Fortsätt till huvudinnehåll

Självbiografier

Har du koll på att det är dags för bokrea? En helig tid för många, då man fyller upp bokhyllan med allsköns ny (och billig) litteratur. Deckare är den bästsäljande genren, men det räcker med spänningen under matcherna för vår del. Romaner, kokböcker, diktsamlingar och historieskildringar intresserar oss inte heller.

Nej, det här är självbiografiernas år och primärt då ishockey-biografier. Bloggens bokhylla består redan av biografier skrivna av Magnus Wernblom, Håkan Loob, Peter Forsberg, Joakim Lindström, Jonathan Hedström och Börje Salming. Fin läsning, men inte tillräckligt mycket Skellefteå AIK. Det ska det dock bli ändring på. 

Idag släpps nämligen 46 nya självbiografier. Samtliga behandlar spelare och ledare som representerar, eller har representerat, Skellefteå AIK. Titlarna på böckerna är faktiskt exakt samma som många av världens mest kända mästerverk. I vissa fall är titlarna snarlika, men du bör i de fallen kunna lista ut originaltiteln. 

Till varje boktitel tillkommer en kort beskrivning kring bokens kärna. I många fall har vi ingen som helst aning om vad originalboken handlar om, så handlingen i de verken spelar ingen som helst roll. I en bokhylla står böckerna alltid i bokstavsordning. Således även här.


Alm Johan: Klockan klämtar för dig

”Klockan slår. Klockan slår. Djurgårn gjorde mål.” Så lät det när Johan Alm gjorde sitt sista? mål någonsin. Boken har en dubbelbottnad titel som mest fokuserar på säsongen 2022/23 då Alm skrev ett sent kontrakt med Djurgården. Skador satte sedan återigen stopp för spel och känslan är att karriären är över. En beskrivning av hur det känns när man famlar efter livet efter hockeyn.

Andersson Dick: Moby Dick 

Moby betyder ”något som är extremt stort eller viktigt.” Det är okej att fnissa åt den raka engelska översättningen. Dick Andersson berättar om känslorna på 90-talet. Känslan att match efter match hängde på honom. Även om han var halvskadad så kände han pressen att spela. Vi får även en inblick i hur det var när Johan Backlund gjorde, en inte helt friktionsfri, entré.

Arvidsson Viktor: Processen

En ung dollarmiljonär, med sin far i ryggen, upptäcker en dag ett byggfel på sitt nybyggda hus. Instinktivt reagerar han och på ett amerikaniserat sätt vill han stämma skiten ur byggfirman. Det hela leder till en lång rättsprocess som slutar med att den unge mannen, med sin far i ryggen, vinner målet och byggfirman går i konkurs.

Cumiskey Kyle: Främlingen

Livet som elitidrottsman är ingen dans på rosor. Läs den gripande historien om när Kyle Cumiskey klev in i Skellefteå AIK:s omklädningsrummet och ingen i laget visste vem han var. Efter att ha rehabtränat på egen hand i flera månader och till slut var redo för att vara en del av gemenskapen, så kände han sig väldigt oönskad. I boken får vi också veta hur mycket Kyle tjänade för att göra ingenting under en hel säsong.

Dnulredös Det: Det

Bokens huvudperson, som vill vara anonym och därför skriver under pseudonym, låter oss följa med på det oglamorösa livet utanför hockeyn. Vi bjuds på nedslag från hans domarkarriär och bråket med Tomas Larsson, men vi får även höra om det konfliktfyllda livet som parkeringsvakt. Ett arbete som kräver att man både är nitisk och sadistisk.

Edström Rasmus: Rasmus på luffen

Den självbetitlade boken låter läsarna möta en vilsen person som inte hör hemma någonstans. Hemma i Skellefteå vill ingen ta i honom med tång efter utlåningen till Björklöven och i Umeå kallas han Skelleftesvin och blir nedslagen på träningen. En dag fyller Rasmus en säck med tillhörigheter och börjar planlöst vandra. Bort från det gamla. Mot det nya okända.

