Fortsätt till huvudinnehåll

The Michelin Guide

År 1900 beslutade sig däckfirman Michelin att börja ge ut en bok med betyg på restauranger i Frankrike. Eftersom inget företag någonsin gör något enbart för att vara snäll, så får vi anta att syftet var att människor skulle ta bilen till dessa restauranger och på så vis nöta på sina däck så pass mycket att man måste köpa nya. Om det då ligger en bok i handskfacket med namnet "Michelin" på, så får vi anta att det är troligt att det kommer att vara märket på den nya däcken. Dessutom förknippas däcken med kvalitet, eftersom maten på restaurangerna varit väldigt god.

Det bästa man kan få som krögare i den guiden är tre stjärnor och det är sannerligen inte lätt att få. Du kanske anar vart det här är på väg? Bloggen har granskat mat och dryck i Skellefteå Kraft Arena, och kommer att ge betyg. Betygen kommer att ges enligt Michelinguidens skala och det kommer att vara svårt att få ett högt betyg. Mycket svårt. Eftersom anrättningarna är tämligen snarlika oavsett vilken bar, kiosk eller restaurang som man besöker så betygsätter vi samtliga rätter, drycker eller sötsaker som vi smakat. Fyll gärna på ifall det är något som har missats.

Likt seriositeten som präglar Michelinguiden har vårt tillvägagångssätt varit mycket noggrant och många av sakerna som bedöms är inte bara ätna eller druckna en eller två gånger. Redan på 80-talet inleddes den här granskningen, men vi har nöjt oss med att bedöma det nuvarande sortimentet. Så du som hade hoppats på en variant av TV-programmet ”Historieätarna”, blir nog besviken. Granskningen är indelad i tre huvudrubriker, med ett antal subkategorier. Du kommer att få en inblick i Skellefteå AIK:s utbud av mat, dryck och snacks/godis. 

Mat:

Buffén i Guldbaren ⭐️

Vi måste genast gå in och påtala att för att överhuvudtaget få en endaste stjärna så måste det vara bra grejer. Exempelvis så finns det en enda restaurang i Sverige som har tre stjärnor. Till ett väldigt resonabelt pris (i Michelinguiden nämns givetvis inga priser) serveras kött eller kyckling, potatisgratäng, coleslaw, sås och bröd. Vad mer kan man önska sig? Lokalen andas relativt mycket hockey och du kan räkna med att du är bland likasinnade.

Lunch på Rinkside 

Ingen stjärna då vi inte är lyriska över varken menyn eller miljön. För mycket kostymanpassat och för lite arbetarklass, helt enkelt. Priset för maten är ett gängse lunchpris, men önskvärt vore att kunna kombinera ätandet med att titta på isträningen som man kan göra i många andra arenor.

Mat och hockey på Rinkside ⭐️

En rare ryggbiff och en cajunkryddad kyckling, tillsammans med två sorters klyftpotatis är bra grejer. Vitt bröd med små smörpaket. En relativt fet sås och ett hyggligt salladsbord. Menyn varierar naturligtvis, men håller maten den här klassen så kan du räkna med att du är mätt när matchen startar. Klientelet är blandat, det finns inslag av både de som blir för packade i första pausen och det äldre paret som kanske är där minst lika mycket för maten och sällskapet. Stort minus att kaffe och kaka inte ingår i ett tämligen högt pris.

Pizza på Rinkside ⭐️⭐️

Det är möjligt att pizzorna är en del av en sorts VIP-behandling, men bloggen nästlar sig in där det behövs och vi har tagit del av både Vesuvio, Hawaii och Kebabpizza. Bra crust i kanterna och lagom tunna. Kaloribomben pizza behöver ju inte vara gigantisk och här lyckas Rinkside bra. En standardpizza har diametern 30-35cm och de här är närmare 30, vilket räcker. Såsen på kebabpizzan är lagom stark.

Korv med bröd ⭐️⭐️⭐️

Så god som den var på 80-talet är den inte längre. Korvens kötthalt kan omöjligtvis var lika hög nu, men det är inte bara smakupplevelsen som man vill komma åt. Det är känslan av att det är match och att det hör till att äta en kokt med bröd. Standardtillbehören ketchup och senap är allt som behövs och dessa appliceras på egen hand. Ingen människa i hela världen har någonsin lyckats tillaga den här rätten hemmavid och skapat samma smakupplevelse.

