Fortsätt till huvudinnehåll

AIK:s representanter i samtliga NHL-klubbar


Vad händer? Det här inlägget är ju redan skrivet och var inte särskilt kul då heller?! Rätt OCH fel. Det förra inlägget hette ”AIK:are i NHL genom tiderna” och det inlägget behandlade endast hur det har gått, statistiskt, för våra egna spelare där borta. Det vill säga spelare som gått från Skellefteå AIK till NHL. 

Däremot stämmer det att inlägget inte var särskilt kul och det blir inte dagens heller. Siffror och namn är inte det som lockar allra mest, men samtidigt kan det inte vara julafton varje dag. Och det som ska skrivas om idag vill ni innerst inne veta. Det vill säga vilka NHL-klubbar som har representerats av AIK-spelare. 

Oavsett om de spelade i NHL före eller efter tiden i Skellefteå. Har man spelat i flera olika lag så kommer dennes namn att dyka upp flera gånger i inlägget. Kort sagt så kommer vi att lista samtliga NHL-lag och under varje lag listar vi spelarna med AIK-koppling. Enkelt, men ganska genialiskt.

Syftet med detta, bortsett från det uppenbara att vi vill känna till allt, är att sportchefen lätt kan kolla av i vilka NHL-lag som vi hittar guldkornen, men det går också att vara mer specifik. Om Forssell vill ha en kreativ center så kanske det ligger närmast till hands att kolla Columbus och ska han in med en backbjässe så ligger Nashville bra till. Ett lag är helt utan AIK:are, medan de lagen som har haft flest svartgula inslag kan ståta med nio stycken.

Anaheim Ducks

Marcus Pettersson
John Klingberg
Jonathan Hedström
Nick Sörensen
Jason King
Petr Tenkrat

Anaheim är en ganska ny (1993) organisation och således inget som faller oss i smaken. Det fanns en tid då man brann för Jontes poängproduktion, men i övrigt är det inga särskilt spektakulära spelare (med AIK-mått) som hängt på beachen i Kalifornien.

Arizona/Phoenix Coyotes

David Rundblad
Drake Berehowsky
Mikael Renberg
Joakim Lindström

Namnbyten gör oss gravt illamående, men de har åtminstone fått finnas kvar på samma plats. Ovanstående kvartett kanske inte är drömmen att stoppa in i boxplay, så vill vi ha gnuggare får vi leta någon annanstans. Berehowsky undantagen.

Atlanta Thrashers

Mike Dunham
Ivan Majesky
Rob Schremp

Atlanta finns inte mer, utan organisationen återfinns numera i Winnipeg under nygamla namnet Winnipeg Jets. Bara en titt på de första tre klubbarna, med namnbyten, flyttar med mera, gör att NHL bör bojkottas för alltid. Om Atlanta-AIK:arna har vi inget att säga, förutom att vi gillar Majesky.

Boston Bruins

Brett Harkins
Lee Goren
Petr Tenkrat
Mikko Lehtonen
Pär Lindholm
Jesper Frödén
(Kenny Agostino)

Boston är ett original sex-lag och direkt steppar nivån på spelarna upp både ett och två snäpp. Det är inte menat som en hyllning av Bruins, utan mer ett tecken på vilken kvalitet vi besitter vad gäller hockeykultur. Ovan ser vi namnen på några magiska spelare och det är inget snack om att vi bör fortsätta vårt samarbete med Boston.

Buffalo Sabres

-

Ingen AIK:are har någonsin spelat för Buffalo och vi hoppas att det inte kommer att hända i fortsättningen heller. Ett (nästan) ständigt bottenlag från en kall och ogästvänlig stad.

Calgary Flames

Hardy Åström
Henrik Karlsson
Joni Ortio
Kari Jalonen
(Kenny Agostino)

Du ser samma sak som jag. Det är till Calgary som vi ska ringa om det är målvaktskris. Eller rättare sagt om vi vill ha in en riktigt bra keeper. Addera Kari Jalonen till det här och du förstår att relationen med Flames är ganska fin.

Carolina Hurricanes

Roland McKeown
Lucas Wallmark

Hette tidigare Hartford Whalers, men vi kommer att behandla den organisationen separat då det laget känns mer på riktigt än Carolina. Tittar man på de svartgula beståndsdelarna ser man mycket riktigt att det inte är något att tala vidare om.