Ericsson Jimmie: Mina drömmars stad

Resan från pojke till man, understödd av en hel stad och bygd. Jimmie Ericssons resa består av möten. Vi får möta den lokala ICA-handlaren, padel-amatören och stadens värsta alkoholist. Alla har sin historia om Jimmie och nu när hockeykarriären sedan några år är över, så återgäldar han allting som Skellefteå har gett honom genom att resa runt i stan och träffa vanliga människor.

Erixon Jan: Till Manhattan 

Det visade sig att Jannes son Tim filade på en biografi med exakt samma titel, vilket ledde till en smärre familjefejd. Till slut fick spökskrivaren nog, satte ner foten och hotade med avhopp om inte boken blev Jannes. Det blev så och läsarna får läsa om en ung man, som med stora ögon äntrar Manhattan. Tio år senare åker han hem och har satt Skellefteå AIK på hela världens hockeykarta.

Forsberg Anders: En dåres försvarstal 

Över tio år har gått sedan bomben slog ner i hockey-Sverige. Serieledande Skellefteå AIK sparkade sin tränare med bara veckor kvar till slutspelet. Ett halvår senare attackerades Forsberg av Bert Robertsson på en numera klassisk presskonferens. Nu tar Anders Forsberg bladet ur munnen och ger oss sin ofiltrerade version av det som hände.

Forssell Erik: Och så var de bara en

I Agatha Christies bok dör personer, en efter en, på en ö utanför Devon, England. I denna svartgula motsvarighet får vi läsa utskrivna telefonsamtal mellan Erik och övriga forwards från guldtruppen 2014. En efter en ringde de till Forssell och meddelade att de skulle lämna. Initialt kaotiska känslor, mynnar ut i en knuten näve och hur den introverte Erik Forssell tar över som kapten för Sveriges bästa lag.

Goren Lee: Fursten

Utan någon som helst självdistans avslöjar Goren en rad kniviga situationer som laget ställdes inför under säsongen 2007/08. En undermålig tränare och en svag spelartrupp står handfallna när molnen tornar upp sig. Men varje problem har en lösning och den gemensamma nämnaren i den här enorma egotrippen är att den stora hjälten heter Lee Goren.

Granberg Harry: Harry Granberg och dödsrelikerna

Livet är skört och alla kommer vi att behöva att tvingas säga adjö till vänner som går ur tiden. Har man en gång tillhört ett lag, består banden livet ut. På sin kammare har Granberg författat egna dödsrunor till sina gamla lagkamrater, med fokus på idrotten och kamratskapen. Korta, rörande texter om hårda, mjuka män.

Granberg Petter: Tjänstekvinnans son 

Hur är det att ha mamma fingrandes högt uppe på insida lår, både på sin son och hans vänner? Mamma som sitter och tittar när vännerna klär av sig och går in i duschen. Tjugo år gammal lider Petter Granberg svåra kval och känner sig till slut tvungen att göra ett val. Stanna kvar och vinna ett guld till eller fly landet och få inre frid?

Hagos Yared: Yared Hagos underbara resa genom Sverige 

En reseskildring av mannen som har spelat i fler SHL-lag än de flesta andra och mängden anekdoter är fantastisk. Ofiltrerade samtal om Osten Bergströms rasistattack, slagsmålet mot Jyri Marttinen och glädjen när Skellefteå AIK vann guld. Vill du göra en hockeyresa genom Sverige kan du absolut använda den här boken som en guide.

Hedström Jonathan: Den onda dockan

Åsynen av dockan som hängde från bron innebar många otrevliga insikter. Vänner som vände honom ryggen, brutna löften och spruckna drömmar. Gång på gång återvänder Hedström till dockan och ondskan som den representerar. Men var kommer egentligen ondska ifrån?

Heed Tim: Förvandlingen

Insikten att det inte räcker att vara en jättetalang slog en dag ner med full kraft i huvudet på Heed. Det fanns bara en utväg; att flytta till de norrländska skogarna och underkasta sig den hårdaste träningen som är möjlig. I allt han gör finns Stefan Thomson med i bakhuvudet. Återseendet mellan de två, i bokens sista kapitel, gör det omöjligt för läsaren att hålla tårarna borta.

Hjalmar Hans: Det susar i Sävenäs

För att bli tuffast, måste du utmana de tuffaste. Redan som tioårig grabb börjar Hans Hjalmar göra cykelturer mot Sävenäs, där Skelleftehamns ruffigaste områden ligger. Han utmanar gängens ledare och både tar och ger stryk. En levande historia om hur det är att jaga en dröm och vara beredd att göra vad som helst för att nå den. 

Hynning Fredrik: Mannen utan egenskaper 

Allting lät ju så bra. Skellefteå hade spelat SM-final förra säsongen och siktade mot guldet ännu hårdare. Fredrik själv var i en hockeyspelares bästa ålder och var redo att ta sig an sitt livs utmaning. Men allt gick fel. Från att tidigare ha haft ett bra skott, ett fint spelsinne och god skridskoåkning, fungerade plötsligt ingenting. Vad händer med kroppen när man drabbas av mentala spärrar?

Jalonen Kari: Ett drömspel 

Skellefteå HC var på väg att åka ur Elitserien. Frölunda hade fått oss precis dit de ville och nu återstod bara att slå in matchbollen inför ett kokande Scandinavium. Då kuppade Jalonen bort tränaren, satt uppe hela natten och skapade en playbook utan dess like. I snart 40 år har den legat i glömska, men nu är den här. Tekningsvarianter, ingångar i offensiv zon och Stefan Svensson i rollen som den defensive forwarden.

Johansson Martin: Sagan om kingen

Att det ironiska smeknamnet skulle följa Martin genom hela livet hade han ingen aning om, den där tisdagen 1986. Ännu en gång hade han sjabblat till det och hans älskade Löven hade förlorat mot Skellefteå AIK:s E-pojkar. Men han knöt näven och kämpade för upprättelse och till slut blev han så pass bra att han nästan fick det.

Karlsson Bert-Olav: Karlsson på taket 

”Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år.” Så inleds boken och det citatet går sedan som ett mantra genom hela läsupplevelsen. Karlsson ägnar mycket tid åt att komma undan. Arbete, träning och krav. Han flyr då till en plats som han kallar ”taket”. Men är det en fysisk eller mental plats?

Karlsson Henrik: Mein Krampf

Åh, nej! Det händer igen! Jag drack ju ett extra vattenglas vid lunchen? Till slut kontaktar Henrik Karlsson specialistvården och får veta att han lider av det ovanliga syndromet ”Kramp utan ansträngning”. På egen hand skapar han ett kost och träningsschema för sig själv och andra i samma situation. Ett schema som har världspremiär idag till priset 849kr.

Krekula Fredrik: Krecula

Hela laget luktade vitlök och Johan Ramstedt satt med ett blottat krucifix runt halsen. Det här skulle inte bli så lätt. Men greve Krecula hittar sin väg. Det gäller bara att ingen annan ska få reda på hans mörka hemlighet. Varför åker han aldrig med spelarbussen hem från Umeå? Varför kallas han ”Lövendödaren”?

Lindgren Fredrik: Skriet från vildmarken 

En dag märker Fredrik att lagkamraterna skrattar bakom hans rygg. Är det för att han tar skotern till träningen? Eller för att han skjuter fågel från sitt vardagsrumsfönster? Tre gånger försöker han fly till byhålor i jakten på sitt förflutna, men varje gång återvänder han. En dramatisk berättelse om att hitta sin plats i en stad, trots en annan längtan.

Lindgren Mats: Gästabudet

Lite saft och bullar. Fiskdamm. Varmkorv med bröd om någon blir ledsen och hungrig. Ett helt vanligt barnkalas, alltså. En flaska rött ifall någon vill lugna nerverna. Men idyllen förvandlas till en mardröm och alla måste fråga sig vem som man kan lita på och vem som kommer att ringa snuten?

Lindström Joakim: Dr Jekyll och Mr Hyde

Kan han inte bara nöja sig med att vara bäst? Han har ju så mycket inneboende talang att han inte behöver ställa till det för sig. Men Jocke vinner skytteligor och utvisningsligor i samma takt och många har svårt att förstå att det hänger ihop. Vad rör sig i huvudet när man har gett laget ledningen och möter Linus Klasén i sarghörnet?