Kebab i pitabröd ⭐️⭐️

Vad kännetecknar en god kebab? Svaret är att man inte håller igen med tillbehören. Det ska vara minst 50/50 att man spiller så mycket att jackan behöver kemtvättas. En kebab i kiosken på Skellefteå Kraft Arena kommer inte att göra dig besviken. Pitabrödet är sprickfärdigt av kebabkött, sallad, tomat och sås. Gaffel ingår, annars hade det aldrig gått. Däremot saknar vi att servett inte ingår per automatik. Det är få människor som orkar lämna läktaren (när man just har tagit första tuggan), för att hämta en servett. Spillrisken ökar då till 80/20.

Hamburgare ⭐️

Det ska mycket till för att en hockeyburgare inte ska få minst en stjärna. En standardrätt som alltid är god. Däremot efterlyser vi ett större engagemang i brödfrågan. Är det för mycket begärt att få till lite frasighet? Torggrillen lyckas ju. Annars ingår klassiska tillbehör och du har möjlighet att välja vilka som ska ingå på just din hamburgare. Ett alternativ till kebaben om du bara vill bli lagom mätt.


Dryck:

33cl Mariestad ⭐️⭐️

Vilka ölsorter som har serverats genom åren har varierat, men i det tillståndet som vi är (ångestfyllda, lyckliga eller bittra) i baren spelar sorten mindre roll. Storleken har dock betydelse, och den mindre flaskan är nog att föredra. Inte för plånbok eller promillehalt, men för att kunna vara någorlunda avslappnade i paus och inte behöva hetsdricka är 33cl inte så dumt.

50cl Mariestad ⭐️

Smaken är förstås identisk som i den mindre ölbuteljen och varför vi förordar den går att läsa några rader upp. Det lägre betyget handlar egentligen mer om den svaga organisationen i Guldbaren och de onödiga pengarna som är lagda på miljö och interiör. Ikväll ska vi bli onyktra och kolla på hockey. Då spelar det mindre roll om möblemanget är tillverkat av jakaranda. 

33cl Newcastle 

Förvisso en 33:a, men vi går inte igång på det här mörka ölet, även om vi respekterar de som gör det. Plus för ett varierat utbud, men som sagt minus för smaken av den extrarostade malten.

Cava/Prosecco ⭐️

Kan vara ett alternativ om man vill dra i sig en snabb enhet. Bartendrarna är oftast generösa med upphällningen, så till skillnad från öl som har en bestämd volym, kan man göra en liten alkoholvinst här. Perfekt dryck att köpa till frun/sambon/ragget för att kompensera att de egentligen inte är så hockeyintresserade.

6cl Gin och tonic ⭐️

Det som sticker ut mest är det hutlösa priset. Hög avans på sprit. Men den fyller sin funktion. Sprit går snabbt ut i blodet och om matchen är ett sömnpiller kan du på egen hand höja ditt adrenalin via en sexa GT. Smakupplevelsen är på intet sätt unik, men den fyller sin funktion.

Läskutbudet (det kolsyrade) ⭐️

Cola, Fanta, Cola Zero. Förmodligen handlas det för lite Sprite för att det ska vara ett alternativ. Vi är stora motståndare till den nya sortens kork (den som inte lossnar, utan hänger i en flärp), men kan knappast klandra AIK för det. En viktig spaning är att läskedryckerna som köps i kiosk är snäppet kallare än de som köps i de mobila kioskerna i korridoren.

Kolsyrat vatten

Ett lite nyttigare kolsyrealternativ, även om det finns viss forskning som talar om att den här typen av dryck fräter på tänderna. Utbudet är ganska skralt. Naturell och en eller två smaker, men samtidigt räcker ju det för den suktar efter det kolsyrade vattnet.

Mer Päron ⭐️⭐️

Kanske ett oväntat högt betyg, men det bottnar i en egen upplevelse av drycken, då jag efter en löptur beställde inte en, utan två Päronmer till pizzan. Min svåger lydde den ordern och blev oerhört imponerad då jag på stående fot sänkte båda två, utan att ens ha tagit en tugga av pizzan. Ett bra alternativ för mindre barn och de som av olika anledningar inte vill ha kolsyrade drycker.

Nocco Energidryck ⭐️

En ganska ny företeelse som har blivit väldigt populär, även om vi misstänker en viss placeboeffekt. Det spelar dock ingen roll i det här fallet. AIK har snappat upp kundernas behov och anpassat sig efter utvecklingen. Vad folk sen ska ha en Nocco till förstår vi inte riktigt. Egen erfarenhet säger att det blir svårare att somna på kvällen. 