Chicago Blackhawks 

Henrik Karlsson 
Arvid Söderblom 
Michael Kostka 
Tim Erixon 
David Rundblad 
Filip Roos 
Lucas Wallmark 
Dylan Sikura

Chicago är också ett Original six-lag och där vill man givetvis spela. Lite blandad kompott för våra AIK:are, men det som verkligen sticker ut är Rundblads Stanley Cup-titel. Det är väl tänkbart att Söderblom och Roos får fina karriärer, men de var ändå aldrig våra på riktigt. 

Colorado Avalanche

Kyle Cumiskey 
Anton Lindholm 
Joakim Lindström 
Pierre-Edouard Bellemare 
Dylan Sikura

NHL-debuterade 1996 och vann Stanley Cup på första försöket. Växjö Lakers tänker du, men Colorado kom från en namn och organisationsförändring då de tidigare hette Quebec Nordiques. Lite till mans har vi väl ändå gillat Avalache för Peter Forsbergs skull och 60% av ovanstående spelare gillar vi skarpt.

Colorado Rockies

Hardy Åström 

Vad alla kanske inte vet är att det här är föregångaren till New Jersey Devils. Laget existerade mellan 1976 och 1982 och Åström är en av tre svenskar som någonsin har representerat Rockies.

Columbus Blue Jackets

Tim Erixon
Joakim Lindström
Brett Harkins
Brad Moran
Kent McDonell
Andrei Nedorost

Gjorde sin första NHL-säsong 2000/01 och känns givetvis väldigt plastigt. Lite stick i stäv med vad deras AIK-spelare står för. Stabila, gedigna grabbar som egentligen förtjänar bättre än att förknippas med Blue Jackets. En liten solskenshistoria är att Joakim Lindström träffade sin fru under Columbus-åren. 

Dallas Stars

John Klingberg 

Dallas tog över både Minnesotas plats och namn 1993, och alla dessa byten gör inte bloggen glad. En motsvarighet i Sverige hade kunnat vara om exempelvis Växjö Lakers fans slutar gå på matcherna och organisationen flyttar till Motala för att det är mer lukrativt där. Klingberg har varit en mycket viktig spelare för Dallas, men trejdades till Anaheim.

Detroit Red Wings

Mattias Ritola 
Jonathan Berggren
Oscar Sundqvist

Ytterligare ett klassikerlag och oväntat få AIK:are. Hade Mats Lundström skrivit på kontraktet som ligger på vinden någonstans och hade Jonathan Ericsson lyckats övertala brorsan 2014 hade det varit två till. Lägg till att Niclas Lidström är Stefan Lundqvists svåger och vips har vi en riktig Skellefteå-koloni.

Edmonton Oilers

Kari Haakana 
Drake Berehowsky 
Adam Larsson 
Philip Broberg 
Kari Jalonen 
Mats Lindgren 
Rob Schremp

Mytomspunnet lag, inte minst tack vare Wayne Gretzky och framgångarna i mitten på 80-talet, och självklart ett spännande ställe att spela på. Fina defensiva backar hittar vi på vår AIK-roster och även ett par starka centerpjäser. Edmonton är ett lag att hålla fortsatt koll på.

Florida Panthers

Sean Gauthier 
Ivan Majesky 
Ville Koistinen 
Brett Harkins 
Lee Goren 
Jayce Hawryluk 
Lucas Wallmark 

Expansionen 1993 var obehagligt stor och även Florida gjorde debut på den stora scenen då. Drygt en femma + målvakt har AIK producerat till laget i ”the sunny state”, men av dessa har ingen haft några större NHL-framgångar. Brett Harkins undantagen (i sin egen underbara värld).

Hartford Whalers

Jason McBain

Under sjutton år fanns Hartford i NHL, innan det bytte till Carolina Hurricanes. Medan Carolina känns ointressant har Whalers något av en kultstämpel. Christer Abrahamsson är en av få svenskar, och vi gissar att det är väldigt få från deras gamla fanbase (vad gör supportrar när lag flyttar?) som minns Jason McBain.

