Fortsätt till huvudinnehåll

Hon dansade på en sommar, alternativt Han gjorde ett enda mål

Filmen "Hon dansade en sommar" är en romantisk dramafilm från 1951. Den innehöll svensk filmhistorias första nakenscen och handlingen bestod av att en ung man träffar en kvinna som han blir kär i under en sommar. Filmens internationella ryktbarhet ligger till grund för begreppet "den svenska synden". Men nog om detta. Över till våra isdansande herrar, och kanske inte de mest namnkunniga.

Vi ska nämligen ta en liten promenad längs minnenas allé och titta på ovana målskyttar. Dock målskyttar, är viktigt att påpeka, då vi i ett tidigare inlägg lyfte fram de spelarna som spelat flest svartgula matcher, utan att göra mål. Men idag blir det ingen Christoffer Norgren (134 mållösa matcher) eller Per Helmersson (88). Idag ska vi titta på spelare som HAR gjort mål i AIK, men bara ett.

Det stora syftet med det är att låta dig (och kanske de själva) minnas tillbaka till den lyckligaste stunden i deras liv. De har ju uppnått den yttersta drömmen för dig och mig. De har gjort mål i Skellefteå AIK-tröjan. Vissa inför en kokande Skellefteå Kraft Arena. Vissa har tystat en hemmapublik. De flesta gjorde bara någon enstaka säsong i AIK, och förmodligen berodde måltorkan på det, medan andra endast slog till 1-2 gånger, vart tionde år.

Nu är tanken att vi ska presentera dessa engångsmålskyttar (namnen kan ni förstås), men även försöka gräva fram hur själva målet gick till. Kanske är det ett omöjligt uppdrag då internet har sina begränsningar, men vi kommer att göra ett gediget försök i alla fall.

Erik Karlberg, borta mot Frölunda 2007-11-20

oassisterad

Topplaget Frölunda hade seglat ifrån till 4-0 då Karlberg, oassisterad, slog till. 09.48 in i sista perioden reducerade han med det som skulle bli matchens sista mål. Tyvärr saknas rörligt material från matchen, så vi får helt enkelt fantisera om hur den blonde skåningen tog vara på ett lojt försvarsspel och gjorde sitt livs viktigaste mål.

Kyle Cumiskey, hemma mot Frölunda 2016-10-22

oassisterad

Frölunda hade lyckats vända mot Skellefteå och ledde med 1-3 mot slutet av den tredje perioden. I en tilltrasslad situation tappade Adam Pettersson pucken (numera hade han garanterat fått en assistpoäng) och en Frölundaback försökte stöta ut pucken. Cumiskey snappade upp den en bit innanför blålinjen och åkte från vänster mot höger, ställde om kroppen och sköt i målvaktens klubbhandskkryss. Det blev matchens sista mål och gav ingenting.

Kari Haakana, hemma mot HV71 2007-02-28

assisterad av Johan Ramstedt och Pontus Petterström

Ett sedan länge slutspelsklart HV71 slappnade av, och de slappnade av till den milda grad att de släppte till ett oväntat friläge för den finske backbjässen Kari Haakana. Framspelad av Johan Ramstedt såg han ut som en född målskytt när han med ett handledsskott gjorde 2-0, i en match som slutade 3-0. Firandet (bilden ovan) höll också hög klass.

Atvars Tribuncovs, borta mot HV71 2009-02-14

assisterad av David Rundblad och Mikael Renberg

Atvars gjorde ingen glad, men i målprotokollet lyckades han hamna borta mot HV71. AIK låg under med 1-0 efter första perioden, men rivstartade andra med mål av Jimmie Ericsson och Tribuncovs. Vi hittar inga detaljer om hur själva målet gick till, men tar för givet att det var ett löst skott från blå och rikligt med trafik framför mål. Eventuellt touchade pucken en HV-back innan den seglade in. Han hade också ett assist på 1-3 målet och var bara en fight från ett Gordie Howe hattrick.

Fredrik Styrman, hemma mot Frölunda 2011-11-26

assisterad av Erik Forssell

När Styrman lämnade Luleå för Skellefteå gick följande att läsa på Luleås forum: ”Styrman är t o m defensivare än Robin Jonsson, a k a ”ett mål varannan säsong”. Han är totalt ofarlig framåt och en hyfsad sarg ut-spelare.” Där hade de fel! Frölunda hade chockat hemmalaget och ledde med 0-2 när snipern Styrman slog till från blålinjen direkt efter tekning. Det blev starten på en vändning till 3-2, i en match som AIK vann efter straffläggning (4-3).

PS. Vissa källor hävdar än idag att Oscar Möller gjorde målet. DS.