Kaffe ⭐️

Högre vinstmarginaler än på alkohol? Men givetvis ett måste i arenan. Det negativa är att det står Löfbergs Lila på de stora termosarna som står utplacerade vid kioskerna. Det positiva är att det är en enkel logistik då man själv går och fyller på sin kopp utan att behöva sinka kön eller spilla ner hela kioskdisken.


Sötsaker/Snacks:

Chokladboll ⭐️

Det finns lika många olika chokladbollar som det finns recept. AIK:s variant är ganska fet och smörstinn, vilket uppskattas av vårt inre belöningssystem. God smak, fin mättnadskänsla och definitivt ett behov av att dricka någonting till. Det leder till ökade intäkter för Skellefteå AIK och det gillar vi.

Mazarin ⭐️

Uppsvinget för mazarinen som bakverk, i Skellefteå med omnejd, var gigantiskt när Adam Mascherin peakade under hösten 2022. En vanlig mazarin är mycket god, men kanske ingenting som ger en stjärna i Michelinguiden. Att AIK:s klubbmärke syns överst innebär dock en ingrediens till, både bokstavligt och bildligt.

Dammsugare (gul) ⭐️⭐️

Kombinationen gul och svart (mörkt brun) är en fröjd för ögat. Blicken dras till dammsugaren och sju gånger av tio faller valet på just den. Lagom mastig, lagom stor och smaken är betydligt mycket godare än om du köper ett sexpack på ICA och sätter i dig i TV-soffan.

Popcorn

En storsäljare som vi känner ett visst obehag inför. Att köpa en dricka och en bunke popcorn är starkt förknippat med att gå på bio. Signalerna som du sänder ut vid ett sådant köp är ”Jag är här för att bli underhållen”. Fel inställning. Bättre då att köpa en Päronmer och kasta mot motståndarnas bås när din ångest blir för stark. Eller ännu bättre; handla och ät i paus så att du kan vara aktiv med sång och klapp under själva matchen.

Bilpåse ⭐️⭐️⭐️

Det finns både originalet och lakritsvarianten! Bilpåsen är (åtminstone för min generation) den mest klassiska hockeyrelaterade godispåsen som finns. Många är vi som fått en tjuga av farsan inför matchen. Det räckte antingen till korv och läsk eller bilpåse och läsk. Även om prisbilden nu är annorlunda, så innebär Ahlgrens bilar fortfarande en trygghet om man famlar.

Gott & Blandat ⭐️

Salt och sött är fantastiska grejer. Både var och en för sig, men även i kombination. Idealiskt är att stoppa en svart och en gul i munnen samtidigt. Gul + grön = dödssynd. Nackdelen med den här typen av godispåse är att den inte framkallar någon större törst. 

Djungelvrål

Om du jämför den första munfullen Djungelvrål med den sista, så känns det väldigt annorlunda. I slutet vill man ju bara bli av med skiten. Förmodligen blir det inte ett likadant köp nästa gång. Dessutom är påsarna små, vilket inte heller lockar. Vi har dock full respekt för att det måste finnas ett saltlakritsalternativ.

Polly ⭐️⭐️⭐️

En mun Polly, en klunk Cola eller kaffe. Trettio sekunder senare - samma sak. Det är uppenbart redan vid inköpstillfället att det kommer att krävas dryck. Utöver det är Polly väldigt gott, chokladöverdragna skumtoppar i ganska perfekt mängd. I kioskerna finns alltid den blå påsen.

Centerrulle ⭐️⭐️

Det oväntat höga betyget är på grund av att vi vet att det är Brett Harkins favorit. Rullen har också en nostalgisk innebörd, precis som bilpåsen. För hade man inte råd med bilarna så fanns alternativet centerrullen. Lite mindre, lite billigare, men fullt funktionsduglig.

Marabou chokladkaka ⭐️

Vi avslutar med ett ganska märkligt fenomen, som vi inte direkt har något emot. Det är nämligen så att någon sitter och klistrar fast ett AIK-klistermärke på varje chokladkaka. Är vi så lättledda att vi då troligare köper den? Jag kan bara gå till mig själv. I mitt liv har jag nog aldrig köpt en sådan chokladkaka. Förutom på hockeyn. Det funkar alltså!



Kommentarer