Fortsätt till huvudinnehåll

Jockes kedjor


Vi är pinsamt medvetna om att det är alldeles för lite fokus på Joakim Lindström här på bloggen. Ett inlägg i veckan känns som den rimliga nivån, men det är svårt att få ihop det, så du får nöja dig med det lilla. Idag är det dock äntligen dags, åtminstone sett till rubriken. Men han får inte stå ensam i rampljuset, utan vi ska kika på vilka som har fått äran att tillhöra samma kedja som honom.

För hur mysigt skulle det inte vara att sitta där i omklädningsrummet och tränaren börjar berätta om vilka kedjeformationer som han har tänkt sig i seriepremiären. Att Lindström kommer att figurera i förstakedjan är givet, men sen sitter samtliga övriga forwards där och håller tummarna. Dels att få spela med Jocke och dels för att det här kan vara den stora möjligheten att få chansen i landslaget eller kanske ett kontrakt i utlandet.

Håller man bara klubban i isen har man minst 25-30 poäng i den omgivningen, så det här kan vara ditt livs stora möjlighet. Man skulle ju kunna tro att Lindström alltid har satts i superkedjor, men så är inte riktigt fallet. Det har absolut hänt, men egentligen bara i början av hans tid i AIK. Efter återkomsten 2016 har han misshandlats ganska rejält i någon sorts tro att han måste spela med brunkare som ska täcka upp bakåt, alternativt att man hoppas att Jocke ska kunna göra vin av vatten och således låta honom spela med vilka som helst.

Oscar Möller känns kanske som den eviga parhästen, men många poäng som duon har gjort har kommit i powerplay. Det är faktiskt bara under två säsonger som man kan säga att de verkligen har spelat ihop. Övriga år har tränarnas stora mission varit att sära på dem. Säsongen 2020/21 (som inte kommer att redovisas nedan, på grund av brist på struktur i kedjorna), spelade Lindström med i princip alla forwards utom Möller. En coachmiss som mycket väl kan ha kostat en finalplats.

Men nu över till gatan med namnet Memory Lane. Vissa kedjor har ingen glömt bort. Andra kommer att vara rena rama chocken. Åtminstone för min del, när grundarbetet till det här inlägget gjordes. Det som kommer att redovisas är givetvis Jockes kedjeformationer, men vi bifogar också en kort kommentar samt trions poängproduktion (helt utan hänsyn till eventuell tid i powerplay). Vi fetstilar de som slog personligt poängrekord i Elitserien/SHL.


2010/11:

Lindström - Warg - Lehtonen

Joakim Lindström, 28 + 32, 60 poäng 
Mikko Lehtonen, 30 + 28, 58 poäng
Fredrik Warg, 11 + 19, 30 poäng

En magisk säsong och en magisk kedja. Eller? Lehtonens siffror går ju inte att snacka bort, men efter det här blev han sig aldrig mer lik (egentligen var det ju den här säsongen som var den udda). 30 poäng av Warg är nästan svagt, men samtidigt fick han ta ett stort defensivt ansvar då de båda andra inte var särskilt intresserade av det. Den mest framgångsrika kedjan, sett till poäng, men tar man bort Jockes poäng så finns det faktiskt en kedjeduo, senare i inlägget, som tillsammans gjorde fler poäng än Warg/Lehtonen.


2011/12:

Lindström - Goren - Ericsson

Lee Goren, 11 + 28, 39 poäng 
Jimmie Ericsson, 10 + 21, 31 poäng 
Joakim Lindström, 7 + 13, 20 poäng (21 matcher)

Så här var det tänkt i alla fall. Goren skulle centra den mest profilstarka AIK-kedjan genom tiderna. Men Lindström ville till NHL och vi unnade honom det. När Jocke sedan kom tillbaka var hans ganska stukad. Politik och totalt oförstånd från Colorados sida gjorde att de valde att utnyttja en option och bröt hans kontrakt. Minnena av tanken på kedjan är starkare än hur det verkligen blev. Typ en poäng/match är helt okej och Lee Goren och Jimmie Ericsson fick i alla fall njuta en stund.


2012/13:

Lindström - Lindberg - Ericsson

Joakim Lindström, 18 + 36, 54 poäng 
Oscar Lindberg, 17 + 25, 42 poäng
Jimmie Ericsson, 8 + 27, 35 poäng 

Minns ingenting av detta, vilket är ofattbart. Tre av de bästa svenska spelarna, med födelsestad Skellefteå dessutom, som någonsin har spelat ihop. Både Ericsson och Lindberg satte prydliga poängrekord och Jocke åkte runt och mös då de andra två både kunde spela hockey oerhört bra, men också hade en fysisk närvaro som inte är av denna världen. Egentligen är den här typen av kedja den bästa för Joakim Lindström. Två starka spelare, som kan bana väg för hans genialitet. Grejen är bara att de också måste vara kompetenta hockeyspelare, vilket kommer att fallera under vissa kommande säsonger.


2013/14:

Lindström - Karlsson - Möller

Joakim Lindström, 23 + 40, 63 poäng 
Oscar Möller, 27 + 18, 45 poäng
Melker Karlsson, 9 + 16, 25 poäng

Det finns tre riktigt klassiska Joakim Lindström-kedjor. Vi kommer inte att ställa dem mot varandra, men vi kan i alla fall konstatera att KLM-kedjan är en av dem. De spelade inte ihop hela säsongen, utan det var egentligen när det närmade sig slutspel som Melker kom in i bilden. Jocke själv har aldrig gjort fler poäng under en säsong (81 inklusive slutspel). Möller har aldrig gjort fler poäng och Karlsson fick sex säsonger i NHL på kuppen. 


