Fortsätt till huvudinnehåll

Jakten på jubileum

Vi är ofta, med all rätt, kritiska till the greatest show on earth; NHL. Show. Inte idrott, även om vi naturligtvis inser att de allra bästa spelarna spelar där borta. Att det är pengarna som styr förstår vi också. Och slutligen förstår vi att det svenska och amerikanska sättet att se på idrott skiljer sig åt, väldigt, väldigt mycket.

Medan vi strider för 51%-regeln så byter de nordamerikanska lagen stad som om ingenting har hänt. Medan vi irriterar oss på klappor, så är höjdpunkten på en NHL-match när det är dags för kiss-cam eller när det står ”Make some noise” på jumbotronen. Man får tycka vad man vill om allt det där. NHL är ändå ingenting för oss.

Men det finns bra saker också. Särskilt en sak tilltalar oss. Inte helt oväntat så är det statistikbiten. De har nämligen koll på allt! När det var dags för Mats Sundin att göra sin tusende poäng visste alla Toronto Maple Leafs ”fans” det flera veckor före och matchen avbröts för att hylla Sudden. Just det där med att man ska avbryta matchen är vi emot, men att man har stenkoll på milstolpar gör oss varma i hjärtat.

Problemet med NHL (och SHL) är att man i regel räknar antalet poäng som spelaren har gjort i ligan och inte i laget som man spelar i. Joakim Lindströms 500:e poäng inkluderade även hans Modo-poäng, vilket vi väl kan leva med, men vi föredrar att allting handlar om matcher, mål och poäng i Skellefteå AIK:s tröja. Därför har vi sammanställt en lista över kommande milstolpar.

Dessa milstolpar handlar enbart om prestationer för AIK. Vi räknar också in poäng gjorda i slutspelet. Det finns ingen vettig anledning till att inte göra det, men SHL tycker bara att man ska räkna med grundseriematcher och AIK står bredvid och gör honnör åt det fattade beslutet. Bloggen är dock godhjärtad och stryker ibland medhårs. Därför kommer vi att inleda med de jubileum som endast gäller grundserien för att sedan leverera milstolparna där vi har räknat in poäng från slutspelet. Däremot vägrar vi att räkna in exempelvis Arvid Lundbergs matcher i Växjötröjan (det vill säga matcher för andra lag). Någon sorts klass måste finnas. 


Jubileum grundserien 

Jonathan Pudas, 179 poäng 

21 poäng kvar till 200, vilket bör vara verklighet innan jul. Starka papper av en back på så pass få säsonger. Det känns viktigt att milstolpar likt denna sker på hemmaplan.

Oscar Lindberg, 178 matcher och 68 poäng 

200 matcher är bara början och den milstolpen nås före jul. Lite längre tid tills Ogge har nått 100 poäng, men att det görs under den här säsongen står oerhört lågt på spelbolagens oddslistor.

Pär Lindholm, 257 matcher 

Antalet matcher är betydligt enklare att hålla redo på, då det räcker att sätta skridskorna på isen för att milstolpen ska vara uppnådd. Är Lindholm skadefri blir det i omgång 43.

Pär Lindholm, 91 assist 

Vi hoppas på en rejäl poängmässig ökning av Lindholm. Om så blir fallet räknar vi med att han når 100 assist någon gång i slutet av oktober.

Linus Lindström, 84 poäng 

Det är inte hundra procent säkert att Lirre når 100 poäng under den här säsongen. Han har som bäst gjort 27 poäng, men det finns en del utvecklingspotential om man jämför med den senaste säsongen.

Oscar Möller, 182 mål

En standardsäsong så har Möller inga större problem med att sätta 18 kassar. 200 mål är det inte många som kommer upp i, så vi förväntar oss ett firande med pompa och ståt. (Inlägget skrivet innan Möllers frånvaro.)

Simon Robertsson, 94 matcher 

Är det starten på en fin karriär som vi följer, eller får Robertsson svårt att få ihop 200 matcher (100 inget problem som synes)? 2023/24 blir ganska avgörande.

