Fortsätt till huvudinnehåll

Chocknummer



Du som inte är nummerfetischist kan nog skippa det här. Du kanske ryckte på axlarna när Andreas Falk bytte från #15 till #17. Din reaktion var måttlig till svag när Pär Mikaelsson nonchalerade myten kring hans egen tröja #18 och bytte till 80, 81 och 19. För dig är tröjnummer bara siffror som bara passerar likt nummer på kölappen till Apoteket.

För oss andra kretsar mycket kring spelarnas nummer. Själv bor jag på *****vägen Yared Hagos. Ska en kod memoreras så kan det låta ”Patrik Ekholm, Jörgen Marklund”. 1426, alltså. För oss är tröjnummer viktigt och precis som bloggen har skrivit om tidigare så är ett obegripligt byte av nummer ett stort svek. Ping Pontus Petterström!

Men de klassiska nummerbytena är redan avhandlade och det har inte dykt upp några nya rön kring Hannu Palmus byte till #81 eller varför Hardy Nilsson bytte bort #25. Nej, dagens inlägg kom faktiskt till av en ren slump. Jag slentrianbefann mig på Eliteprospects och upptäckte att Rasmus Edström en gång i tiden hade tröja 10. För min del blev det en chock och när jag gick igenom spelartrupper genom åren såg jag att han är långt ifrån ensam om att ha fått inleda karriären med ett annat nummer än vad vi förknippar honom med.

Jag pratar alltså om juniorer som får prova en match eller två och bara får tilldelat ett slumpmässigt nummer. Du kommer att bjudas på ett tjugotal sådana exempel, samt en annan nummerchock på en hemvändande spelare. Åtminstone chockas jag, men du kanske har järnkoll på vilket nummer Adam Pettersson eller Benny Bäcklund hade när de debuterade i Skellefteå AIK? I så fall lyfter jag på hatten och erkänner mig rejält besegrad, vad gäller tröjnummerkunskap.

Nuförtiden har varenda junior som får chansen i a-laget namn och nummer redan i debuten och de allra flesta kör på med det numret när de etablerat sig, men på 90 och sena 00-talet/tidiga 10-talet var det inte riktigt så. Materialförvaltaren hade ett antal tröjor, med färdiga nummer och junioren fick tacka och ta emot. Här kommer nu en ganska gedigen lista, där chocknumren presenteras. Även med en spekulation kring varifrån inspirationen till numret kan ha kommit. Vi börjar med hemvändaren.


23. Johan Ramstedt 

Rama spelade med 12 innan han lämnade för Björklöven och jag antar att du, liksom jag, förknippar honom med 11 efter återkomsten. Men faktum är att han bar 23:an när han flydde Löven mitt under säsongen 2000/01. Jens Nyström hade nummer 12 och Johan Vikberg, som försvann efter säsongen, nummer 11. 

Tänkbar inspirationskälla: Psalm 23, Den gode herden


20. Benny Bäcklund 

Den stadige backen Benny Bäcklund hade det stadiga backnumret 6 under sin korta, men intensiva AIK-karriär. Emil Ekblad bar 6:an när Benny lommade över från juniorernas omklädningsrum och på hans plats låg alltså tröja 20. Kanske det mest ikoniska AIK-numret någonsin.

Tänkbar inspirationskälla: Luc Robitaille


33. David Lundqvist 

David har bytt nummer ganska friskt genom åren och han har burit både nummer 6 och 24. Många misstänkte att han gick igång på sexans multiplikationstabell, då han även hade 12:an i Boden. Så var dock inte fallet med tanke på att 33 inte ens är nära att finnas med i den.

Given inspirationskälla: Lasse Marklund 


7 och 22. Jonathan Hedström

Efter Jontes big summer valde han nummer 20. Han var nu en given del av AIK:s trupp och kaxig som han var på den tiden, hade han säkert valt det numret tack vare Hardy Nilsson. Men unge, lille, blyge Jonathan fick inte välja. Under de två föregående åren hade han gjort ett fåtal matcher och fått ta vad som erbjöds.

Tänkbara inspirationskällor: Phil Esposito och Mike Bossy


14 och 20. Kent Lindberg 

Det var alltså Kent Lindberg som bar tröja 20, som Hedström så gärna ville ha. Kent i sin tur var sugen på 19 som satt på Jens Nyströms rygg. Jesse drog till Luleå och Lindberg byggde sitt varumärke kring nummer 19. Men innan dess fick han minsann nöja sig med vad som helst.

Tänkbara inspirationskällor: Johnny Forsman och Thomas Hedin 


12. Tomas Larsson 

När Larsson drog på sig tröja nummer 12 var den senaste spelaren som burit det numret B-O Karlsson. Två diametralt motsatta spelare. Hans egentliga nummer (24) hade under säsongen använts av både Tomas Kollar och Fredrik Sundin. Två rejäla parenteser.

Tänkbar inspirationskälla: Jens Nyström 


6. Tim Erixon 

Erik Forssell bar pappa Jannes nummer och materialförvaltarna var inte supersugna på att dela ut höga nummer som indikerade stjärnstatus, så 44 gick också bort. Istället blev det nummer sex, en tröja som han aldrig riktigt trivdes i.

Tänkbar inspirationskälla: Joe Cirella (bar 6:an i New York Rangers den säsongen som Tim föddes)


32. David Rundblad 

Den enes död, den andres bröd. När Kari Haakana sänkte en bira eller två för mycket under nyinvigningen av Skellefteå Kraft Arena innebar det sparken med omedelbar verkan. Nummer 32 blev ledig och tilldelades en back som inte hade en enda liknande egenskap som den finländske bjässen. Magic number seven hade Mikko Mäenpää.