Las Vegas Golden Knights

Pierre-Edouard Bellemare 
Oscar Lindberg 
Dylan Sikura

Det absoluta lågvattenmärket när kasinostaden Vegas ville ha ett ännu större nöjesutbud. Nöje, inte idrott. Oscar och Pierre hamnade där i expansionsdraften och laget gick direkt till final. Klubbkänsla och hockeykultur är ointressant. Show och plastighet är vad som gäller.

Los Angeles Kings

Peter Helander 
Chris Kontos 
Oscar Möller 
Viktor Arvidsson 

Grym kedja och stabile Helander på backen. Både Robert Larsson och Magnus Wernblom är draftade för Kings, så med lite bättre betyg i engelska och lite mindre hemmakärlek och fiskesug så hade det här kunnat vara en riktig favoritklubb för oss AIK:are.

Minnesota North Stars/Wild

John Klingberg 
Oskar Sundqvist 

Fram till mars 2022 hade faktiskt inte en enda AIK:are spelat på den platsen dit överlägset flest svenskar emigrerade under den stora utvandringen. Men i de sista skälvande minuterna av trading dead line small det högre än vad det någonsin smällt förut. Två AIK:are samtidigt!

Montreal Canadiens

Morgan Ellis 
Tom Pyatt 
Bud Holloway 
(Kenny Agostino)

En organisation som genom åren inte haft så många svenskar, utan är ett lag som värnar om traditioner och det fransk-kanadensiska. Vi sympatiserar med det, då AIK:s egen vision är att 50% av spelarna ska komma från närområdet. Signifikativt att de enda Montreal-AIK:arna är just kanadensare.

Nashville Predators

Mike Dunham
Drake Berehowsky
Richard Lintner
Pavel Skrbek
Ville Koistinen
Petter Granberg
Roland McKeown
Petr Tenkrat
Viktor Arvidsson

Ett av lagen med flest AIK:are någonsin, hela nio stycken. Och tittar man på hela gänget så är det ingen tvekan om vilken spelartyp man (förmodligen) får, ifall man sneglar mot Nashville; backbjässen. Tyvärr är det inte något lag som faller oss i smaken då det anslöt till ligan 1998.

New Jersey Devils

Mike Dunham
Adam Larsson
Alexander Urbom
Michael Kapla
Matt Anderson
(Kenny Agostino)

Dunham har spelat i flest NHL-klubbar av de spelarna som vi tittar på idag. Om det är en bra eller dålig egenskap får du själv avgöra. Ser vi till hela AIK-truppen är offensiv flärd ingenting som vi kan förvänta oss av New Jersey-spelare. Precis som att offensiv flärd inte är något som vi kan förvänta oss av New Jersey.

New York Islanders

Mike Dunham
Mark Katic
Sebastian Aho
Mats Lindgren
Rob Schremp
Tom Kühnhackl

Lillebror i New York, men sett till vilka AIK:are som funnits i organisationen är det full respekt som gäller. Det skulle ha varit spännande att se de här sex på isen samtidigt, och kanske det mest spännande skulle att vara att se vilken sida som Dunham har vaknat på.

New York Rangers

Hardy Åström
Mike Dunham
Michael Kostka
Richard Lintner
Tim Erixon
Randy Heath
Jan Erixon
Chris Kontos
Oscar Lindberg

Rangers har många fans i Sverige och inte minst i Skellefteå. Tradition och nyfikenhet på staden New York är två anledningar, men den främsta (vad gäller Skellefteå AIK:are) är Janne Erixon. Sedan hans tid i klubben har en strid ström svartgula varit i laget, inte minst tack vare Erixons kontakter.

Ottawa Senators

Michael Kostka
David Rundblad
Jayce Hawryluk
Tom Pyatt
Oscar Lindberg

Kombinationen Skellefteå AIK och Ottawa är ett totalt haveri. Både Rundblad och Lindberg fick det inte att stämma när deras stora NHL-chans kom och vad gäller de övriga så har vi svårt att se att Kostka och Hawryluk firade triumfer. Tom Pyatt var framgångsrik i Senators, men inte i AIK. Bojkotta allt som har med Ottawa att göra är kontentan.

Philadelphia Flyers

Johan Backlund
Linus Högberg
Mikael Renberg
Niko Dimitrakos
Pierre-Edouard Bellemare

Om man skulle ha satt ihop den här kedjan när spelarna var på sina absoluta AIK-topp är det väl ironiskt nog Renberg som är det svagaste kortet. Det kompenserar han å andra sidan med sina Legion of Doom-säsonger i Philadelphia. Ska det värvas spetsforwards så är det härifrån.

Pittsburgh Penguins

Pavel Skrbek
Richard Lintner
Drake Berehowsky
Marcus Pettersson
Chris Kontos
Tomas Surovy
Janne Pesonen
Oskar Sundqvist
Tom Kühnhackl

Nio AIK:are där de allra flesta får ses som vinnare. Skaran har både SM, OS och VM-guld samt minst fyra Stanley Cup-titlar (Sundqvist och Kühnhackl). Kontentan av det är att om AIK behöver förstärka med en lagspelare och vinnare, så är det till Pittsburgh som vi ska vända oss.

San Jose Sharks

Sean Gauthier
Tim Heed
Ryan Vesce
Niko Dimitrakos
Melker Karlsson
Marcus Sörensen

Sean Gauthiers enda NHL-match var i San Jose och som den extrema vinnare han är så höll han nollan. Även Melker Karlsson, Niko Dimitrakos och Tim Heed har blomstrat i ny omgivning, så även om vi givetvis i grunden är mot nykomlingarna (1991) så verkar det vara stället där karriärer tar fart.

Seattle Kraken

Jesper Frödén 
Adam Larsson
Pierre-Edouard Bellemare 

Vi älskar Adam Larsson, alla gör ju det, men när han gladdes så mycket att få komma till en ny organisation med en ny arena hamnade glorian lite på sniskan. Seattle har varit bottentippade under sina få NHL och för oss svenskar handlar idrott om att vinna och ingenting annat. 

St Louis Blues

Joakim Lindström
Oskar Sundqvist
(Kenny Agostino)

St Louis vann sin första och hittills enda Stanley Cup 2019. Oskar Sundqvist var medlem av det vinnande laget och dittills förste svensk att vinna i två olika lag. Joakim Lindström är naturligtvis också en vinnare, men han tog inte den stora chansen som han fick i St Louis så det är med fadd smak i munnen som den här texten skrivs.

Tampa Bay Lightning

Michael Kostka
Tom Pyatt
Mattias Ritola
Mikael Renberg
Chris Kontos
Pierre-Edouard Bellemare

Om vi ska fortsätta att dra helt obefogade slutsatser, så är det till Tampa som vi ska ringa ifall vi vill hämta hit en forward (eller för all del back) som är på slutvarvet av karriären. Vi får inte har för höga förhoppningar, trots meriterna.

Toronto Maple Leafs

Michael Kostka
Drake Berehowsky
Jonas Frögren
Petter Granberg
Tim Erixon
Mikael Renberg
Joakim Lindström
Pär Lindholm
John Klingberg 
(Kenny Agostino)

Original six och direkt går kvaliteten upp. Det som den här genomgången av NHL-lagen verkligen har gett oss är att de lagen (med vissa undantag) som vi har mest gemensamt med är de stora, traditionstyngda klubbarna.

Vancouver Canucks

Joacim Eriksson
Lars Lindgren
Drake Berehowsky
Lee Goren
Brad Moran
Jason King
Mats Lindgren
Jayce Hawryluk

Länge var Mats Lindgren en garant för klassforwards från Canucks organisation. Under tre efter varann följande år kom King, Goren och Moran. Även om Mats inte finns kvar i kulisserna vet vi vad vi får från Vancouver.

Washington Capitals

Ivan Majesky
Alexander Urbom
Roland Stoltz

Stabila pjäser är väl bara förnamnet. Bortser vi från Urboms tillkortakommanden i AIK, så är det en trio rejäla herrar som inte lägger fingrarna emellan. Så söker vi utvisningsminuter så finns det i huvudstaden.

Winnipeg Jets

Sean Gauthier
Guy Gosselin
Pär Lindholm

Vän av ordning kanske funderar på hur Gauthier kan figurera i tre olika lag, när han bara gjort en NHL-match. Han har suttit på bänken, är det korta svaret. Vad gäller Winnipeg är det bara att hoppas på att blivande AIK:are i NHL hamnar där. Då är oddsen goda för att de återvänder hem.


Kommentarer

  1. Under avdelningen ”värdelöst vetande”: Denvers baseboll lag i MLB som bildades 1993 tog över namnet Colorado Rockies.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar