Fortsätt till huvudinnehåll

Lagen som vi skott oss på genom åren

Jag ska direkt säga att det här inlägget inte alls blev som det var tänkt. Tanken var att titta igenom AIK:s samtliga nyförvärv genom alla tider och sätta ihop bästa möjliga femma från varje lag. Det vill säga, att sammanfatta alla spelare som vi värvat från exempelvis HV71 och göra bästa möjliga femma (två backar, tre forwards) av dessa.

För all del är det precis det som jag har gjort också, men det blev inte särskilt många lag som AIK har värvat så många spelare ifrån. Jag förstår att det låter märkligt, men så är faktiskt fallet. Lag som Björklöven och Luleå har försett oss med överlägset flest spelare, av de lagen som ingick i undersökningen (SHL-klubbar och hockeyallsvenska topplag). 

Från vissa lag har det värvats en back och fyra forwards, men (Robert Barnes får ursäkta) det är ingen komplett femma. Allt som allt lyckades jag få ihop åtta lag, vilket som sagt var oväntat få. Hade Clemensnäs och Piteå ingått hade det varit fler, men det här handlar om att värva från konkurrenter och inte närområdet.

Så då beslutade jag mig för att även göra den motsatta undersökningen också, det vill säga konkurrenter som lyckats värva ihop en hel femma från oss. Här är det läge att påpeka att det måste handla om direkta övergångar. Brad Morans USA-år mellan tiden i Skellefteå och Växjö, diskvalificerar honom. Och det är just den, av mig själv uppsatta, regeln som gör urvalet så pass begränsat.

På tal om just Växjö som vi genom åren har anklagat för att plocka åt sig spelare från Skellefteå AIK, så kommer de faktiskt inte att figurera i dagens inlägg. Vi har varken värvat fem spelare direkt från Växjö, eller förlorat fem spelare direkt till Växjö. Men varken nämnda Moran, Burström, Martin Lundberg eller Pesonen gick heller raka vägen dit. 

Att vi har förlorat fler spelare än vad vi har värvat finns det naturligtvis bara en förklaring till; Skellefteå AIK lyfter upp egna spelare och bygger sitt lag den vägen. Ska vi fortsätta älta Växjö Lakers så finns det knappast en enda klubb som genom åren har värvat en femma från dem. Nu lovar jag att inte nämna dem något mer idag, utan nu ska vi ta en titt på varifrån vi får/tar spelare och vart de väljer att flytta.


Lagen som AIK har värvat en hel femma ifrån;

Solna

Tony Barthelsson, Janne Sandström 

Mats Lundström. Fredrik Krekula, Jesper Frödén 

Det enda som den här enheten egentligen saknar är en offensiv back. Varken Barthelsson eller Sandström hade särskilt mycket att komma med i anfallszon. Ska vi vara helt ärliga så saknas även en speluppläggare och en duktig tekare. Däremot saknas inte rightarforwards med spetsegenskaper.


Björklöven 

Erik Andersson, Sebastian Aho 

Johan Ramstedt, Erik Forssell, Fredrik Näsvall 

Välkomponerad kedja med både mönsterbrytaren Näsvall och motsatsen till mönsterbrytare i Erik Forssell. Rama kompletterar de andra genom att ha alla de där egenskaperna som är svåra att sätta fingret på. Backarna är perfekt skolade i AIK:s sätt att spela och det kommer att vara kämpigt för motståndarna när de fyller på.


Leksand 

Thomas Åhlén, Fredrik Lindgren 

Pi-Ed Bellemare, Gabriel Karlsson, Jimmie Ericsson 

Hög landslagsklass på hela femman. Åhlén och Lindgren kommer att vara svåra att ha att göra med i egen zon. Gabriel Karlsson hittar kreativa lösningar genom mittzonen och när spelet är etablerat i offensiv zon kommer inget försvar i hela världen kunna stoppa Ericsson och Bellemare. 


Linköping

Erik Andersson, Ivan Majesky 

Oleg Yashin, Pontus Petterström, Tomas Surovy 

Internationell prägel på stora delar av enheten och det finns definitivt spännande ingredienser. Bjässen Majesky släpper ingen över bron och om firma Yashin/Surovy har vaknat på rätt sida kan vad som helst hända. Och som ett kitt har vi Erik Andersson och Pontus Petterström som jobbar hårt för att täcka upp för den tänkbara galenskapen.


