Fortsätt till huvudinnehåll

Skellefteå AIK - en musiksaga


”Stäng av musiken!”

Ett klassiskt och befogat utrop av en desperat klackledare som tillsammans med övrig ståplatspublik (en mycket bra dag även sittplats) håller på att skapa en grym ljudkuliss. Precis då drar musikansvarige igång ”Klappa händerna” eller någon random technolåt. Men det är inte den typen av musik som vi är ute efter idag. 

Idag ska vi gå igenom AIK:s egen musikaliska historia. Låtar som är gjorda om, av eller tillsammans med Skellefteå AIK. Låtar som spelats på arenan i paus, som intro eller släppts som slutspelslåtar. Men även låtar av fans, ofta med en vassare edge än vad de officiella kanalerna vågar vara. Sammanlagt har vi fått ihop 23 olika sånger, men vi stänger inte dörren för att någon låt är missad.

Det här inlägget kommer att innehålla ett helt nytt inslag, nämligen länkar. Vi kommer att presentera varje AIK-låt samt sätta betyg på dem. Dessutom bifogas en länk till varje låt som har en sådan. Tyvärr saknar minst ett av de allra fyndigaste inslagen en länk, men om någon av er som läser det här sitter inne på den, får du mer än gärna bifoga sången som en kommentar till inlägget.

Vi kommer att granska låtarnas texter, trallvänlighet, budskap, tajming och överraskningsmoment. Betygsskalan är som vanligt 1-5 och gissningsvis kommer betygen att vara höga. Klicka gärna på länkarna och sjung med. Kanske upptäcker du en låt som du aldrig har hört. Kanske nynnar du på en av låtarna på jobbet eller skolan och lyckas på så vis frälsa en ofrälst.


12 segrar (Inget annat, tillsammans mot guld)


Vi kommer inte att meddela från vilket år varje låt är, men den här är i alla fall från 2012 och känslan när man lyssnar på den är att här var vi otroligt hungriga efter guld. Budskapet är också precis det; 12 segrar, inget annat. Vi gillar låten, men blir ännu mer nostalgiska av musikvideon. Anders Söderberg, Lee Goren och Andreas Hadelöv är med. Hannu Pikkarainen ser helt oförstående ut när Erik Forssell spelar luftgitarr. Låtens höjdpunkt anser vi vara när Goren säger ”We’re not here to f**k around”. Det är tyngd bakom dem orden. 
Betyg: 4


6000 och du


Ett jättefint budskap som säger att det här ska vi göra tillsammans (vilket vi också gjorde). Även den här låten väcker starka känslor då den härstammar från andra SM-guldet och det är inga dåliga spelare som fladdrar förbi i videon. Den absoluta höjdpunkten är när den växlar tempo till ramsan ”Vi på Västra stå har aldrig tvivlat”, samtidigt som ett mäktigt hoppande filmas. Det var också bättre när det rymdes 6001 på läktaren. Ståplats kokade.
Betyg: 4


Bygdens lag (Vi stannar aldrig)


”Lillebror fick låna vår TV till sitt rum”

Låtens höjdpunkt är ingen liten höjdpunkt, och hade det här varit den första AIK-låten som ”Dan & Dom” släppte hade vi förmodligen varit lyriska. Men det blir lite som en buffé. Varje sak för sig är god (varje låt för sig är bra), men till slut smakar allting nästa samma sak (till slut låter nästan allting likadant). Det syns i videon att laget inte alls har samma stjärnglans, då videon mest består av animeringar och bilder på bandet.
Betyg: 3


Decennium


Det totala hånet mot Björklöven är så genialiskt att inte ens de gröngula fansen kunde protestera. Sången handlar om de totala kontrasterna i Västerbotten och redogör smakfullt för deras ständiga fiaskon och våra framgångar. Videon är rolig med klipp och bilder från detta och vi njuter i stora drag då vi inser att det inte är så långt till 2027. Då kommer nämligen nästa låt, enligt vad som utlovas i slutet av Robbie Williams-covern Decennium.
Betyg: 5


Det håller på att hända igen


Det är egentligen det enda som sjungs i hela låten och fel var det ju inte, även om vi fick vänta ett år för mycket på SM-guldet. När låtarna släpptes under den här eran spelade man dem några gånger och var genast frälst. Det som är annorlunda med ”Det håller på att hända igen” är att det är spelartruppen som har sjungit in den. Erik Forssell är givetvis oerhört tonsäker, men även Yared Hagos briljerar.
Betyg: 3


