Fortsätt till huvudinnehåll

14 december: Emil Lundmark


Låt inte den täta frisyren lura dig. Pappa Mats ståtade med en yvig man i mitten på 80-talet (för bildbevis se inlägget ”Hårresande hårresor”), men är idag helt renrakad. Precis som sig bör när generna sviker en. Även om man givetvis uppskattar en desperat comb over-frisyr.

Mats Lundmark, som var rightare, spelade nio elitseriematcher för AIK/SHC och hans främsta signum var en högfrekvent skridskoåkning och en ungdomlig entusiasm. Karriären gick vidare till Lejonström, men avslutades i samband med sönernas födsel.

Först ut var Albin (leftare). Precis som sin far en forward med rapp skridskoåkning, men talangen räckte inte riktigt till. AIK är moderklubben, men det finns inga Eliteprospects-bevis på det då han redan sexton år gammal gallrades ut och istället hamnade i Clemensnäs.

Familjens hopp stod istället till den mycket blyge och fysiskt starke leftarbacken Emil. Du som VERKLIGEN följer bloggen och minns Joel Mustonens toppinsats, trots en rejäl halsinfektion, i ett skolderby, bör veta att Emil Lundmark spelade i samma lag och var given backetta.

Han spelade garanterat i alla spelformer och, bortsett från Mustonen som långa stunder vägrade byta, hade Emil mest speltid. Så här nästan tjugo år senare minns jag ingenting alls av Lundmarks insatser och det får ses som signifikativt för hela hans karriär.

Precis som att Fredrik Lindgren skulle ha klarat sig bra i NHL så skulle han inte ha stuckit ut särskilt mycket i Medle SK. Emil Lundmark gjorde ingen toppmatch mot Moröskolan, men hade sex år senare inga problem att stänga ner Marcus Wallmark och de andra ”stjärnorna” i länsderbyt mot Björklöven.

Att verka utan att synas var Lundmarks paroll och de stora (på J18-nivå) rubrikerna lyste med sin frånvaro. Fram till 2010. Då kom höjdpunkten. I konkurrens av otroligt många blivande storstjärnor utsågs han till årets B-junior. Ett pris som delades ut för tredje gången och som första året vanns av Melker Karlsson.

Och ungefär där slutar sagan om Emil Lundmark. 2012 gjorde han 9 poäng på 41 matcher och var aldrig aktuell för a-laget. Och blev det inte Skellefteå AIK så fick det vara. Han förblev sin moderklubb trogen så länge som möjligt och var inte intresserad av andra klubbar.

Idag fyller Emil trettio år och har en djupt neddragen mössa på sin profilbild på Facebook. Tunnhårighet ärvs ju i regel av sin morfar, så vi kanske gick händelserna i förväg när vi hotade med pappa Mats frisyr. Emil! OM du skulle läsa det här så kommer vi för första gången i bloggens historia att bjuda på en intern grej som ingen läsare förstår. Men förhoppningsvis du Emil; Statoil!

Kommentarer