Här tar vi en liten paus och summerar Lindströms första sejour i Skellefteå AIK. Två segrar i interna poängligan för all del, men nu var det ju kedjekamraterna som vi skulle fokusera på. Hans fyra första år ledde till att fem olika spelare noterade de högsta poängen i Elitserien som de någonsin har fått ihop. Tre stycken fick ett KHL-kontrakt efter att ha teamats ihop med Jocke och två åkte till NHL. Det är många som kan tacka honom när de sitter på sin kammare med en extremt hög pension.



2016/17:

Lindström - alla och ingen

En kaossäsong där truppen var svagare än någonsin. Lasse Johansson hade lämnat och likaså Hans Wallson. Minst sagt en identitetskris. På pluskontot var att Möller och Lindström var tillbaka, men Oscar saknades nästan hela säsongen på grund av sjukdom i familjen och Jocke kunde ha blivit schizofren på kuppen, då antalet kedjekonstillationer var fler än vad vi kan räkna till. Vi lämnar den här säsongen.


2017/18:

Lindström - Lindholm - Möller 

Joakim Lindström, 16 + 34, 50 poäng 
Pär Lindholm, 18 + 29, 47 poäng
Oscar Möller, 18 + 24, 42 poäng 

Olympic line var, tillsammans med Sebastian Aho, de enda som gjorde poäng den här säsongen. Det var som att sitta och vänta på Mikaelssons kedja 2001. Kedjan som sådan var ytterst välkomponerad och bra, med Lindholm som motor och NHL-kontrakt i blick. Även det här en av tre riktigt klassiska Lindström-kedjorna. Samtliga andra är egentligen raka motsatsen. Helt fallna i glömska. 


2018/19:

Lindström - Olimb - Alvarez

Joakim Lindström, 18 + 24, 42 poäng 
Mathis Olimb, 4 + 20, 24 poäng 
Robin Alvarez, 13 + 0, 13 poäng 

Herregud. Visst, Jocke mår bra av en sorts murbräcka (Alvarez) och en spelskicklig center (Olimb). Men deras spetskvaliteter hade så mycket lägre nivå än vad Lindström ger oss när han är som mest oinspirerad. Robin Alvarez gjorde en del mål. Olimb åkte mest runt och förstörde allting. En bragd att Jocke fick ihop 42 poäng.


2019/20:

Lindström - Pyatt - Kiiskinen 

Joakim Lindström, 16 + 23, 39 poäng 
Tuomas Kiiskinen, 8 + 11, 19 poäng 
Tom Pyatt, 4 + 8, 12 poäng 

Det här är ju inte direkt bättre. Vi är nu inne i den eran där man tycks förvänta sig att Jocke är så pass bra att det går att sätta ihop honom med vilka spelare som helst. Eller kände man en oro kring Lindströms förmåga att vinna närkamper och ha mycket puck att man valde att sätta bröderna Brunk i samma kedja. Joakim Lindström behöver någon att leka tillsammans med. Flippmackor, små överlämningar och annat kul på isen.


2020/21:

Lindström - alla utom Möller

Jonathan Berggren, Andreas Wingerli, Linus Lindström, Tyler Morley, Darren Nowick. Spelare med olika kompetenser, men framförallt spelare som sattes ihop med Jocke under året. Även Oscar Möller vid ett fåtal tillfällen. När Pär Lindholm kom hem trodde och tyckte vi att man åtminstone borde testa att sätt ihop Olympic line, och på så vis ha två extremt starka offensiva kedjor (Wingerli, Frödén och. Berggren, borde ha varit den andra). Detta vägrades dock konsekvent och läktarcoacherna har nog aldrig varit säkrare på att de hade rätt. 


2021/22:

Lindström - Karlsson - Hawryluk 

Joakim Lindström, 11 + 26, 37 poäng 
Melker Karlsson, 11 + 9, 20 poäng 
Jayce Hawryluk, 8 + 11, 19 poäng

Vi fortsätter på den inslagna vägen med spelare som rent meritmässigt kan anses värdiga att spela tillsammans med Jocke Lindström. Riv, slit och tacklingar är väl bra, men det kan man ägna sig åt i en tredjekedja. Oväntat mycket poäng för Melker och Hawryluk, och för lite för Lindström, men så här kan det inte se ut! Är det ett tecken på en svag trupp eller en svag coachning?


2022/23:

Lindström - Lindholm - Sandberg

Pär Lindholm, 12 + 19, 31 poäng 
Joakim Lindström, 12 + 16, 28 poäng 
Filip Sandberg, 11 + 16, 27 poäng 

En bättre kedja än senaste åren, men poängproduktionen dalar. Ska vi vara helt ärliga så var Lindström vår bäste forward i spel fem mot fem, men under de senaste säsongerna har han tillhört PP2 och det har ärligt talat inte sett bra ut. Kedjan som så var hyfsat välkomponerad med både Lindholm och Sandberg, med kapacitet att gräva fram pucken till Jocke. De hade också tillräckligt med spelsinne för att kombinera sig fram, men vem ska ta vara på de geniala framspelningarna?



Summa summarum, det finns inget bättre än att spela i samma kedja som Joakim Lindström. Många gratispoäng. Bara att ge honom pucken och sen glida runt och titta på magin som sker. Å alla dina forna kedjekamraters vägnar, tack för allt! För alla poäng som har gjorts och för alla löneökningar som din genialitet har renderat i. Tack!


Kommentarer