Lundberg Martin: Snabba cash

Alla ställs inför vägskäl i livet, och att fatta rätt beslut kan vara skillnaden mellan att känna livslust eller att känna ingenting. En dag erbjuds Martin en stor summa pengar för att flytta till Växjö. Är det värt att offra allt för lukten av nypressade sedlar? Har allting ett pris?

Lundgren Patrik: Moment 22

Pojkdrömmen har gått i uppfyllelse. Patrik har tagit en tröja i Skellefteå AIK. När han ska välja nummer ska det vara ett nummer som aldrig har burits av en storstjärna. Nummer 22 ska för alltid förknippas med Patrik Lundgren. När laget åker ut på isen till playoffmatchen mot Huddinge anar han inte vad det är som håller på att hända.

Majesky Ivan: Ivanwho?

Vem är man när ljuset släcks? När karriären är slut och man rakat bort skägget? I över tjugo års tid befann sig Ivan Majesky i rampljuset. Nu går han runt på gatorna som en vanlig man och ingen känner längre igen honom. Vad ska han göra? I garaget står skridskorna och IZB Banska Bystrica har bett honom om hjälp, men bara en klubblängd bort står spritdunken. Vem är Ivan när livet byter riktning?

McCarthy Jeremiah: Röda rummet

Ronald Reagan är president och det blåser högervindar i USA. I skolan beskrivs Sovjetunionen som den store Satan och Berlinmuren står där den står. Men unge Jeremiah är inte övertygad och när han en dag hittar ”Det kommunistiska manifestet” i sin mormors rödtapetserade sovrum, uppdagas en helt ny värld.

Marklund Lars: Brott och straff

En dag passerar fjortonårige Sam Marklund Skellefteå AIK:s utvisningsbås. Han upptäcker 613 inristade streck på bänken. Några veckor senare smyger han ner i källaren hemma och hittar bilder på bland annat Mats Hallin, Rickard Rauge och Håkan Södergren. Bilderna har hundratals hål, skapade av dartpilar. Han bestämmer sig för att konfrontera sin far och en obehaglig historia växer fram.

Nilsson Hardy: Händelser vid vatten

En oskyldig fisketur förvandlas till en tragedi och bygdens store son är på väg att tappa fotfästet. Han tvingas fly till Tyskland, men bosätter sig så småningom i Stockholm. Där i fjärden och bland kobbar och skär, puttrar små motorbåtar och Hardy bestämmer sig att en gång för alla göra upp med sin historia. 

Novak Jan: Jan Novak badade aldrig i Falkträsket

Hans far var stolt och hans mor sentimental. Jan hade aldrig varit borta mer än någon natt hemifrån och nu skulle han flytta långt bort, till Sverige. När flytten närmar sig får Jan något tungt och sorgset i blicken och mor förstår att det här kommer att bli svårt. Några månader senare knackar det på föräldrarnas dörr…

Näsvall Fredrik: Mig äger ingen

Fredrik har alltid gått sin egen väg och gjort vad som har fallit honom in. Sprakande nätter har varvats med mörka dagar. Men när han närmar sig trettio år bestämmer han sig för att bryta sitt destruktiva beteende. Han skriver sitt livs första tvåårskontrakt och bygger upp sin karriärs bästa fysik. Precis när allt ser ut att ordna upp sig kliver fyrkantige Ulf Taavola in genom dörren till omklädningsrummet.

Ortio Joni: Räddaren i nöden

Mikael Lindgren var pressad. Han litade inte på sina målvakter och seriestarten närmade sig med stormsteg. Han hade inga idéer och risken var stor att AIK skulle bli ett bottenlag. Då ringde en agent och erbjöd Joni Ortio, en finsk målvakt med NHL-meriter. Lindgren hade aldrig hört namnet, men chansade och resten är historia.

Pettersson Emil: Den där Emil

Regler var ingenting för Emil. När han var grabb hissade han upp brorsan Elias i flaggstången. Några år senare bryggde han eget körsbärsvin. Straffen han fick var orättvisa. Han hade inte gjort något fel. Det var alla andra som var dumma. Han var bäst och flyttade till bästa laget. Men de var också dumma. Emil flyttade igen. 

Pudas Jonathan: Flyga drake

Stöter man på ett problem, då löser man det problemet. Så var Jonathan Pudas uppfostrad och så ville han ha det. Jobba hårt, kriga och slita. Åren gick och han backade aldrig för en utmaning, men en dag fick han ett problem som inte gick att lösa med kraft och vilja. Jonathan skulle lära sig att flyga en drake. Han provade allt, men ingenting gick. Tills en dag, då han insåg, att draken lyfter i motvind.

Ramstedt Johan: Are you there God? It’s me.

Får man be Gud om att lyckas på ishockeyplanen, då barn svälter i Afrika? Är min Gud samma som Lee Gorens Gud? Han som slår folk på käften för att det är roligt. En bok fylld av existentiella funderingar, samtidigt som Johan ska vara och verka i en värld där man förväntas armbåga sig fram för att komma någonvart.

Robertsson Bert: Berts bokslut

Det är vi. Tillsammans. Tillsammans har vi skrivit den här boken. Det är vår gemensamma kamp för Skellefteå AIK. Vi är bröder. Vi ska inte be om ursäkt eller backa ett endaste steg bakåt. Ingen ska säga ett ont ord om den här boken. Det här är vår historia. Skapad av oss tillsammans. Livet är en kamp, men vi ska vinna den kampen. Därför skrev vi boken. Vi är bröder. 

Strömqvist Håkan: Ondskan

”Det finns bara ett ord för sådana som du, och det är ondska. Ondska i sin renaste form.” Orden är Lars Molins efter att Håkan har slagits mot Semjonov och avslutat matchen med att åka rakt in i målvakten Jörgen Wikström. Men mitt i allt inferno finns också människan Håkan Strömqvist. En missförstådd man med ett bagage precis som alla vi andra.

Söderström Linus: Muren

Målvakten Linus är en mur som motståndarna försöker tränga igenom. Människan Linus måste ibland sätta upp murar mot omvärlden. Så precis som livet har titeln dubbla bottnar. En intressant inblick i hur det är att hantera den pressen som kommer med ishockeyn.

Taavola Ulf: Det kommunistiska manifestet 

Ute på en myr i det rödaste fästet i Norrbotten hittar Ulf Taavola lugnet. Det är här han planerar isträningar och det är här han samlar tankarna. Men det är också här han kom fram till att det bästa är att ha fyra jämna kedjor, gärna hårt arbetande brunkare. Alla ska spela powerplay också. Läs om en annorlunda filosofi med rötterna i österland. 

Wallson Hans: Alkemisten 

Guldmakaren Wallson berättar om de hissnande timmarna från det att han fick beskedet om att Anders Forsberg skulle sparkas, tills det hela offentliggjordes. Under de timmarna insåg Hans att han skulle bli guldtränare, utan att egentligen ha gjort särskilt mycket. Dessutom insåg han att det för alltid skulle stå i hans CV. 

Wännström Jörgen: Den unge Wärners lidande

En känslomässigt stark historia om att slitas i två olika riktningar. Å ena sidan längtan efter något större, något renare. Å andra sidan värdet i att vara lojal mot sitt ursprung. Under flera år fördes den här inte kampen, och senare sorgen över att aldrig få veta om beslutet var det rätta.

Zackrisson Patrik: Janne, min vän

Ingenting är starkare än den platoniska kärleken mellan två män. Den otvungna vänskapen som förenar de båda genom att se spelet på samma sätt. Det behövs inga ord, jag vet vad du menar. Passningar på bladet. Stå upp för varandra när det hettar till. Zackrissons ändlösa hyllningar till Janne Pesonen är lika vackra som oväntade.

Åkerman Johan: Den fula ankungen

Ingen blir profet i sin egen hemstad. Orden ekar i hans huvud medan han skamset rattar bilen västerut. Mot Norge. Mot ankdammen Norge. Dömd till ett liv i skymundan. Men med sig i sin hockeybag har han en vit fjäder. En fjäder som symboliserar hoppet. Hoppet om det livet som han förtjänar. 


Kommentarer

Skicka en kommentar