Fortsätt till huvudinnehåll

30 november: Terry Broadhurst


Om du skulle vinna 100000kr på Triss, skulle du då köpa en till lott dagen efter och hoppas på samma utfall? Det naturliga svaret är nej, men Lasse Johansson följer inga naturlagar. Så efter att 2014 ha skrapat fram Andrew Calof, så hoppades han  året efter att Terry Broadhurst-värvningen skulle bära samma frukt.

Calof som kom till Skellefteå på ett förmodat jättebilligt kontrakt, kändes genomusel på försäsongen, men utvecklades snabbt till en riktigt bra spelare. Varför inte följa samma recept en gång till? Calofs framgångar gjorde att även vi fans tänkte att Broadhurst kanske inte var så dum ändå.

Terry hade sedan några år graduated from universitetet och hunnit spela några år i AHL. Poängproduktionen hade varit helt okej, till exempel 44 poäng på 73 matcher i Rockford Icehogs. Men vi törs sätta en slant på att inga NHL-scouter hade hans namn på sitt papper.

Så varför inte testa någonting annat? När Lasse Johansson ringde måste det ha varit en riktig no-brainer. Europas ledande lag ville skriva kontrakt! Skit samma om lönen var halvdan. Andrew Calof hade lyckats med samma resa och det var ett rejält skyltfönster mot hela hockeyvärlden.

Tanken var god, men resultatet desto sämre. Broadhurst hade egentligen ingenting. Okej skridskoåkare. Bättre skott än Johan Ramstedt. Smart spelare, men fysiken saknades. Inte dålig på något, men heller inga egenskaper som stack ut på ett positivt sätt.

Relativt tidigt insåg vi att hans dagar var räknade. Det tryckte inte på med juniorer som vi vant oss med, men det spelade ingen roll. Terry Broadhurst höll inte måttet och efter 38 matcher (13 poäng, så ingen katastrof) tog Brynäs över kontraktet och jag törs påstå att tjugo minuter senare hade vi glömt bort honom.

Finland, AHL och numera DEL i Tyskland. Så blev den fortsatta karriären. Det har väl gått helt okej. Året i SM-Liiga (KooKoo) var hans bästa där han smackade in hela 36 poäng. Nästan lika bra som Marku Tähtinens personbästa, men inte nära Antti Virtanen.

Vi vill avsluta med några ord om hans bror, Alex Broadhurst. Den mer talangfulle brodern som bland annat draftats av Chicago Blackhawks. Så långt inga problem och de har säkert fått med sig liknande värderingar i ryggsäcken. Hur Alex då har mage att skriva på för KHL-laget Avangard Omsk övergår  vårt förstånd. Vi grattar Terry, men brorsan är inte bjuden på festen.



Kommentarer