Fortsätt till huvudinnehåll

27 november: Henrik Karlsson

Det är ju mysigt när de stora hjältarna fyller år. Det pirrar lite extra när Jimmie Ericsson eller Acka Andersson fyller år. Likaså njuter man (kanske ännu mer) när spelare med långa, men inte jätterubrikskapande karriärer fyller år. Exempel på sådana spelare är Ola Stenlund och Adam Pettersson.

Fast de texterna blir ju rätt platta. Hur ska man hitta en ny vinkel på Jimmies karriär? Stryka Adam Pettersson medhårs är lätt. Då är det desto mer spännande att försöka få ihop en hyllningstext om Henrik Karlsson eller någon annan anti-hjälte som inte gjorde någon människa glad.

Men det var grymt när han kom. Joacim Eriksson hade gjort ett väldigt bra slutspel och hade siffror i statistiken som man kan förstå att de lockade Vancouver Canucks att skriva kontrakt med honom. Marcus Svenssons status var inte skyhög ännu, så det behövdes en bra förstemålvakt.

AIK plockade från översta hyllan på den tiden, och det fanns inte ett SHL-lag som kunde konkurrera med vår dragningskraft. Henrik Karlsson fick givetvis bra betalt också. Annars hade han inte kommit hit. Efter några misslyckade år i Nordamerika var det nu dags för en nystart.

Han hymlade inte med att Skellefteå var tänkt som en språngbräda mot något större (bättre betalt) och det var vi vana vid. Det var en av sakerna som gjorde vårt rykte så bra. Här kunde man utvecklas och ta nästa steg. Ingen fara med det.

Att vara rak och ärlig är ju oftast bra, men Karlssons ord lämnade ändå en sur eftersmak. Vi var egentligen inte vatten värda enligt honom och fina Henrik från Stockholm hade egentligen ingenting här att göra. Bo i Norrland bland bönder och patrask. (Men lönen fick avgöra.)

Egentligen var han rätt bra och kändes enormt stor och tät, men jag tror inte att någon riktigt tog honom till sitt hjärta. Samtidigt var Marcus Svensson ännu bättre och att dela på målvaktsuppdraget var inget som Herr Karlsson var så sugen på.

Hans kramptendenser har vi tagit upp förr, så vi bjuder istället på ett påhittat, men troligt, meningsutbyte mellan honom och Krister Holm:

- Henke, du får ju kramp väldigt ofta.

- Ja. Och?

- Har du tänkt på att dricka mer vatten för vätskebalansen?

- Käften. Det är för varmt i hallen. Det är vaktmästarnas fel. Det är då absolut inte mitt fel. Inget är mitt fel!


Men Karlsson gjorde bra saker också. Han tog tag i saken ganska snabbt då han insåg att han inte var självskriven etta. Med arbetsgivaravgifter och så vidare, sparade vi miljonbelopp på detta. Lägg också till att vi fick en hyfsad slant av Avangard Omsk då han flyttade. Det är långt ifrån alla spelare som faktiskt genererat pengar på det sättet.

Så grattis Henrik! Vi kanske är jätteorättvisa mot dig som kritiserar dig för att vara pengahungrig och allmänt icke Skellefteå AIK-kompatibel. Hoppas att du har det bra i ”Brödernas hockey” i Division tre, där du varvar ner tillsammans med bland annat Fimpen Eklund och Dick Axelsson. 

Kommentarer