Fortsätt till huvudinnehåll

Är vi rightare eller leftare? AIK under olika regeringar

Idrott och politik? Den eviga frågan. Vi anser att det inte går att bortse från att dessa ting kan och, i vissa fall, ska de kopplas samman. Det går inte att gräva ner idrottshuvudet i sand på den nivån att man inte bryr sig om att fotbolls-VM spelas i Qatar eller att svenskar skriver på för KHL-lag mitt under brinnande krig. Idrottare är offentliga personer med möjlighet att göra sin röst hörd och påverka.

De som tycker tvärtom är antingen totalt ignoranta eller kapitalister ut i fingerspetsarna. Vad ska Cristiano Ronaldo med ytterligare en halv miljard till? Eller Henrik Stenson? Ett vidrigt beteende som kommer att lämna ett större avtryck än de sportsliga prestationerna. Bloggen har aldrig backat för det politiska och gör det inte idag heller.

Vi ska nämligen ge oss på att påverka var du ska lägga din röst i nästa riksdagsval. Höger eller vänster, det är frågan som Jocke Lindström ställer på bilden. Det kommer att gå till så att vi redovisar hur det har gått för Skellefteå AIK under de olika regeringarna från 1975, när Elitserien kom till. Vi kommer att göra bedömningen utifrån tre grunder. Det som naturligtvis kommer att väga tyngst är de sportsliga framgångarna, men vi kommer även att granska hur ekonomin gick (så långt vi vet i alla fall) och antalet rightare i trupperna.

1975-76: regeringen Palme (S)

Sportsligt resultat: Under Elitseriens första år (och enda under dåvarande regering) slutade AIK på fjärde plats i tabellen och gick således till slutspel. Där förlorade man mot Brynäs i två raka matcher.

Antal rightare: 4

1976-78: regeringen Fälldin (M, C, FP)

Sportsligt resultat: Under den första säsongen under ny regering missade AIK slutspelet och hamnade på sjätte plats. Positivt dock att Björklöven åkte ur serien. År två bärgades klubbens första SM-guld.

Antal rightare: 4

1978-79: regeringen Ullsten (FP)

Sportsligt resultat: Bakfylla efter guldet och AIK hamnade på sjätte plats i tabellen. Precis som regeringen så tunnades laget ut och behovet av en ledande Center var stort.

Antal rightare: 3

1979-82: regeringen Fälldin (M, C, FP)

Sportsligt resultat: Lite blandad kompott men övervägande positivt, framförallt med tanke på föreningens första serieseger 1981. I slutspelet åkte AIK mot Färjestad i en direkt avgörande match. Året dessförinnan fick man kvala för att hålla sig kvar och 1982 missades slutspelet med en hårsmån.

Antal rightare: 3

1982-86: regeringen Palme (S)

Sportsligt resultat: Tunga år där lindansandet inleddes och 1985 ledde det till att vi åkte ur Elitserien och bytte namn till Skellefteå HC. Resultatraden 8-6-9 var inget att vara stolta över. Men det skulle som bekant bli ännu värre. Ekonomin hade också börjat svaja.

Antal rightare: 6

1986-91: regeringen Carlsson (S)

Sportsligt resultat: Med ekonomin körd i botten var det bara en tidsfråga. En av de första sakerna som hände efter mordet på Olof Palme var dock att SHC gick upp på en gång. Därefter sluttade det brant utför innan vi slutligen åkte ur Elitserien 1990 och den stora ökenvandringen inleddes.

Antal rightare: 9

1991-94: regeringen Bildt (M, C, FP, KD)

Sportsligt resultat: Vi kämpade för att acceptera var vi hade hamnat och var vi skulle förbli under oöverskådlig tid. Den nya platsen var ett topplag i Division ett Norra, men utan chans på Elitserien. 1994 sprattlade vi förvisso till och nådde nästan Kvalserien. 90-talets bästa resultat.

Antal rightare: 3

1994-96: regeringen Carlsson (S)

Sportsligt resultat: Med influenser från Amerika skulle vi bli en konkret utmanare om elitserieplatsen, men det blev fiasko och i själva verket blev avståndet dit längre och krisen allt djupare. Tunga år.

