Fortsätt till huvudinnehåll

3 december: Marcus Granlund Hugosson


Skellefteå AIK:s J20-lag tunnas ut. Moritz Köttstorfer valde man att skicka iväg, trots den hyllningstexten som vi knåpade ihop för en tid sedan. Namnet Köttstorfer och hans enorma storlek borde ha inneburit ett bättre tålamod, men man kanske  inte har råd att vara ironisk som sportchef.

Noak Persson (uppvuxen i Sollefteå) drog till Fresno Monsters i USPHL och det får man väl delvis respektera. Trots A på bröstet i vårt J20 hade han nog insett att det inte fanns en plats i a-laget för honom nästa säsong och då är det ju inte fel att välja äventyret.

Sebastian Kjellen däremot. Nu är grabben bara arton år gammal, så vi låter den allra vassaste sågklingan vila, men att välja att sticka härifrån en månad efter att ha fått göra SHL-debut är höjden av dåligt tålamod. Lucas Wallmark-vibbar, med skillnaden att Wallmark hade mer talang.

Av en ren slump hamnade jag i ett samtal med Kjellens föräldrar i början av förra säsongen och de beskrev honom som guds gåva till ishockeyn. Utan att ha några fakta på bordet fick jag känslan av att de var riktigt ordentliga curling-föräldrar som mycket väl kan ha haft ett finger med i det här överilade beslutet.

Fem plus ändå till pappa Kjellen som skrek till mig, med desperation i rösten, precis när jag började gå; ”Han är rightare!”. Vad vi försöker komma fram till nu är att AIK bör satsa på de sina, samt plocka från småklubbarna runt om i Västerbotten. 

Inget ont som inte för något gott med sig. Ovanstående tre spelares farväl ledde till att vi plockade in Björklövens U16-stjärna Zeb Lindgren en halv säsong tidigare än den ursprungliga planen. Men nu har vi ägnat halva inlägget åt andra spelare än dagens artonåring Marcus Granlund Hugosson.

Multisportaren Granlund Hugosson som under tidiga år både sysslade med fotboll och ishockey. Numera krävs en tidig specialisering och det går ju knappast att kritisera det tillvägagångssättet särskilt mycket, med tanke på AIK:s framgångar och förmåga att få fram egna spelare.

EGNA spelare. Marcus är uppvuxen på Sunnanå och har säkert spelat i Skellefteå AIK under hela sitt hockeyliv. På läktaren när SM-gulden togs och det finns stänk av svart och gult i blodet. Han kommer inte att sticka någonstans om inte a-lagschansen kommer tjugo minuter efter sista amningen.

Den stora stommen ska vara home grown, och det ska till en stor portion av talang (Jonathan Berggren) och målmedvetenhet (Adam Wilsby) för att plockas in utifrån. Att dessutom ha tagit med sig morsan och farsan gör att exakt hela tillvaron bygger på att hockeyn ska gå bra. Snabbt!

Fler Marcus Granlund Hugosson åt folket! Han kan systemet. Han har tränat stenhårt under många år. Han har mammas (eller pappas) mat på bordet när han kommer hem efter träning och match. Polarna i laget är samma som förr. Grattis Marcus! Du är väl värd allt det här.

Kommentarer

  1. Skellefteå 07, 08 or är inte så starka behövs förstärkningar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar