Fortsätt till huvudinnehåll

Premiärer (a k a nervsammanbrott)

Under min egen aktiva fotbollskarriär var det alltid pirrigt med seriepremiär. Första matchen för säsongen. Var stod vi? Hade vi tränat tillräckligt mycket? Vid ett tillfälle skulle vi möta de stora seriefavoriterna (Jörn). Vår vanligtvis glada och öppna tränare var ett vrak i omklädningsrummet. Han bara satt där blek och tyst, tyngd av premiärnerver. Vi gick ut och sopade banan med dem, och i slutändan vann vi serien och de hamnade i botten.

Så en lyckad premiär kan innebära en boost som bär hela säsongen och likaså kan en dålig inledning på serien kosta oerhört mycket. Alldeles strax är det dags för säsongen 2023/24 att starta, så varför inte titta tillbaka på hur Skellefteå AIK har inlett sina säsonger från 1999 ända fram till den senaste. Resultaten kommer kanske att chocka er.

Det är nämligen så att AIK är riktiga monster när det kommer till premiärer. De senaste 24 premiärerna har vi endast gått poänglösa vid två tillfällen. Unika siffror som vi nästan törs garantera att inget annat lag kommer nära. De allra flesta av de säsongerna har ju också blivit riktigt lyckade. 

Ni kommer nu att serveras 24 stycken premiärresultat samt de matchernas målskyttar. Utöver det bjuder vi på lite korta kommentarer från varje match. Somliga minns vi bättre än andra och således blir dessa kommentarer fylligare. Snart är det dags för årets premiär. Släpp pucken!!!


1999/00: AIK - Boden 6-5 SD

Målskyttar: Daniel Pettersson (2), Johan Åkerman, Jens Nyström, Pär Mikaelsson och Fredrik Näsvall (SD)

AIK var egentligen mycket bättre än Boden matchen igenom, men debuterande målvakten Gaber Glavic såg loj och ointresserad ut och släppte in precis allt. Kul att the big guns levererade direkt och kul för Fredrik Näsvall att sänka sin gamla klubb.

2000/01: AIK - Team Kiruna 4-2

Målskyttar: Mikael Berg, Johan Åkerman, David Engblom och Kent Lindberg

Inga problem att städa av Kiruna och det som vi tog med oss allra mest var att nyförvärvet David Engblom fick näta direkt. Alltid viktigt med en bra start, både för lag och spelare (särskilt nyförvärv).

2001/02: Sundsvall - AIK 2-3 (straffar)

Målskyttar: Fredrik Krekula, Stefan Lundqvist och Johan Åkerman (PS)

Vilken resa! NP åkte med två fulla bussar och bjöd på gokart-tifo, då ett gäng gamla däck hittades vid sargkanten. AIK dominerade stort, men matchen gick till straffar och det blev en bra bit över tio straffomgångar innan Åkerman avgjorde.

2002/03: Team Kiruna - AIK 2-8

Målskyttar: Johan Ramstedt (2), Andreas Nyberg, Johan Åkerman, Anders Fredriksen, Igor Matushkin, Pontus Petterström och Pär Mikaelsson 

Även till den här premiären fick North Power ihop en buss och bjöds på klang och jubelföreställning. Andreas Nyberg gjorde mål på sina gamla lagkamrater och Petterström scored on his debut.

2003/04: AIK - Teg 7-2

Målskyttar: Daniel Hermansson (3), Johan Åkerman, Pär Holmqvist, Andreas Nyberg och Jörgen Sundqvist 

Hattrick för mönsterbrytaren Hermansson och vi kände att vi hade fått in en superstjärna i laget. Det största med den här matchen är ändå att Johan Åkerman gjorde mål i sin femte raka premiärmatch.

2004/05: AIK - Boden 7-2

Målskyttar: Fredrik Krekula (2), Pär Mikaelsson, Tomi Hirvonen, Andreas Nyberg, Andreas Paulsson och Tomas Kollar

Bara att slicka såren efter Leksandsdebaclet i våras. Vi var ju egentligen alldeles för bra för den här serien och för första gången kändes det inte jättesvårt att gå vidare till Superallsvenskan. En premiär utan större nerver.

2005/06: Sundsvall - AIK 1-4

Målskyttar: Anders Söderberg, Magnus Wernblom, Andreas Falk och Jeremiah McCarthy

Nu skulle vi bara upp och hela hösten var en enda lång transportsträcka. Om än en ganska härlig sådan då det vräktes in mål och poäng av många spelare. Inget minne av den här matchen, men kul att se McCarthys namn.


2006/07: AIK - Brynäs 3-3

Målskyttar: Magnus Wernblom, Fredrik Öberg och Richard Lintner 

Tillbaka till premiärångest och en chockerande dålig publiksiffra. Det såg också ut som att vi skulle kamma noll, men med utplockad målvakt lyckades Lintner kvittera med endast sex sekunder kvar. En oerhört viktig poäng för moralen. Inte minst på läktaren.

2007/08: Färjestad - AIK 5-4 (SD)

Målskyttar: Anders Söderberg (2), Lee Goren och Tobias Viklund 

Första premiärförlusten, men att få med sig en poäng från Karlstad är inget att skämmas för. Lee Goren klev fram direkt och visade alla att det här sköter jag. Ta bara rygg. 