Filip Sandberg, 74 matcher 

Sandberg har givetvis gjort fler SHL-matcher är 74 stycken, men i och med att vårt enda intresse är Skellefteå AIK så når han hundrastrecket den här säsongen.

Elias Stenman, 83 matcher 

På ett sätt kan man ju hoppas att Elias Stenman inte når hundra matcher i år. Det bästa för hans del vore att få en större roll i ett allsvenskt lag och sedan komma tillbaka starkare.


Jubileum inklusive slutspel 

Gustaf Lindvall, 181 matcher 

Det är svårare för en målvakt att nå milstolparna (det är ju bara matchjubileum som är möjligt), då de delar på matcherna. Lindvall bör nå 200 i år, om han kommer tillbaka efter skadan och även formmässigt.

Arvid Lundberg, 357 matcher 

Nu är Arvid här för att stanna och kommer att avverka milstolpe efter milstolpe, framförallt matchmässigt. 400 matcher i februari någon gång.

Oskar Nilsson, 179 matcher, 76 poäng

Hälften av det för Nilsson som borde fira jul som en 200-man. Däremot får han ligga i rejält för att nå 100 poäng. Det är inte lätt att få ihop 24 stycken från backplats.

Jonathan Pudas, 288 matcher 

Tolv matcher till 300, men det här kommer som sagt aldrig att uppmärksammas eftersom det även ingår slutspelsmatcher. Helt ofattbart, anser vi.

Elias Salomonsson, 55 matcher 

Nu vill vi ha en kanonsäsong av Salomonsson. Vi begär inga Rundblad-siffror, men det är dags att bli en ledande spelare. 45 matcher till hundra, så inga skador tack!

Jonathan Johnson, 182 matcher 

Faktum är att Johnson har gjort 164 SHL-matcher (inklusive Frölunda) och kommer att firas då han når 200 SHL-matcher. Vi tjatar, men visst smäller det högre att jubilera i en och samma förening än i en liga??

Oscar Lindberg, 93 poäng

Innan fyraårskontraktet är genomfört har Lindberg nått 200 poäng, och inte helt omöjligt 300. Men man måste ju börja någonstans och det känns väl rimligt att tro att det inte dröjer alltför länge innan han når tresiffrigt.

Max Lindholm, 67 matcher 

Samma gäller för Lindholm (just nu 88 SHL-matcher), men vi kommer inte att jubla förrän i omgång 33 då han firar hundra i Skellefteå AIK:s tröja.

Pär Lindholm, 192 poäng 

Lindholm kommer att nå 300 poäng innan han är färdig med det här. Men vi börjar med 200 och kommer att hålla er uppdaterade kring när det börjar närma sig. 

Linus Lindström, 386 matcher och 96 poäng 

Tyvärr är det en befogad fråga om 400 matcher eller 100 poäng kommer först. Lirre hade en tung säsong senast, men vi räknar med att han växlar upp och får fira dubbelt upp.

Oscar Möller, 555 matcher 

600 matcher är respekt och det är frågan om det är någon som vi respekterar mer än kapten Möller. Hittills är det fyra spelare i AIK:s historia som har nått den milstolpen.

Filip Sandberg och Elias Stenman, 97 matcher 

23:e september möter vi Örebro hemma och redan då får vi fira dubbelt. 100 matcher är inte att förakta, även om det är långt upp till Oscar Möllers höjder.


Det här inlägget blev varken det bästa, roligaste eller det mest intressanta. Men det har absolut en relevans, då det känns rimligt att fira det som firas bör. AIK kommer inte att ta rygg på de tolv nedersta punkterna på vår lista, men du kan göra en individuell insats. Det skulle vara otroligt mäktigt om bloggläsarna unisont hyllar exempelvis Pär Lindholm för hans 200:e poäng eller Jonathan Pudas för hans 300:e match i AIK. Förslagsvis genom att skrika väldigt högt eller hålla upp en banderoll. 

Kommentarer