Fortsätt till huvudinnehåll

Maktkamp på Halmstad Crest

Rubriken anspelar på den amerikanska såpoperan Falcon Crest, som sändes på svensk TV under 80-talet. Kortfattat handlar serien om hur den hårdföra Angela Channing, med alla medel, försöker komma åt hennes brorson Chase Giobertis marknadsandelar i vindalen i Kalifornien. Även hennes styvson Richard Channing lurar i vassen.

Men den serien är ren fiktion. Idag ska vi prata fakta. Vi kommer att fördjupa oss i en annan maktkamp, nämligen den i den Skellefteå-inspirerade klubben Halmstad Hammers. Huvudpersonerna i den här dokusåpan är två mycket bekanta namn. I ena ringhörnan hittar vi Niklas Söderström och i den andra en tuggummituggande Håkan Strömqvist.

Vi förflyttar oss bakåt i tiden, ända till 1998. En sorts satsning har inletts i Skellefteå AIK och ett av nyförvärven som hämtats in är backbjässen Niklas Söderström. Den långsamme leftaren med det fina spelsinnet. I ett annat hörn av omklädningsrummet sitter hans raka motsats. Den ettrige och argsinte rightaren Håkan Strömqvist.

I affärsvärlden skulle man kunna tänka sig att Söderström arbetar metodiskt och på lång sikt, medan Strömqvist vill ha snabba resultat och inte drar sig för att knalla in i gråzonen för att nå dit han vill komma. Men mer om det senare. 

De här två backarna skulle komma att spela en hel del tillsammans, med på den tiden ganska gott resultat. De kompletterade varandra väl och den enes svaghet blev den andres styrka. Två fina säsonger innan Håkan tvingades lägga av på grund av sina ryggproblem. De skildes åt som goda vänner, utan att ana vad som komma skulle. 

Tiden gick och även Niklas Söderström lämnade Skellefteå, men medan Håkan Strömqvist etablerade sig inom affärsvärlden i Sundsvall, fortsatte Nicke karriären i Halmstad Hammers och blev med åren deras starke man. Spelande tränare, head coach och 2021 var han inne på sin sjunde säsong som sportchef.

Det året annonserade Hammers efter en ny klubbdirektör. Klubben skulle bli mer proffsig och en satsning mot Hockeyallsvenskan skulle inledas. Håkan Strömqvist hade flyttat till staden och gjort sig ett namn som etableringsstrateg i Halmstad kommun. Håkan sökte och fick jobbet. Han lyckades förhandla till sig en, i sammanhanget, fin lön och klev in på kontoret med en mycket hög svansföring.

I efterhand har det dessutom visat sig att Strömqvist skulle på få 10% av klubbens vinst, rakt ner i egen ficka. Vissa bokföringstekniska detaljer gjorde att man (han) valde att flytta fram kostnader till nästa bokslutsår och under Håkans första år i föreningen gjorde man en nätt vinst runt miljonen. Taket för vad den nye klubbdirektören maximalt skulle kunna få ut var 95.000kr. Således väl avvägt.

Parallellt med detta knogade Niklas Söderström på som sportchef och målsättningen att avancera i seriesystemet fanns inom räckhåll. Strömqvist började nu fatta vansinniga beslut. Han ordnade så att Tre Kronor skulle spela ett par landskamper mot Danmark i Halmstad. Publiken strömmade inte till i den utsträckningen som budgeterat och Halmstad Hammers hade dessutom lovat att bjuda de som kom på middag, vilket ledde till en rejäl förlustaffär. 

Han arrangerade matcher mellan olika SHL-lag i Halmstads ishall, vilket heller inte drog någon publik. I samma veva höjde han sin egen lön med nästan 6% och förhandlade fram en tolv månaders fallskärm som skulle lösas ut om han skulle tvingas lämna sin post. Det började muttras i korridorerna och de här ekonomiska missarna skulle också komma att påverka spelarbudgeten.

Som om allt detta inte vore nog betedde Håkan sig som en översittare mot sin omgivning och en av de som han hamnade i clinch med var sportchefen Niklas Söderström. Lösningen på deras konflikt var att det togs ett styrelsebeslut på att det inte längre skulle finnas en sportchef, utan man skulle istället anställa en akademiansvarig och påbörja en satsning på ungdomar. Söderström fick kicken och Strömqvist sa att ”Det är sånt som händer” i Hallandsposten.

Här hade vår historia kunnat ta slut, men Niklas Söderström har med åren byggt upp ett stort hjärta för föreningen och tillsammans med en grupp lokala eldsjälar lyckades han kuppa bort Halmstad Hammers relativt nytillsatta styrelse och avsätta Håkan Strömqvist och hans förtrogna.

I samband med den manövern uppdagades de ekonomiska oegentligheterna och hornet i sidan till Strömming växte ytterligare hos både klubbledning, sponsorer och inte minst supportrar som hjälplösa stått och tittat på när deras lag förlorat stora belopp. Både ner i fickan på Strömqvist, men också på grund av dåliga affärsbeslut.

Skrattandes hela vägen till banken utlöste Håkan sin fallskärm och är nu tillbaka i Timrå som näringslivsutvecklare. Niklas Söderström har lämnat posten som klubbdirektör och är tillbaka som sportchef. Det går inte direkt att skriva slutet gott, allting gott, men nu är i alla fall dokusåpan Strömqvist vs Söderström över.

Kommentarer