2008/09: AIK - Rögle 5-4 (SD)

Målskyttar: Brad Moran, Kimmo Koskenkorva, Christian Söderström, Tim Erixon och Jyri Marttinen (SD)

En liten besvikelse då Rögle var nykomlingar och våra planer var att etablera oss. Stort symbolvärde i att Marttinen var den som klev fram och avgjorde. Juniorerna började komma…

2009/10: AIK - Luleå 3-1

Målskyttar: Jyri Marttinen, Christian Söderström och Pavel Skrbek 

Rivalmöte mot Luleå direkt och hur det än är vill man ju ogärna förlora mot dem. AIK var på tå direkt och Skrbek drog sig inte för att jubla efter att ha gjort mål på sitt tidigare lag.

2010/11: AIK - Färjestad 2-3

Målskyttar: Pierre-Edouard Bellemare och Fredrik Warg

Vi förlorade både säsongens första och sista match mot Färjestad. I premiären visste vi inte att vi var ett topplag och förlusten skapade ångest och osäkerhet. På läktaren.

2011/12: Färjestad - AIK 3-2 (straffar)

Målskyttar: Bud Holloway och Oscar Möller 

Härliga målskyttar och återigen är det bra med poäng borta mot Färjestad, men vi var revanschsugna och det sista laget som vi ville förlora mot var just dem.

2012/13: AIK - Modo 5-1

Målskyttar: Oscar Möller (3), Oscar Lindberg och Tomas Skogs 

Nu skulle ingenting stoppa oss och Modo var en, i en lång rad, motståndare som slaktades. Det är alltid viktigt att de största stjärnorna får en bra start och Möller visade genast var skåpet skulle stå.

2013/14: AIK - Frölunda 3-2

Målskyttar: Joakim Lindström (2) och Jonas Frögren 

Bara att fortsätta trumma på om det ska bli en dynasti av det här. Första premiärmålen för Jocke, men hans namn kommer att återkomma. Falsk marknadsföring av Frögren att hamna i målprotokollet direkt.

2014/15: Luleå - AIK 3-2 (straffar)

Målskytt: Pär Lindholm (2)

Stor succé för Luleå som fick de dubbla SM-guldvinnarna på fall i premiären. Desto mer panik hos oss, som skulle spela ihop ett helt nytt lag och inte ens kunde besegra slagpåsen från norr.

2015/16: AIK - HV71 3-2

Målskyttar: Niclas Burström, John Norman och Terry Broadhurst 

Skön premiärvinst, men det är oväntat hur pass många av de här matcherna som har fallit i glömska. Broadhurst inledde faktiskt säsongen riktigt starkt, inte bara i den här matchen.

2016/17: Luleå - AIK 1-2 (straffar)

Målskyttar: Joakim Lindström och Jesper Olofsson (PS)

Underbart skönt att ha Jocke tillbaka i laget efter två år utomlands. Lika skönt att han levererade omgående. Det är några nyförvärv som har gjort mål i premiären, men sedan inte visat sig vara den stjärnan som vi hoppades på. 

2017/18: Karlskrona - AIK 1-2

Målskytt: Joakim Lindström (2)

Man hoppas ju att Jocke klev in i nykomlingarna Karlskronas omklädningsrum efter matchen, tog alla spelare och ledare i hand och sa ”Välkomna till SHL, grabbar. Här bestämmer jag.”

2018/19: AIK - Rögle 5-1

Målskyttar: Oscar Möller, Robin Alvarez, Mathis Olimb, Joakim Lindström och Filip Berglund.

Den här matchen minns jag faktiskt mycket väl. Rögle var bra, men AIK hade nästan maximal utdelning. Vi gick hem från matchen med försiktig optimism, men ack så fel vi hade. En mycket trist och jobbig säsong.

2019/20: AIK - Oskarshamn 5-4 (SD)

Målskyttar: Joakim Lindström (2(SD)) Linus Lindström, Andreas Wingerli och Niclas Burström 

Det var nästan så att man tyckte att det var gulligt när Johan Alm gav Oskarshamn ledningen. Sedan vände vi helt programenligt, innan de visade sig vara ett lag som Skellefteå AIK har väldigt svårt med.

2020/21: Leksand - AIK 4-5 (SD)

Målskyttar: Philip Broberg, Niclas Burström, Jesper Frödén, Jonathan Berggren och Andreas Wingerli (SD)

En kanonmatch av AIK som inledde i ett furiöst tempo och såg ut att krossa Leksand. Men några minuters ouppmärksamhet och en poäng var förlorad. Kul att både Frödén, Berggren och Wingerli nätade.

2021/22: Djurgården - AIK 2-5

Målskyttar: Oskar Nilsson, Linus Karlsson, Oscar Möller, Melker Karlsson och Stefan Loibl

Maktdemonstration av AIK som klädde av Djurgården på deras egen hemmaplan. Kraftig smolk i glädjebägaren då Robert Ohlsson sa på presskonferensen att ”Det var synd att det var just mot Djurgården”.

2022/23: AIK - Malmö 2-5

Målskyttar: Pär Lindholm och Oscar Möller 

Vi föll ihop helt efter en bra start mot bottentippade Malmö. Det kan inte bara ha varit jag som gick hem i vild panik och började grunna på hur vi skulle handskas med att hamna i negativt kval.


Vi avslutar med en lista över våra mesta premiärmålskyttar.

1. Joakim Lindström, 8

2. Oscar Möller, 7

3. Johan Åkerman, 5

4. Pär Lindholm, Daniel Hermansson, Niclas Burström, Andreas Nyberg, Fredrik Krekula och Anders Söderberg, 3

Premiärer är som synes ingenting för Jimmie Ericsson. 

Kommentarer