Fortsätt till huvudinnehåll

Av med hatten för våra hattrick-skyttar

Det finns lite olika varianter och versioner av vad som är ett äkta hattrick, men i det här inlägget gäller endast det mest grundläggande; att spelaren gjort tre mål eller fler i en och samma match. Det räknas även som ett hattrick ifall ett av dessa mål varit det matchvinnande i ett straffslagsavgörande. Idag kommer vi att gå igenom samtliga hattrick som gjorts av AIK:are sedan uppgången 2006.

Anledningen till att vi inte går längre bak i tiden beror på att det saknas tillförlitliga data från åren innan. I själva verket finns det bra statistik från ytterligare ett par år, men Elitserieuppgången är en naturlig gräns att sätta. Vi kunde dock inte hålla oss från att ta upp några tidigare tremålsskyttar från tidigare säsonger och årtionden.

Tre är som bekant ett magiskt nummer. I sagans värld återkommer det ofta, exempelvis de tre bockarna Bruse och tre små grisar. Att som spelare lyckas göra tre mål i en match är också en magisk känsla och i de allra flesta fallen kan man titulera sig matchvinnare efter den matchen. Ursprungligen kommer uttrycket från cricket, och seden att ishockeypubliken kastar in kepsar och hattar på isen efter ett hattrick, kommer sig av att spelare i Toronto Maple Leafs fick en gratis hatt av en klädbutik i staden efter att ha gjort tre mål i en match.

Innan vi nu kommer in på listan över hattrick efter det att vi gick upp 2006, följer här några hedersomnämnanden:

1978: Roland Stoltz mot Timrå
Vid ställningen 2-2 mot bottenlaget Timrå skickades Rolle Stoltz in på backplats i powerplay och pangade omgående in ledningsmålet. I nästa byte gjorde han 4-2 och även i efterföljande byte stänkte han in en puck. Tre mål på mindre än fem minuter. AIK vann med 10-2 till slut.

1978: Hardy Nilsson mot Djurgården
Egentligen är det matchen i sig som är mer klassisk. Dels var den samma vecka som ovanstående, vilket innebar att AIK gjorde 24 mål på två matcher, och dels var det den dittills målrikaste matchen någonsin. Den slutade nämligen 14-6 och Hardy gjorde tre av dessa mål.

1986: Hans Hjalmar
Tyvärr sviker mig minnet gällande motståndet, men någon läsare kanske kommer ihåg. Känslan säger Kiruna. Hur som helst var det Hjalmars debutmatch och 17 år gammal klev han direkt in och gjorde tre mål (hans enda mål för säsongen). Matchen vann AIK stort och en ny stjärna hade tänts på AIK-himlen.

1986: Randy Heath mot Modo
Vinnaren av denna match, som utspelade sig i sista omgången före jul, skulle bli kvar i Elitserien. Förloraren hamnade i Allsvenskan och riskerade att åka ur. Randy Heath gjorde sin överlägset bästa match och smällde in tre mål och räddade säsongen för sig själv och AIK.

2001: Patrik Westerback mot Kiruna
”Patrik Westerback sänkte Kiruna på egen hand”, var Norrans korrekta rubrik. Seger med 4-2 i Lombiahallen och Westerback började äntligen leverera. ”Patrik Westerback sänkte AIK:s lagmoral på egen hand”, kunde ha varit nästa rubrik, för mer än så här blev det inte.

2001: David Nyström mot Sundsvall
90-talet var som bekant svagt och även om ett par hattrick trillade in på kontot har vi valt att gå vidare. David Nyströms hattrick i 12-1-segern mot Sundsvall skulle bli starten på en målorgie av honom. Trodde man. I själva verket blev det endast ett mål till under hela den misslyckade säsongen.

2003: Fredrik Näsvall mot Linköping
I den första Kvalserien vi tog oss till fick vi, i vanlig ordning, en kanonstart. Hemma mot Linköping serverade Brett Harkins Näsvall vid tre tillfällen och en Näsvall i slag är ett dödligt vapen. Den här matchen innebar en känsla av att vi skulle kunna slå ut ett Elitserielag.

2006: Johan Åkerman mot Bofors
Det är inte varje dag en back gör tre mål i en match, men ska det vara någon så är det Johan Åkerman. Några månader innan vi slog Bofors och gick upp i Elitserien, fick de känna på vad som komma skulle.

2006: Daniel Branda mot Leksand
Branda kan vara den bästa korttidsvärvningen någonsin. I sjätte omgången av Kvalserien 2006 var han mannen som sköt Leksands Elitserieplaner i sank och samtidigt såg till att våra chanser levde i allra högsta grad.