Antal rightare: 8

1996-06: regeringen Persson (S)

Sportsligt resultat: Den här regeringen inledde med det sämsta laget och resultatet under min livstid, då vi inte ens lyckades ta oss vidare till fortsatt spel när vårserien summerades. Därefter vände vi långsamt på skutan och under de sista åren pekade kurvan våldsamt uppåt och några månader innan det var dags att gå till val så var vi framme vid våra drömmars mål; Elitserien.

Ekonomiskt resultat: Konkurshotets år var 1997,  men fram till valet 2006 hade AIK byggt upp ett eget kapital på 2 miljoner kronor.

Antal rightare: 18

2006-14: regeringen Reinfeldt (M, C, FP, KD)

Sportsligt resultat: Utvecklingen gick snabbt. Från att 2008 ha gått till slutspel för första gången på 35 år, så var vi bara några år senare framme vid finalspel. Fyra raka finaler, två seriesegrar och två SM-guld i det som utan tvekan får betecknas som AIK:s bästa tid någonsin.

Ekonomiskt resultat: +41,8 miljoner kronor

Antal rightare: 33

2014-21: regeringen Löfvén (S, MP)

Sportsligt resultat: Det började lysande med dubbla seriesegrar och två SM-finaler (förvisso förlorade finaler, men ett gott resultat). 2018 nåddes regeringstidens tredje final, men övriga säsonger är vi rätt missnöjda med. Orättvist med tanke på de faktiska resultaten, som egentligen inte alls var dåliga, men förväntningarna var uppskruvade efter dynastin och både laget och publiken svek.

Ekonomiskt resultat: +3,2 miljoner kronor

Antal rightare: 29

2021-22: regeringen Andersson (S)

Sportsligt resultat: Tillbaka på rätt spår igen även om regeringen Anderssons enda slutspel innebar uttåg i kvartsfinalen. Men vi kände att någonting var på gång. Spelet, glädjen och till och med en viss ökning vad gäller publiksiffrorna.

Ekonomiskt resultat: +11,8 miljoner kronor

Antal rightare: 9

2022- : regeringen Kristersson (M, KD, FP)

Sportsligt resultat: Tillbaka på tronen 2024 och Skellefteå AIK är cementerade som ett topplag, säsong efter säsong. Att göra bokslut är givetvis omöjligt, då vi är mitt inne i en mandatperiod, men under de två säsongerna som Kristersson har basat över landet, har vi nått final båda gångerna. Men 

Ekonomiskt resultat: +10,9 första säsongen och rykten om minusresultat i år

Antal rightare: 10 (hittills)


Om vi nu ska ge oss på att summera det här så är det väl inget snack om var du ska lägga din röst 2026. Under blå regering har AIK vunnit samtliga av sina SM-guld och dessutom seriesegrat tre gånger, jämfört med den röda sidans två seriesegrar. Högersidans styrka har alltid varit kapitalism och stark ekonomi och det är tydligt under vilken sida som de stora ekonomiska vinsterna har gjorts.

Röd sida har sett AIK åka ur Elitserien två gånger, men har också tagit sitt ansvar och varit med och fört upp laget igen. Samtidigt är framgångar inte det enda värdet som vi kan mäta lycka utifrån. 90-talet är för många av oss oerhört kärt, och framförallt så är den tiden när vi var nära, nära att gå upp fram tills det att det äntligen gick vägen, den lyckligaste tiden i mångas liv. Större än SM-guldens tid som präglats av att AIK mer och mer har blivit ett företag och vi är kunder.

Så vad ska gälla? Hårda eller mjuka värden? Sympatiserar du mer med Pär Mikaelssons tid än Jimmie Ericssons? Vill du ha SM-guld och god ekonomi är det ingen tvekan om var du ska lägga din röst i nästa val, men om du prioriterar att kunna vara hemma mer med familjen eller en högre mysfaktor kanske du ska rösta åt vänster.

Sett till mängden rightare så är tendensen tydlig. Vänsterregeringar har betydligt många fler rightare än vad högerregeringar har (06-14 borträknat, då allt var som bäst och mest). Således kanske det bästa är att hitta kompromisser någonstans i mitten. 

Kommentarer

  1. Oavsett regeringsmakt lyser det inga storstjärnor över atlanten under och över Skellefteskyn. I Övik kan man rättmätigt se Foppan, Näslunden och Öhmanen. Ovanför Ume lyser Sundströmen. Möjligtvis kan man ibland över Skellefte se Påhlsson men mest ser man dugliga shls utan namn ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar