Fortsätt till huvudinnehåll

26 november: Sebastian Palukka


Visst gillar man en brokig karriär? Ett år efter att Fredrik Näsvall dominerade i AIK och förmodligen var hett stoff bland Elitserieklubbarna, befann han sig i Belfast Giants i EIHL. Istället för att vara lagkamrat med Magnus Wernblom spelade han nu i samma kedja som skotten Tony Hand.

Det finns givetvis fler exempel än så, men vi förknippar ”brokig karriär” väldigt starkt med Fredrik Näsvall. Idag ska vi titta på något liknande, inga jämförelser i övrigt mellan Näsvall och Sebastian Palukka. Bara en sådan sak som att han har dubbla medborgarskap!

Drake Berehowsky, Dave Stathos och… Gissa den tredje? Den som skulle pricka in Sebastian Palukka där är ett geni. Hur som helst så föddes han i Helsingfors, men flyttade säkert relativt tidigt till Sverige och Skellefteå. Kanske inspirerad av Jarkko Glad eller någon annan AIK:are i början av 00-talet.

Karriären inleddes i Skellefteå AIK (Eliteprospects ger oss endast en säsong dock). Den statistiken består av 6 matcher och 0 poäng från U16-SM. Interna poängligan vanns av Linus Lindström och Andreas Wingerli, och vi känner nu att vi är på väg mot något sorts rekord i name dropping.

Så dags att fokusera på Palukka. Som ni redan gissat blev det inte mer än så i AIK. Hans första flytt gick österut, men inte tillbaka till Finland, utan till Clemensnäs HC. J18-spel och inga imponerande siffror av den offensivt lagde leftaren. Nämnas bör dock att han under sina två säsonger i Clemensnäs fick a-lagsdebutera.

Poängen trillade alltså inte in i så särskilt strid ström, men det kompenserade Sebbe med att dra på sig utvisningsminuter. Något som skulle komma att bli en följetong under karriären. Och sådant gillar vi ju. Dags att åka till SK Lejon och dra på sig ytterligare ett matchstraff. 

Men är det här så brokigt? AIK, Clemensnäs, Lejon. Knappast jämförbart med Fredrik Näsvalls runtflyttande. Vi anser att den enda skillnaden mellan de två är att då Näsvall hade hela världen som arbetsfält, så har Palukka haft en snävare sfär. 

AIK, Clemensnäs, Lejon, Boliden, Lejon, Boliden, Lejon och just nu Clemensnäs. Norra Västerbotten är vad som gäller, men nog får man ge honom att det har hoppjerkats. Under många som år lyste mål och poäng med sin frånvaro, men de tre senaste åren har någonting hänt.

2020 utsågs han till lagkapten i Lejon och då växte minsann tuppkammen. Lejon åkte visserligen ut med buller och bång, men Sebastian stannade kvar och levererade plötsligt 34 poäng på 22 matcher i Division två. Som bekant har maktbalansen i Skellefteås b-sida av hockeyn flyttat från Lejon till Clemensnäs.

Samma flytt gjorde Sebastian Palukka i somras. Hittills 5 poäng på 4 matcher under Clemensnäs dominans i serien. Vi tvivlar på om han någonsin kommer tillbaka till AIK, utan tvåan är nog den rätta nivån. Idag säger vi grattis! Hälsa Johan Lindberg och Mattias Lindström. Två av bloggens favoriter.

Kommentarer