Fortsätt till huvudinnehåll

Celebrity mug shots, alternativt draftfoton

Rubriken kanske tarvar sin förklaring. I USA är det dels en stor händelse när en kändis åker dit för ett brott och dels tas fotografier vid själva arresteringstillfället och då är de ofta i dåligt skick. Du kanske själv har sett bilder på Bill Cosby, Michael Jackson, Paris Hilton eller Nick Nolte. Bilder på trasiga personer i en utsatt situation.

Även om det givetvis finns en bakomliggande tragik när de här fotona tas, så får man ge USA att det är duktiga på att föreviga stunder och situationer. Detta gäller även inom ishockeyn och det är det som vi ska titta på idag. Titta är rätt ord, då det här till stora delar är ett bildinlägg. Bandet ska backas och till viss del stämmer rubriken ”Celebrity mug shots”.

NHL innebär ju att spelarna är livegna och politik, ekonomi och flera andra faktorer än de hockeymässiga styr. Men samtidigt är det alla hockeyspelares stora dröm och de som vi ska kika på idag har just nått den. Bilderna föreställer AIK:are som precis har draftats. Dittills deras lyckligaste ögonblick i livet.

Det kommer att vara gulligt att titta på de finniga småkillarnas tindrande ögon. Ett stort mål är uppnått och hela världen ligger öppen. De flesta bilderna är från själva draftkvällen, men det finns undantag. I regel är det bara grabbar som förväntas gå i de första två rundorna som åker till draftspektaklet. Däremot ser klubbarna i regel till att det tas en bild med keps och matchtröja, ifall spelaren är en blivande superstjärna.

Vissa draftade spelare figurerar inte i det här inlägget. Ingen Janne Erixon eller Jonathan Hedström av den enkla anledningen att det inte togs några bilder från deras första stund som NHL-spelare. Simon Robertsson och Albin Sundsvik förevigades aldrig, men 23 andra foton har vi kommit över. Hoppfulla svartgula killar som snart ska lämna boet. Många nådde hela vägen, några flyttade till Nordamerika och AHL/OHL medan en fortfarande spelar kvar i Skellefteå AIK.

Lite äldre spelare som Melker Karlsson eller Pär Lindholm har vi hoppat över, då själva syftet är att mysa åt den ungdomliga entusiasmen och inte titta på en 27-årig Pär Lindholm som ser exakt likadan ut som nu. Vi bifogar en kort sammanfattning av hur äventyret slutade eller går just nu. 

Sebastian Aho (New York Islanders, femte rundan 2017)

Mycket osäkert om det här är den första bilden på Aho i New York Islanders dress (det fanns några att välja på). Men eftersom han har sett ut som tolv år under stora delar av sitt liv, så får den duga. Sebastian är typ etablerad i NHL och kan därigenom njuta av att titta tillbaka på det första fotot.

Viktor Arvidsson (Nashville Predators, fjärde rundan 2014)

Han hoppades över i draften vid tre tillfällen, men efter AIK:s och hans stora succé draftades han av Nashville Predators som överårig. Bilden på Arvidsson är tagen innan NHL-debuten. Han inledde nämligen i AHL och Milwaukee Admirals. Nu är Viktor Arvidsson en etablerad stjärna i NHL.

Jonathan Berggren (Detroit Red Wings, andra rundan 2018)

Så här ska ett draftfoto se ut. Första gången i kostym. Lite blyg. En bula i pannan. Ingen kaxighet hos Berggren som i vanliga fall känns ganska obrydd. Att påstå att han fick gå den långa vägen är fel, men det blev i alla fall en hel säsong i AHL innan han tog klivet upp i Detroit Red Wings. 

Petter Emanuelsson (odraftad)

Nog måste han ha tänkt ”Är jag verkligen tillräckligt bra för det här?”. Odraftad skrev han kontrakt med San Jose Sharks 2013, och lånades ut till Skellefteå. Året efter, med två SM-guld i bagaget, åkte Emanuelsson över på vinst och förlust och gjorde två AHL-säsonger, varav en med bara fåtalet matcher på grund av skada. 

Albin Eriksson (Dallas Stars, andra rundan 2018)

Här lekte livet och under sommaren nötte Albin sina föräldrars DVD-boxar med TV-serien Dallas. Det skulle vara nesligt att missa en Cliff Barnes-referens när det var dags att skriva kontrakt. Men Erikssons utveckling avstannade och det blev ingen NHL-chans.

Tim Erixon (Calgary Flames, första rundan 2009)

Blicken är kaxig och måhända har Erixon redan här börjat smida på planen att vägra att spela för Calgary. Ett otroligt barnsligt beteende att till varje pris vilja representera samma lag som pappa. Början till slutet på en NHL-karriär som aldrig tog fart.

Petter Granberg (Toronto Maple Leafs, fjärde rundan 2010)

Inga spår av den skäggväxten som frodas idag. Granberg hade säkert ett godkänt betyg i engelska, men man kan se hur han letar efter orden i sin första intervju efter att ha blivit draftad av ett av NHL:s mest klassiska lag. Fem år i Nordamerika och sporadiskt spel i högsta ligan.

Axel Holmström (Detroit Red Wings, sjunde rundan 2014)

Det finns inga bilder på Holmström från kvällen då han draftades. En sjunderunda är kanske inte så spektakulär, men vi har i alla fall hittat en bild med en bakvänd NHL-keps. Mer än så blev det inte. Tre år i AHL (en titel), men otur med skador och svårt med det höga tempot gjorde att NHL aldrig var särskilt nära.

Adam Larsson (New Jersey Devils, första rundan 2011)

AIK:s högst draftade spelare någonsin (fyra totalt). Larsson känns komfortabel på bilden och vet vad han har att komma med. En bit över tio säsonger har det blivit, fördelad på tre organisationer. Adam Larsson är en stjärna och bekymras inte av någonting. 


Oscar Lindberg (Phoenix Coyotes, andra rundan 2010)

Det blev inget spel i Phoenix och heller ingen bild innan Lindberg trejdades till New York Rangers. Den här bilden är från AHL-debuten i Hartford Wolfpacks. Sammanlagt blev det sex säsonger utan att det förväntade genombrottet blev av, trots att mer än ett lag verkligen ville ge honom chansen.


Mats Lindgren (Winnipeg Jets, första rundan 1993)

Inte heller Mats representerade laget som draftade honom. Under åtta skadefyllda säsonger blev det spel i Edmonton, New York Islanders och Vancouver Canucks. Lindgren är föredömligt ung och fräsch på bilden och det syns att han vet sin egen kapacitet.


Anton Lindholm (Colorado Avalanche, femte rundan 2014)

Lindholm hoppades över första gången som han var tillgänglig för att draftas. Oklart om det här är hans första bild i Colorados dress, men han ser i alla fall ung ut. Det finns många Anton Lindholm-typer i Nordamerika och han lyckades aldrig etablera sig.


Joakim Lindström (Columbus Blue Jackets, andra rundan 2002)

Fem plus för slipsknuten när en märkbart ung Lindström poserar för första gången i Columbus tröja. Som vi tidigare skrivit går det över vårt förstånd hur det kunde komma sig att han inte dominerade i NHL, men karriären blev oerhört, oerhört fin ändå.


Linus Lindström (Calgary Flames, fjärde rundan 2016)

Här har vi spelaren som draftades, aldrig åkte över och fortfarande är kvar i Skellefteå AIK. Linus Lindström har goda möjligheter att bli 2020-talets Pär Mikaelsson. Att sätta lojalitet, klubbhjärta och hårt arbete i första rummet är egenskaper som Lirre kommer att kunna erbjuda i minst tio år till.


Mattias Lindström (Carolina Hurricanes, tredje rundan 2009)

NHL-lagens budgetar är gigantiska. För egentligen är det ju oförsvarligt att lasta upp runt miljonen på en nyligen knäskadad Lindström. När han sedan kom över och gjorde en AHL-säsong innan nästa skada kom, så ryckte Carolina på axlarna och signade någon annan.


Jacob Moverare (Los Angeles Kings, fjärde rundan 2014)

Moverare spelade inte i Skellefteå AIK när han draftades. Familjen hade hunnit flytta till Jönköping innan dess, men två juniorsäsonger här räcker för att få delta. De röda kinderna är söta och det har gått oväntat bra i Nordamerika. Han är på gränsen till en plats i Kings.


Marcus Pettersson (Anaheim Ducks, andra rundan 2014)

Vi skrattade hela vägen till banken när Pettersson skrev på NHL-kontraktet, vilket ledde till ett miljonbelopp för AIK. Vi ler fortfarande, för Marcus är en Skellefteå-produkt som verkligen har lyckats. Lite poängproduktion, några slagsmål och Marcus Pettersson har sannerligen etablerat sig. 


David Rundblad (St Louis Blues, första rundan 2009)

Det spekulerades kring hur högt i första rundan som Rundblad skulle gå. St Louis ansågs som en perfekt destination och blicken är fylld av tillförsikt. Men innan David hann flytta över, så trejdades han till Ottawa, och ganska direkt vidare till Phoenix. Det blev inte som vi hoppades.


Elias Salomonsson (Winnipeg Jets, andra rundan 2022)

Även om det har blivit en vana för oss att spelare draftas varje år, så ser man på Salomonssons blick att det här är väldigt stort. Vi har dock ingen förståelse för Winnipegs beslut att skriva kontrakt med honom så tidigt, då det inte alls behövs. Men budgeten är som sagt stor.


Oskar Sundqvist (Pittsburgh Penguins, tredje rundan 2012)

Här är en annan kille som vi inte riktigt trodde på, utan vi var nöjda med NHL-pengen för Oskar. Han har dock överträffat alla drömmar och är ende svensk som vunnit Stanley Cup med två olika lag. Att knyta en slips och stärka en skjortkrage kan han också.


Tim Söderlund (Chicago Black Hawks, fjärde rundan 2017)

Är han hoppfull eller är han insiktsfull? En bild utan skjorta innebär att man inte var på plats under draften, utan fototillfället var senare. Söderlund fick inte spela i NHL, utan var faktiskt nere i ECHL under båda sina säsonger. Just nu i Tjeckien.


Adam Thilander (odraftad)

Vissa spelare tar andra vägar än den som är tänkt och vissa spelare försöker se ut så mycket som en man som möjligt på bilden. Thilander flyttade på vinst och förlust från AIK till OHL-laget North Bay Battalion (bilden) och lyckades rätt bra där i två år, innan han återvände till Sverige.


Adam Wilsby (Nashville Predators, fjärde rundan 2020)

Proprast av alla på bilden, men är det proper som man bör vara? Det återstår att se hur lyckat Wilsbys äventyr blir. I skrivande stund har han inte fått chansen i NHL, utan det har bara blivit spel i farmarlaget Milwaukee Admirals, där han inte har rosat marknaden poängmässigt.

Kommentarer