från AIK som deltog i JVM på 90-talet var inte frukten av en gedigen juniorverksamhet, utan individuellt skickliga spelare som växte upp som maskrosor på asfalt, under en mörk tid. 1990 slutade Sverige, som vanligt, utanför medaljerna och Niklas Brännström flyttade vidare till Färjestad.

1993: Mats Lindgren
Nu hade traditionen på SVT startat med sändningar från JVM under jul och nyår. Sverige hade ett otroligt starkt lag, med bland annat Peter Forsberg och silvret var en besvikelse. Mats Lindgren gjorde en fin turnering och flyttade även han vidare till Färjestad och representerade det laget vid nästa års JVM.

1995: Fredrik Johansson 
Småländske Fredrik Johansson kom till AIK i hopp om att få en bra fostran under juniortiden. Och så tokig blev den inte, med tanke på JVM och Elitseriespel i Linköping. 1995 tog Sverige brons och året efter drog Johansson söderut. Det skulle dröja tretton år innan vi hade en spelare i JVM igen.

2008: Thomas Larsson 
AIK var tillbaka i Elitserien, men Larsson hade haft en rätt tung säsong när han åkte iväg på JVM. Han gjorde dock en bra turnering med bland annat en sen kvittering i finalen som Sverige förlorade på övertid. Mästerskapet hade ändrat format och avgjordes nu i slutspelsform.

2009: David Rundblad 
Sveriges upplagor under den här tiden var väldigt starka och förhandstipsen handlade om oss och Kanada. Den här gången var de starkare och Rundblads insats var inte i paritet med AIK-fansens förväntningar. Han kom i alla fall hem med en silvermedalj.

2010: David Rundblad, Tim Erixon, Adam Larsson, Martin Lundberg 
För andra gången i historien fick fyra AIK:are plats i truppen och vi supportrar bänkade oss framför TV:n. Det bestående minnet är väl Wikegårds sågning av David Rundblad. Med facit i hand lite befogad, men hårt mot en så ung kille. Våra spelare fick endast ett brons, vilket var en missräkning.

2011: Tim Erixon, Adam Larsson, Oscar Lindberg
Ny guldchans för juniorkronorna och tre representanter från vår gyllene generation, men det var egentligen bara Oscar Lindberg som hade en lyckad turnering. Sverige slutade på en fjärde plats efter förlust i bronsmatchen mot USA. Det ville sig inte för Sverige.

2012: Petter Granberg 
Men till slut så. I en gastkramande final mot Ryssland avgjorde Mika Zibanejad och först fram var AIK:s Petter Granberg. Starten på ett magiskt år för Granberg, som ett halvår senare även kunde titulera sig svensk mästare, världsmästare och NHL-spelare.

2013: Viktor Arvidsson 
Sverige lyckades inte försvara guldet, men ett silver är ju inte fy skam. Viktor Arvidsson gjorde en bra turnering med tre mål och han fick också stifta bekantskap med sin blivande kedjekamrat i Nashville Predators, Filip Forsberg.

2014: Oscar Sundqvist 
Silver och tung finalförlust på övertid mot Finland. AIK:s bidrag Oscar Sundqvist avgjorde semifinalen mot Ryssland, men förde i övrigt en ganska anonym tillvaro. Mästerskapet avgjorde i Sverige i Malmö, vilket gjorde förlusten ännu nesligare. För sjunde året i rad hade vi en AIK-spelare i JVM-truppen.

2015: Sebastian Aho, Marcus Pettersson, Axel Holmström 
Och så skulle det fortsätta några år till. Tre svartgula spelare i truppen som vann gruppen i överlägsen stil, men inte hade en chans i semifinalen mot Ryssland. Aho och Holmström gjorde varsitt mål, men trots att vi har haft många JVM-spelare är det inte många som verkligen har dominerat.

2016: Sebastian Ohlsson, Andreas Wingerli, Tim Söderlund
Hela Knatte, Fnatte och Tjatte-kedjan fick chansen att åka iväg på JVM och som vanligt vann Sverige gruppen, men även den här gången blev det respass i semifinalen. Vår gyllene generation hade sedan några år blivit seniorer och de här tre grabbarna hade inga framskjutna positioner i truppen och ingen av dem syntes till i målprotokollet.

2017: Tim Söderlund, Linus Lindström
All good things must come to an end. Tio raka JVM-trupper innehöll minst en AIK:are, men efter det här året dröjde det tre år innan spelare från AIK fanns med igen. Historien upprepade sig en gång till. Gruppseger, vinst i kvartsfinalen (Söderlund två mål) och semifinalförlust.

2020: Philip Broberg, Albin Eriksson, Jonathan Berggren
Efter att ha tagit ett och två kliv bort från att ha unga, utvecklingsbara killar i laget var AIK nu tillbaka i JVM-truppen. Hade inte Jacob Olofsson skadat sig hade de varit fyra. Brons för juniorkronorna och ett ganska bra mästerskap av Jonathan Berggren.

Kommentarer