Trolig inspirationskälla: Magic Johnson


10 och 58. Petter Granberg 

Jyri Marttinens gamla tröja 58 låg och möglade i ett hörn när Petter Granberg tassade in i omklädningsrummet. Han blev tillsagd att dra på sig den och snälle Petter accepterade. Men det var faktiskt inte hans första a-lagsnummer. Nummer 10, som faktiskt är ett klassiskt backnummer med bärare som Thomas Åhlén, Stefan Svensson och Sergej Vologsjanin, var Granbergs första nummer. Niklas Strandberg hade nummer 8.

Tänkbar inspirationskälla: Diego Maradona

Given inspirationskälla: Jyri Marttinen 


17. Melker Karlsson 

Åt Melkers debutmatch har det faktiskt ägnats ett helt eget inlägg, men inte ens med kniven mot strupen hade jag haft en aning om att han bar tröja nummer 17. Det var faktiskt ingen som hade nummer 15 i a-laget den säsongen, men Karlsson känns inte jättebrydd kring vilket nummer han har.

Tänkbar inspirationskälla: Johan Tellström (Lyckselekillen som hade nummer 17 i Boden)


12. Oscar Lindberg 

Det fanns helt enkelt ingen tröja 24 när Oscar Lindberg äntrade den stora scenen, så han gick i David Lundqvists skola och tog 12:an istället. Det måste ha varit otroligt körigt för materialarna på den här tiden, då det dök upp nya juniorer i nästan varje match.

Mycket trolig inspirationskälla: Kent McDonell (det kraftiga käkpartiet)


9 och 23. Pär Lindholm 

Man skulle kunna tänka sig att anledningen till att Lindholm fick ta tröja 23 när han fick chansen för andra säsongen, var att en etablerad spelare hade nummer 9. Men så var inte fallet, utan det var snarare slumpens skördar, vilket nog egentligen är precis vad det här inlägget handlar om.

Tänkbara inspirationskällor: Magnus Wernblom och Brad Moran 


10. Adam Pettersson 

Efter det att Fredrik Krekula slutade så blev tröja 10 en slit och slängtröja. Under en och samma säsong bars den av både Rasmus Edström, Petter Granberg och Adam Pettersson. Något att vara stolta över när den så småningom hissas upp i taket i Skellefteå Kraft Arena.

Tänkbar inspirationskälla: Pearl Jams album Ten


11. Johan Alm 

Nummer elva har aldrig varit ett klassiskt backnummer, även om Pavel Skrbek bar tröjan med den äran. Och det är faktiskt exakt samma tröja som Johan Alm fick dra på sig i debuten. Skrbek drog till Frölunda och materialförvaltarna sprättade bort hans namn.

Tänkbar inspirationskälla: Tingeling


14. Viktor Arvidsson 

Arvidssons första match är en klassiker. Han fick inte spela en minut och satt som en hund, som tigger mat vid en middagsbjudning, och tittade på Anders Forsberg. ”Släpp in mig! Jag är bra. Du kommer inte att ångra dig.” Ingen i laget hade tröja nummer 9.

Tänkbar inspirationskälla: Jeff Hornacek (liten guard med tio säsonger i NBA)


29. Anton Lindholm 

Oftast är det så att de här leftover-tröjorna bars av en spelare som lämnat AIK efter senaste säsongen och när urvalet av vilka nummer som man ska trycka upp görs, så använder man av slentrian samma nummer som förra säsongen. I det här fallet ligger Christoffer Norgren bakom att tröja 29 existerade.

Tänkbar inspirationskälla: Christoffer Norgren 


29 och 54. Arvid Lundberg 

Arvid Lundberg och Anton Lindholm förknippades länge med varandra då de kom upp i a-laget ungefär samtidigt, hette ungefär samma sak och hade ungefär samma spelstil. Men under deras två första känna på-säsonger verkar de aldrig ha spelat samtidigt. De är nämligen noterade för exakt samma tröjnummer båda åren.

Tänkbara inspirationskällor: Christoffer Norgren och Studio 54


23. Simon Krekula 

Simon förknippar vi med nummer 74, som också är hans pappas födelseår, men när han först fick chansen så blev det 23. Du kanske tänker att 74:an inte existerade, men så är inte fallet. Den var faktiskt upptagen av en annan junior; Khalid Ibrahim.

Tänkbar inspirationskälla: Fredrik Krekula (hade 23 i Gnaget)


8. Jonathan Berggren 

Den offensive forwarden Berggren tvingades bära ett mycket defensivt nummer. Ola Stenlund och Per-Anton Lundström är två städgummor som sällan eller aldrig befann sig i offensiv zon. Måhända var nummervalet ett sätt att tydliggöra för Jonte att det är hårt jobb över hela banan som gäller.

Tänkbar inspirationskälla: Filmen Eight mile


43. Albin Sundsvik 

Året dessförinnan hade Matt Anderson haft tröja 29 och när Sundsvik debuterade var den ledig. Året innan hade ingen haft nummer 43, så det är en ganska stor gåta hur det kunde bli så här. Egentligen finns det nog bara ett rimligt svar och det återfinns en rad nedanför.

Tänkbar inspirationskälla: Tomas Surovy 


PS. Naturligtvis är det orimligt att ett nummer som man bara får kastat till sig ska kunna sammankopplas med någon sorts inspirationskälla, men eftersom inlägget i sig är väldigt platt så spicade jag till det litegrann åtminstone. DS.

Kommentarer