2006: Antti Virtanen mot Björklöven
Träningsmatch, men ändå. Den lille, högerfattade spetsfinnen var på gång! Tyvärr var han inte så himla het, utan det här blev hans enda mål i AIK-tröjan. Det är dock inte många som har ett hattrick mot Löven på CV:t.

Nu är vi framme vid Elitserien och kommer från och med nu att titta på samtliga hattrick som gjorts. Det känns lite trist att hoppa över tremålsskyttar från allsvenska tiden, exempelvis Andreas Paulsson, Anders Söderberg, med flera, men statistikunderlaget är som sagt undermåligt.

2006-09-21: Magnus Wernblom mot Luleå
Med fyra minuter kvar av matchen kvitterade Werner till 3-3, med sitt tredje mål i bortamatchen mot Luleå. I början av den här säsongen kändes det som att han var vår ende riktige Elitseriespelare. Tyngden på hans axlar blev inte mindre när Luleå gick ifrån och vann den här matchen med 5-3.

2007-10-09: Mikael Renberg mot Brynäs
Det var nästan härligare att följa Luleåfansens bitterhet och besvikelse än att följa Renberg i Skellefteå-tröjan. Hans första säsong var bra, men inte så bra som man hoppats. Hattricket hemma mot Brynäs bjöd dock på klassavslut som vi inte var vana att se i Skellefteå Kraft Arena.

2009-11-19: Jimmie Ericsson mot Södertälje
Tunga namn här till en början. AIK hade inte vunnit på sju raka matcher och vid dessa matcher hade Jimmie Ericsson suttit på läktaren, axelskadad. Tillbaka i laget klev han fram direkt och blev tremålsskytt i comebacken. Under den här säsongen hade han fantastisk kemi med Brad Moran som svarade för 1+3 i matchen som vanns med 7-4.

2010-02-06: Anders Söderberg mot HV71
Antos insatser i den svartgula tröjan får vi aldrig glömma bort. Han är en av klubbens stora spelare, som dessutom lyckades göra hattrick hemma mot HV. Vi vann matchen med 3-2 och det är ju något extra att göra lagets samtliga mål i en vinstmatch. Hagos och Söderström två assist var.

2011-02-03: Joakim Lindström mot Solna
”Man måste jobba hårt och vara seriös. Det här är mitt jobb och jag har räkningar att betala.” Orden är Jocke Lindströms efter att ha gjort 1-0, 2-0 och 4-1 hemma mot Gnaget. Två av målen satt exakt där ni tror. På highlightsvideon efter matchen syntes det tydligt att Jocke skrek ”Hats off! Hats off!”, till publiken.

2012-03-30: Lee Goren mot Solna
Ett slutspelshattrick av Goren. Vid ställningen 1-1 i matcher tog vi emot Solna i vår hemmaborg. Det hade varit två tuffa matcher i slutspelsserien, bland annat med en lång övertid i senaste matchen. Även den här matchen stod och vägde med ledning 2-1 för AIK inför sista perioden. Då klev Lee Goren fram med tre mål och efter det hämtade sig aldrig Gnaget.

2012-09-13: Oscar Möller mot Modo
Guldsäsongen började storartat. Redan i premiäromgången visade Oscar Möller var skåpet ska stå. Tre mål av Möller, fyra assist av Holloway och Bernard Starkbaum släppte in Modo-karriärens första skott. Matchen slutade 5-1 och detta var bara början.

2012-10-18: Bud Holloway mot Rögle
Ett tag måste det ha varit fruktansvärt för Rögle att möta Skellefteå. Gång efter gång förnedrades de, borta som hemma. Den här gången gjorde AIK fem mål redan i den första perioden. Tre av dessa gjordes av Bud Holloway, vars poängsnitt mot Rögle måste ha varit enormt. Matchen blev rätt avslagen och slutade 6-0.

2012-11-03: Oscar Möller mot HV71
Inför andra perioden låg Skellefteå under med 1-2 mot toppkonkurrenten HV71. Då klev Oscar Möller in i handlingen och vände matchen med tre mål i andra perioden. Till slut vann AIK med 7-3 och Möller tvingades bryta på grund av en ledbandsskada.

2012-11-17: Bud Holloway mot Rögle
En knapp månad senare hände det igen. AIK förnedrade Rögle och Bud Holloway gjorde hattrick. Slutresultatet den här gången skrevs till 7-0 och Bud gjorde de tre första målen. Efter 12.58 var ett så äkta hattrick som det bara kan bli fixat. Ryan Vesce gjorde 5-0-målet.

