Att det har gått inflation i att sätta diagnos på barn och ungdomar är ingen överdrift. Tourettes syndrom, ADD, trotssyndrom, bipolaritet och dyslexi. Alltid går det att hitta något fel eller någon förklaring till ett avvikande beteende. Det två överlägset mest ”populära” diagnoserna är ADHD och autism.
Ungefär 7% av dagens barn har en ADHD-diagnos och cirka 2% av Sveriges befolkning har diagnostiserats med autism. Inte helt ovanligt med en dubbeldiagnos. Som relativt sakkunnig vågar jag påstå att åtminstone ADHD är en ”skoldiagnos” för att barn och ungdomar ska klara av sin skoltid. Efter avslutat gymnasium är det tämligen få som är i behov av att äta medicin.
För ett par veckor sedan språkade jag med en afrikansk kvinna som tyckte att vi höll på att diagnostisera oss till vansinne. ”I mitt land kan det aldrig vara fel på någon som har mycket energi”. I grunden håller jag med. Den där energin kan onekligen vara av godo, inte minst i idrottsliga sammanhang. Var hade Frank Andersson och Zlatan Ibrahimovic varit utan den?
Och var hade Gunde Svan och Ingemar Stenmark varit utan sin extrema förmåga att förfina detaljer och nöta, nöta, nöta? De två sistnämnda går väl snarare in under autismspektrat, även om ingen av ovan nämnda idrottsmän (Andersson undantagen?) har någon uttalad form av diagnos. Men det är därför vi är här idag. För att hobbysätta diagnoser på AIK-spelare.
Innan morgonkaffet sätts i vrångstrupen kan vi meddela att Linus Söderström inte är aktuell för det här inlägget. Han har tydligt och klart berättat om sina svårigheter (och styrkor) och är därmed diskvalificerad. Vi har nämligen satt ihop två lag som ska mötas i en internmatch. ADHD-laget mot Autisterna.
Vi påstår inte att någon av de tilltänkta spelarna har någon av dessa diagnoser, utan har snarare utgått från ett gäng grundkriterier och satt samman de båda trupperna utifrån det. Syftet är inte heller att driva med och förlöjliga människor med dessa diagnoser. Se det hellre som en iakttagelse över olika personlighetstyper.
Kriterier ADHD: Hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, dålig organisationsförmåga, social och utåtriktad.
Kriterier autism: Bristande social förmåga, svårt med förändringar, specialintressen, känslig för ljud och beröring.
Det finns förstås mycket mer än så, ifall du vill grotta ner dig i detta, men det är snart dags för match och vi ska hälsa på i de två omklädningsrummen. ADHD-gänget kör musik på högsta volym och stojar och skriker. Taktiken består i princip bara av frihet och coach Robertsson går an om att tävla, kötta och slåss om det behövs.
I det andra omklädningsrummet är det en tyst och eftertänksam stämning som råder. Taktiken, framtagen av Ulf Tavola, är strikt och går inte att missförstås. När en orolig fråga ställs, om vad som händer om matchbilden blir annorlunda än den tilltänkta, blir det oroligt i gruppen och under våra minuter i rummet har ingen, någonsin, ögonkontakt.
Vi förutspår att det är två olika spelstilar som kommer att mötas. På ena sidan ett energiskt, hårt checkande lag som har vissa brister med att organisera sin defensiv. På andra planhalvan kommer matchplanen att följas till punkt och pricka, men hur ska de gå tillväga om de måste förändra matchbilden?
Vi kommer att avsluta inlägget med att leverera de båda laguppställningarna. Sedan är det upp till dig att spå hur själva matchen kommer att gå. Du kan också fundera över hur olika de två efterfesterna kommer att bli. Å ena sidan schackbräden och motionscyklar, för den perfekta nedvarvningen. Å andra sidan ett konsekvenslöst fylleslag. Ta nu det här för vad det är. Vi älskar ju stereotypiska fantasier.
Team ADHD
Coach:
Bert Robertsson
Målvakter:
Gaber Glavic, Erik Hanses
Backpar:
Håkan Strömqvist, Lars Marklund
Johan Alm, Stefan Svensson
Jonathan Pudas, Emil Djuse
Mikael Tjälldén
Kedjor:
Tim Söderlund, Christian Söderström, Marcus Kristoffersson
Mathias Månsson, Tomas Larsson, Mattias Boström
Albin Eriksson, Jonathan Berggren, Fredrik Näsvall
Patrik Rönnqvist, Jonathan Hedström, Cristofer Abrahamsson
Magnus Wernblom
Inte en renodlad center så långt ögat kan nå. Däremot ett rejält överskott på powerforwards. Att ha svårt med att hantera sina känslor är ett genomgående tema för den här relativt dysfunktionella gruppen.
Team Autism
Coach:
Ulf Tavola
Målvakter:
Nicklas Dahlberg, Johan Backlund
Backpar:
Igor Yevdokimov, Jan Novak
Emil Ekblad, Dima Tsvetkov
Pavel Skrbek, Jarkko Glad
Arvid Lundberg
Kedjor:
Tyler Morley, Erik Forssell, Daniel Branda
Johan Seth, Brad Moran, Anders Söderberg
Joakim Lindström, Matt Anderson, Jesper Olofsson
Andrew Calof, Markku Tähtinen, Andreas Nyberg
Patrik Westerback
Öststarkt på backsidan och kanske är det så att vi omedvetet sätter likhetstecken mellan tystnad och autism. På forwardssidan råder det ingen brist på kloka centrar, medan vi har väldigt svårt att se vem som ska vinna närkamper i de offensiva sarghörnen.
Lågvattenmärke att göra sig lustig över diagnoser. Tänk om och tänk rätt, ta bort det hela. För övrigt en intressant och rolig nlogh.
SvaraRaderaOväntat att någon blir kränkt av humor 2024. Man får inte nämna "diagnos religionen" annat än att dom är offer.
SvaraRaderaHur roligt som helst 😄 skrattar ff 😄😄😄
SvaraRadera