En helt annan nivå


Det kan man lugnt säga. En helt annan nivå, alltså. Halvballad möter EPA-dunk, och eftersom hockey ska vara fart och fläkt så är det endast dunkdelen som fungerar för oss. Och det funkar inte särskilt väl. Låten släpptes inför slutspelet 2023 och vi har aldrig hört låten spelas, förutom en lyssning samma dag som den släpptes och idag då. Videon är också märklig med en trummis som deltar i en träning.
Betyg: 2


Fredrik Näsvall 



Melodin är La Bamba och genomförandet är av toppklass. Låten är väldigt, väldigt smal på så vis att den egentligen bara handlar om några sekvenser från säsongen 2002/03. Huvudfiguren är givetvis Fredrik Näsvall och starten på låten är magnifik: ”Från Golden Brett till Fredrik Näsvall, slås det många pass så iskallt.” Men vi måste få med en textrad till: ”Andraass till Johan Ramstedt. Rama jublar, även Harkins och B-O med.” Låten är suverän!
Betyg: 5


Fruktade svartgula ränder


Man kan väl se det här på två sätt. Antingen bygger Jimmie Ericsson medvetet upp sitt eget varumärke eller så bjuder han på sig själv på ett otroligt sätt. Dansbandslåten är likt vilken dansbandslåt som helst kass och menlös. Det som räddar den från lägsta betyg är textraden ”När jag slår ut dina tänder, vill du va nära mig då?”.
Betyg: 2


Guldet ska hem



Det är ju helt rätt att basera låtarna på redan befintliga ramsor. Lätt att kunna sjunga med redan första gången man hör den. Låten är bara drygt tio år gammal, men den känns som från en helt annan tid. Spelarna var profiler på ett annat sätt. Lee Gorens intro kanske inte är bra, men han bjuder till. Forssell spelar elgitarr. Sten-Georg sköter mixerbordet. Själva texten är bra och ”Vi har kokat vårat vatten” är bäst. 
Betyg: 4


Guldstaden


En helt oförklarlig mix av tidigare låtar. Det var tre minuter sedan jag lyssnade på den och jag minns i princip ingenting av texten. Videon består av en bild på AIK:s logga (lätt förenklad beskrivning). 581 visningar på Youtube och det känns lite skönt att bara för att saker är svarta och gula så säljer det. Lite kvalitet, tack!
Betyg: 1


Hasse Wallson 



Den som inte har nynnat på den här låten ett hundratal gånger får betecknas som galen. Ett riktigt mästerverk där hånet inte direkt är subtilt, men heller inte över gränsen. Tvärtom. Texten är underbar och videon en tämligen exakt kopia på originalet. Man hoppas ju verkligen att Angelica Lindberg får ett väl förtjänat genombrott efter det här.
Betyg: 5


Hela guldstans favoriter 



Vinylskivan ”Hela guldstans favoriter” släpptes 1976 och med lagbild på framsidan måste det ha inneburit en otrolig boost för den tidens hardcore supportrar. Låten i sig låter mer som att den hör hemma i en film från 50-talet med de hurtiga rösterna och käcka gossarna som sjunger. Budskapet är solklart. Heja AIK!
Betyg: 3


Hela Sveriges AIK


Hymnen som delar supportrarna i två läger och oavsett var man står så inser nog alla att den skulle behöva bytas ut. Bloggens förslag är Wannadies ”My hometown”, även om den nog skulle frambringa en del falska toner hos oss på läktaren. Hela Sveriges AIK är helt okej. Bilderna väcker ljuva minnen, men låten är lite för långsam.
Betyg: 3


Hey här är vi!


Den bästa låten som någonsin gjorts vad gäller kombinationen tryck, budskap och trallvänlighet. Det har gjorts försök med andra introlåtar, men vi kommer alltid tillbaka till den här. Videon är dels en tribute till Mikko Lehtonen och dels njuter vi av både Martin Lundbergs och Adam Larssons klassiska slagsmål. Gåshud varje gång. ”Hata Löven. Genom livet.”
Betyg: 5


Här tvivlar ingen



Irländska folktoner inleder och det här är en låt i en annan tappning än de flesta andra Dan & Dom-alstren. Inför den här säsongen tvivlade vi starkt, då alla forwardsstjärnorna hade lämnat oss, men precis som låten säger i sitt crescendo; ”Vi har kapten Forssell”. Daniel Widings truminsats är mycket stark.
Betyg: 4