2013-02-22: Oscar Möller mot Brynäs
Möllers tredje hattrick för säsongen och den här gången slog han till och med till med fyra fullträffar. Vi slaktade verkligen allt motstånd 2012/13. Matchen vanns med 9-1 och utöver målen stod Möller också för en assistpoäng.

2014-02-06: Oscar Möller mot Örebro
Vi fick vänta nästan ett år på nästa hattrick och återigen var det Möller som var i farten. AIK låg under två gånger om, varpå Möller kvitterade. Viktor Arvidsson gjorde 3-2 innan Oscar Möller satte sista spiken i kistan i tom kasse.

2014-03-01: Oscar Möller mot Leksand
Sanslösa siffror av Möller som stod för sitt femte hattrick på ett och halvt år. Den här gången var det Leksand som pulvriserades. 4-0, 6-0, 7-0 av Möller när AIK vann med just 7-0. Det här är en tid som man verkligen saknar. Varje gång man gick till arenan var man rätt säker på att det skulle bli en jäkla fin kväll.

2015-01-03: Erik Forssell mot Modo
Modo tog ledningen med 1-0 (Djuse) och 2-0 innan AIK kom igång. Forssell kvitterade till 2-2 och satte även ledningsmålet 3-2. Hattricket fullbordades genom ett lite omdiskuterat mål som granskades innan man kom fram till att Reideborn la handsken på pucken när den redan var inne. ”Det är kul att göra mål”, sa Erik Forssell till Cmore.

2015-01-24: Pär Lindholm mot Djurgården
Djurgården på Hovet är en svår uppgift, men den här upplagan av Skellefteå AIK trotsade alla lagar och lyckades tämligen enkelt vinna med 5-1. 1-0, 3-1, 5-1 av Pär Lindholm som kom från en tung, poängmässig period. Däremellan hann Marcus Sörensen kvittera till 1-1.

2016-01-27: John Norman mot Rögle
Stackars Rögle fick återigen smaka på Skellefteå AIK:s vrede. ”Det var lite snålt med kepsar”, tyckte Norman som gjorde samtliga sina mål i den tredje perioden i en match som vanns med 4-1. John Norman var i högform och gjorde 15 poäng på 10 matcher under den här perioden.

2016-03-16: John Norman mot HV71
Slutspelshattrick är ett steg upp motför ett vanligt hattrick. Normans utveckling under säsongen var makalös där han bland annat mer än fördubblade sitt personliga poängrekord. I första kvartsfinalen mot HV71 svarade han för tre mål och ett assist när AIK tog ett fast grepp om kvartsfinalserien.

2017-11-04: Pär Lindholm mot Malmö
Det här var säsongen när det var upp till Olympic line att göra allt, kändes det som. I back-to-back-mötet med Malmö förlorade vi borta med 4-0 och var revanschsugna nästa dag. Matchen vanns med 4-1 och Lindholm gjorde, enligt sig själv, ”tre skräpmål”.

2017-12-07: Oscar Möller mot Mora
Ett hemmablekt Skellefteå lyckades med nöd och näppe besegra Mora med 3-2. Samtliga hemmamål gjordes av AIK:s meste hattrickspelare Oscar Möller. Två powerplay-mål av AIK, som under säsongen hade stora problem i den spelformen.

2019-03-05: Joakim Lindström mot Djurgården
Precis som senaste gången en AIK:are gjorde hattrick vann vi med 3-2. Den här gången på bortaplan mot Djurgården och för första gången ingick en straff i ett hattrick. Samtliga mål av Jocke alltså, som dessutom gjorde mål på båda sina försök i straffavgörandet.

2019-12-26: Filip Berglund mot Örebro
Den ende av våra backar som stått för ett SHL-hattrick. Under hemvändarmatchen mot Örebro var det backarnas afton. Berglund tre mål, Pudas två och ett mål av Petter Granberg. AIK vann med 7-0 och Berglund fick även med sig en passningspoäng.

2020-02-27: Robin Alvarez mot Brynäs
I slutskedet av säsongen slog en av SHL:s gladaste målskyttar till; Robin Alvarez med karriärens första hattrick. Brynäs ledde med 3-1 efter första perioden, men AIK som hade hysterisk form under hela februari ville annat. Alvarez gjorde målet i första perioden, kvitterade till 3-3 samt fastställde slutresultatet genom sitt 5-3-mål.