Luleå

Fredrik Styrman, Pavel Skrbek 

Mikael Renberg, Hans Hjalmar, Alexander Vinogradov

En del av charmen med det här inlägget är att se vad de olika lagen har gett oss och hur mycket nytta som det har inneburit för oss. Tittar vi igenom vår Luleå-femma så var egentligen ingen av dem superlyckad i AIK. Däremot så sved flera av spelarförlusterna rejält för deras supportrar, vilket indirekt gjorde dem till lyckade nyförvärv.


Modo

Hannu Pikkarainen, Emil Djuse

Magnus Wernblom, Kent Norberg, Anders Söderberg 

Jag hade kunnat välja Emil Pettersson för att få in en naturlig center, men valet av dessa tre var bland de enklaste valen någonsin. Alla tre kedjespelarna firade stora triumfer i den svartgula tröjan och vi får vara Modo evigt tacksamma att de släppte iväg sådana klasspelare.


Malmö

Anton Olsson, Joakim Nilsson 

Robin Alvarez, Andrej Nedorost, Henrik Hetta 

Den här femman går väl bara att sammanfatta på ett sätt; värva inte från Malmö. Åtminstone inte om man vill ha in spets. Om det däremot finns en öppning i truppen för en spelare med modesta lönekrav så kan vi snegla mot Skåne. Det kommer att vara kaos i egen zon.


Timrå

Jyri Marttinen, Tomas Skogs 

Fredrik Hynning, Jacob Olofsson, Petr Tenkrat

Ett backpar som man kan lita på i alla väder. Både Marttinen och Skogs innebar stadga och trygghet i försvaret. Kedjan å andra sidan gjorde oss inte glada på något sätt och vis. Hyggligt stora förhoppningar, men ett utfall som inte kan bedömas med något annat ord än totalfiasko.



Lagen som har värvat en hel femma från AIK

Som du kunde se bjöd jag på en del små kommentarer till ovanstående femmor, men så blir det inte från och med nu, av den enkla anledningen att det saknas intresse att analysera hur dessa spelare lyckades i sina nya klubbar. Däremot kan jag återigen konstatera att det är fler klubbar som värvar från AIK, än vice versa. Vilket får ses som en styrka.


Solna

Thomas Åhlén, Håkan Lindgren 

Mats Lundström, David Engblom, Fredrik Hynning


Björklöven 

Elon Sundström, Jan Lindholm

Johan Ramstedt, Thomas Hedin, Fredrik Näsvall 


Brynäs

Mikael Lindman, Jörgen Sundqvist 

Martin Karlsson, Adam Pettersson, Krobbe Lundberg 


Djurgården 

Alexander Urbom, Lars-Fredrik Nyström 

Marcus Sörensen, Per Lundström, Håkan Eriksson 


Frölunda 

John Klingberg, Linus Högberg

Mats Lundström, Robin Alvarez, Tim Söderlund 


Färjestad 

Fredrik Lindgren, Morgan Ellis 

Lee Goren, Mats Lindgren, Niklas Brännström 


Leksand 

Fredrik Lindgren, Jonas Frögren 

Peter Lundmark, Jimmie Ericsson, Mattias Ritola

(Jag anser att Ritolas Schweiz-äventyr endast var ett trick för att få komma hem till Leksand.)


Linköping 

Erik Andersson, Filip Berglund 

Nick Sörensen, Tyler Morley, Pontus Petterström 


Luleå

Janne Sandström, Fredrik Svensson 

Jonathan Hedström, Lucas Wallmark, Johan Forsberg 


Malmö

Erik Andersson, Stefan Warg

Marcus Kristoffersson, Erik Forssell, Tomas Larsson 


Modo

Jens Johansson, Ulf Ågren

Joakim Lindström, Håkan Nygren, Magnus Wernblom 


Rögle

Lars Marklund, Michael Kapla

Albin Sundsvik, Brett Harkins, Mathias Månsson 


Timrå

Andreas Carlsson, Håkan Forsberg 

Christian Söderström, Gabriel Karlsson, Yared Hagos

Kommentarer

  1. Intressant. Dock tycker jag att det finns spelare värvade från AIK som saknas av mycket hög klass. Bland annat:
    Acka till Färjestad.
    Määttää, Kjell-Arne till SSK (räcker inte om de bara var 2).
    Tosse Hedlund till Frölunda.
    Mvh
    Mats

    SvaraRadera
  2. Din blogg är fenomenalt bra. Även fast jag är Frölundait, så är det riktigt kul och intressant information du leverar:) 👌

    SvaraRadera

Skicka en kommentar