KK för Löven


Smäktande toner när Beatles ”Yesterday” görs om till vad som skulle komma att bli en framtidsutopi. 2003 skrevs låten om Lövens usla ekonomi och konkursen som väntade runt hörnet. Vi fick vänta till 2010, men den som väntar på något gott… Randy Edmonds får en känga. UIK-älskandet lyfts fram. Låten har allt.
Betyg: 5


Kom ihåg vem vi är


”Kom ihåg vem vi är” borde rent språkligt ha varit ”Kom ihåg vilka vi är”, men i krig och kärlek (och nu även musik) är allt tillåtet. Vi är inte jätteförtjusta i det här. Syftet är gott och i videon får vi se andra mål än de vanliga som brukar visas. Bert gör en ganska god insats som föreläsare, men låten lyfter aldrig utan mal egentligen bara på. Försöket att ha den som introlåt blev ett fiasko.
Betyg: 3


Kungarna av Norrland


Äntligen lite Skumdum och vi ska direkt erkänna att vi är svaga för punkens sound och tempo. När låten kom var man lyrisk, men så här i efterhand är texten väldigt tunn och hänvisar också till ramsan ”Vi älskar Västerbotten”, som inte är någon favorit. Budskapet är tydligt och klart och det är inte så snyggt och tillrättalagt. Den fastnar.
Betyg: 4


Lillebror


Du ska vara ganska mello-orienterad för att få ut maximalt av den här låten. Bilden på Löven-huliganen som stör sändningen är en parodi på det som händer originalartisten Loreen under hennes uppträdande. Är syftet att promota Angelica Lindbergs karriär står vi bakom. Vi står i och för sig bakom allt tänkbart retande med Björklöven, men det här når inte Hasse Wallson-höjderna.
Betyg: 3


Svartgula ränder 


Min frus favoritlåt av AIK-låtarna och det tål väl att diskuteras huruvida hon har bra smak eller ej. Videon är märklig då spelarna snirklar runt musikerna och skjuter mål ibland. Låten i sig bygger på Jimmie Ericssons dansbandsdänga och bästa biten är den textraden som Jimmie själv sjunger. Jag delar inte min frus smak.
Betyg: 3


Tillsammans 


Den överlägset rockigaste låten och det behövdes ett annat sound efter att ha staplat ganska många liknande låtar på varandra. Inledningen kan kanske upplevas som lite töntig då laget och fansen skanderar ”Tillsammans” på uppmaning av Jimmie Ericsson. Vi anser att det är precis det som behövs för att fortsätta vara framgångsrika. Låten är dock sådär.
Betyg: 3


Vad som än krävs


Att se Johan Alm och John Klingberg sitta och, ganska oförklarligt, titta in i en dataskärm medan de doar i refrängen är underbart. Jimmie Ericssons karisma är inte hundraprocentig. Erik Forssell spelar elgitarr (vilket han gör i minst sju låtar). Det är tydligt att AIK är på väg mot något stort och att man kommer att göra vad som än krävs. Låten fyller sitt syfte och vi sjunger med.
Betyg: 5


Vi gör det igen


David Lindgren är garanterat en fin kille och han har säkert Skellefteå AIK som sitt favoritlag, men den här låten är ren dynga och inget som man vill ska förknippas med hockey eller AIK. En tam sorts discolåt som ger rysningar längs ryggraden. Alla andra låtar har vi lyssnat igenom. Här räckte en minut.
Betyg: 0


Världens bästa AIK


När jag hörde det tredje ”Lillebror” för första gången, förändrades världen till något bättre. Nävar knöts och suget efter framgång blev ännu större. Låten förknippas med den vackra tiden. Den råa tiden. Videon innehåller många bra målchanser, men väldigt få mål. Tempot är uppskruvat och låten beskriver hur det var på den tiden. ”Vi har suttit och laddat hela dan.”
Betyg: 5










Kommentarer

  1. Drömmar och minnen, skriven av Bert Robertsson, får inte glömmas bort:
    https://youtu.be/ItTZz9xvDwg?si=ODXEy7AG6BouGxhS

    SvaraRadera
  2. Skumgum forever!!!

    SvaraRadera
  3. Världens bästa AIK med Skumdum är trots allt överlägsen allt annat! Det är AIK!!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar