Fortsätt till huvudinnehåll

10 december: Thommie Bergman

I maj 2015 fick 182 profiler inom svensk ishockey (spelare, tränare, domare) vara med och rösta fram vilka som är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Vilka som kom med är irrelevant (ingen AIK:are, även om Jocke Lindström borde ha tagit plats) och likaså vilka urvalskriterier som fanns.

Det som vi istället valt att fokusera på är de 182 profilerna som ansågs tillräckligt kvalificerade för att få vara med och tycka till. Tio personer med tydlig AIK-koppling fick chansen och du som lyckas gissa vilka det var kommer vi för evigt att beundra.

Har du gissat? Jimmie Ericsson? Fel. Mikael Renberg? Fel. Håkan Strömqvist?? Fel igen. Det finns tio stycken som bedöms vara större profiler än så, och här kommer de: Christer Abrahamsson, Niklas Brännström, Curt Lundmark, Jonathan Hedström, Kenneth Holmstedt, Anders Forsberg, Anders Söderberg, Jan Erixon och Daniel Widing.

Magiska namn allihopa, men kanske inte de första man tänker på. Björklövens Per Kenttä verkar tydligen vara en större profil inom svensk hockey än Göran Lindblom. Jag antar att du ha räknat ovanstående namn och bara fått dem till nio. Den sista är naturligtvis dagens födelsedagsbarn Thommie Bergman.

Thommie tränade SHC under säsongen 1987/88, men tränaryrket var nog ingenting för honom. Efter tiden i Skellefteå testade han sina vingar i Mörrum och Team Boro, men efter det har han varit scout åt Toronto Maple Leafs för hela slanten och trots att han blir 75 år idag så är han still going strong.

Annars är det som hårdför spelare som de flesta minns Thommie Bergman. En tuffing som flyttade till Nordamerika som en av de första svenskarna och livnärde sig där på att vara stenhård och hänsynslös, till skillnad från de flesta svenskarna som var spelande spelare.

När karriären var över hoppade han på tränaryrket omedelbart  och hamnade ganska snart i Västra Frölunda. Ett lag som han även representerat som spelare. Frölunda kämpade för att ta sig upp i Elitserien och när Skellefteå hörde av sig tvekade han aldrig, utan sålde sin själ för att boosta sin egen karriär.

Ett år efter fattat beslut skulle hans gamla lag (Frölunda) ställas mot hans nya lag (Skellefteå) i en direkt avgörande serie med en plats i Elitserien i potten. En serie som vi gick segrande ur, men ingen vettig människa kan påstå att det var Bergmans förtjänst.

Skellefteå HC var inför säsongen en outsider till SM-guldet och det kändes spännande och fräscht med en ganska ny tränare, som hade maffiga meriter som spelare. Kari Jalonen, Suoraniemi, Sam Lindståhl. Göran Lindblom. En ganska gedigen stomme och ett par juniorlandslagsmän.

Det gick käpprätt åt… och i slutändan stod vi där med allt att förlora. Trots att Västra Frölunda kom från Division ett sågs de som favoriter och hade hemmafavör i den avgörande matchen. Scandinavium kokade och Bergman lämnade över ansvaret till superstjärnan Jalonen.

10-1 och vi klarade oss ett år till. Frågan är ens om Thommie Bergman åkte med planet hem? En kontraktsförlängning var aldrig aktuell och han var nog heller inte intresserad. Bergman föll i glömska och har nog inte nämnts i samband med Skellefteå. Förrän idag. Stort grattis!

Kommentarer