Nick Sörensen, borta mot Leksand 2015-02-25

assisterad av Axel Holmström och Niclas Burström

Skellefteå AIK säkrade sin tredje raka serieseger hemma mot Leksand och gladast av alla var Nick Sörensen, vars säsong kantats av skador och han hade inte säsongsdebuterat förrän i januari. Skellefteå vände Leksands tvåmålsledning och en av hjältarna var Sörensen med sitt 4-2-mål. Matchen slutade till sist 6-2, men det som skulle bli en start på hans poängproduktion blev hans enda mål.

Filip Roos, hemma mot Linköping 2022-02-03

assisterad av Petter Granberg och Albin Sundsvik

Det muttrades en del på läktaren efter den mållösa första perioden. Linköping är ett lag som AIK har haft oerhört lätt för och borde vinna lätt mot, oavsett inställning. Proppen ur i andra och fem snabba mål på drygt sex minuter. 2-0 stod Filip Roos för efter att Albin Sundsvik grävt fram pucken i sarghörnet och spelat upp till Petter Granberg. Han spelade i sin tur vidare till Roos som pricksköt från blå. Stort jubel och man tänkte att Filip skulle komma att göra många svartgula säsonger.

Jan-Axel Alavaara, borta mot Luleå, 2011-12-10

assisterad av Hannu Pikkarainen och Lee Goren

Det tilltänkta första backparet levererade när det behövdes som bäst. Underläge med 2-0 och kriskänsla. Då smyger sig Alavaara in i slottet och på en perfekt passning av Pikkarainen är han helt skoningslös. I slutändan vann AIK matchen med 2-3 efter två mål av Erik Forssell (det sista med 52 sekunder kvar). Det blev hans enda mål och de höga (nåja) förväntningarna infriades aldrig.

Sam Marklund, borta mot Malmö 2016-12-11

assisterad av Filip Berglund och Jesper Olofsson

Malmö vann skotten med 37-17, men AIK kontrollerade matchen och vann till slut med stabila 0-3. Två snabba mål i första och sedan när Malmö försökte kraftansamla så klev Marklund fram och styrde påpassligt in Filip Berglunds skott. Kul att den hårt jobbande forwarden med de fantastiska generna inte lämnade AIK helt mållös.

Simon Krekula, hemma mot Mora 2017-10-25

assisterad av Emil Djuse och Jesper Olofsson

Det är inte ofta som det blir tvåsiffrigt i en SHL-match, men med AIK:s offensiva filosofi är ingenting omöjligt. Simon Krekula kämpade på och gjorde sitt bästa, men kostymen var lite för stor. Men vid 10-4-segern mot Mora slog han till för första och sista gången. Emil Djuse sköt ett halvdant skott som Krekula knackade ner som om han aldrig hade gjort något annat. I själva verket var det helt tvärtom.

Juhamatti Aaltonen, borta mot Mora 2018-12-26

assisterad av Mathis Olimb

Det tog 25 matcher för den tilltänkte spetsspelaren Aaltonen att hitta nätet. AIK tog ledningen i första perioden och JMA serverades öppet mål av Mathis Olimb. Stort jubel, men jublet sattes i halsen tämligen omgående. Mora vände och vann med 3-1. Förhoppningarna var ändå att Aaltonen skulle vakna efter att ha spräckt sin målnolla, men så blev inte fallet. Det svider fortfarande.

Fredrik Hynning, borta mot Timrå 2011-11-03

assisterad av Pierre-Edouard Bellemare

Hynning som har en historia att göra mål mot Skellefteå när han spelade i Timråtröjan, betalade tillbaka en aning när han satte 1-3 i tom kasse i sin gamla hemmaarena. Och det var nog det som krävdes (tomt mål alltså) för att lyckas näta. Säsongen i Skellefteå blev ett totalfiasko och inte ens den mest enögda av oss kan tro att det här är det målet som Hynning minns bäst.

Toni Kallela, hemma mot Växjö 2020-03-10

assisterad av Jesper Frödén och Linus Lindström

Vi har tidigare varit mycket kritiska mot Kallelas insatser i AIK-tröjan, men ska försöka sansa oss idag då vi ska prata om hans enda höjdpunkt här. Vid ställningen 1-2, 45 sekunder in i tredje perioden, tog Jesper Frödén in pucken i offensiv zon och mer eller mindre tappade pucken till Kallela. Han får omedelbart pucken för långt ifrån sig och rundar istället kassen och skyfflar in en backhand bakom Viktor Andren, som står för en svag insats. Matchen förlorades med 2-3 på straffar.

Tyler Morley, borta mot Växjö 2020-10-10

assisterad av Darren Nowick

”Det var ett bra skott. Kul att se.” Joakim Lindström ger beröm som bara han kan och faktum är att Tyler Morley spräckte sin målnolla innan Lindström gjorde det den här säsongen. Med lite drygt 10 minuter kvar av matchen bröt Darren Nowick ett Växjö-”uppspel” (sarg ut) och serverade en helt fristående Morley som sprätte upp pucken i målvaktens plockhandskryss. Man trodde att det skulle innebära proppen ur, men så blev det inte.