Fortsätt till huvudinnehåll

6 december: Kristoff Kontos


Det finns ett antal tänkbara inlägg som aldrig blev skrivna. Ett sådant var att gå igenom hockeyspelande söner. Pojkar vars pappa en gång i tiden spelade i Skellefteå AIK, men som själva valt (eller tvingats välja) en annan väg. Det är ju trots allt långt ifrån alla som platsar här.

Prototypen för det inlägget är Erik Brännström. Pappa Niklas (som nyss firades av bloggen) valde guld och gröna skogar i Elitserien, istället för att lida med släkt, vänner och fans hemma i Skellefteå. Niklas flytt i tidig ålder ledde till att Erik aldrig har spelat i AIK.

En annan son med känd AIK-pappa är dagens 29-åring, Kristoff Kontos. Pappa Chris draftades i första rundan av New York Rangers, gjorde nio rätt lyckade NHL-säsonger och spelade OS för Kanada, innan han, 31 år gammal, flyttade till ett mittenlag i Division ett Norra.

En malplacerad superstjärna som rimligtvis borde ha varit på toppen av sin karriär. Med sig hade han familjen och där ingick den snart ettårige sonen Kristoff. Man förundras över föräldrar som döper sin barn till nästan samma sak som sig själv. Är man så nöjd med sitt eget namn eller ska något sorts arv gå vidare? Ping Mats Lindgren.

För övrigt är Chris Kontos en av få AIK:are som nämns i SVT:s dokumentärserie ”Hockeyns historia”. Övriga tre som vi kommer på på rak arm är Garvis, Acka och Klimpen. Nu blev inte familjen Kontos tid i Skellefteå som de hade tänkt sig. Laget gick ganska svagt, tränare Barnes fick sparken och både Robert Larssons och Janne Erixons karriärer tog slut.

Så ett år gammal lämnade Kristoff Kontos Skellefteå. Ingen trodde att han någonsin skulle återvända. Men för ett par år sedan skrev han på för hårdsatsande Boden, och under en bussresa mot sydligare nejder klappade han Fredrik Bergdahl eller Fredrik Dahlroth på axeln.

”Hey guys! Look at that apartment on Kagevagen. I used to live there when I was a kid. Great memories. My dad was the best paid player in Division one North. I guess I’ve grown up just like you dad. I’ve grown up just like him.”

Kontos gjorde succé i Boden med 62 pinnar på 38 matcher och vi intervjuade faktiskt pappa Chris i samband med att han blev klar för norrbottningarna. På översvallande amerikanska hoppades Chris Kontos att grabben skulle få chansen i Skellefteå AIK. ”It’s a great city with great people.”

Nu blev det inte så, utan Kristianstad i Hockeyallsvenskan fick njuta av den storvuxne centerns magi. Om Erik Forssell bara hade värvat ihop fina namn hade nog Kontos kunna ha varit aktuell, men Forsell blandar sällan humor med värvningar. Lite trist, för nog hade det varit mäktigt med #11 Kontos en gång till. 

Kommentarer