Fortsätt till huvudinnehåll

25 november: Harry Granberg

Harry Potter!?? Det är vad autokompletteringen ger mig. Ingen Mats. Landerstedt här inte. Men kanske är det så att min telefon ligger steget före och vill antyda att Harry Granberg var 50-talets stora trollkarl. Det finns en del som talar för det. 

Sorteringshjälmen sa omedelbart Skellefteå AIK och den torftiga statistiken från Eliteprospects talar för att Harry har avgjort en hel del matcher. Halvtama Harry Potter-referenser som flyger rakt över huvudet på er som inte har läst böckerna, så vi lämnar det spåret.

Istället meddelas härmed att Harry Granberg är den siste av de stora pionjärerna som presenteras här. Första generationen AIK:are som nog rankade hockeyn på tredje plats efter familj och arbete. Eventuellt utgick ersättning för utebliven lön från det civila jobbet, men ingen spelade hockey för att bli rik.

I ett lag behövs alla roller och på sitt sätt är de väl lika viktiga, men ingen kan ju sticka under stolen med att man älskar en målskytt och det var precis den rollen som Granberg hade. Bland annat vann han interna målligan både i grundserien och i slutspelet 1960, när AIK vann SM-brons.

Sammanlagt blev det tre SM-medaljer för ”Kringel-Harry”, som han kallades. AIK:s första gyllene generation nådde aldrig hela vägen fram, men onekligen så la de grunden för hockeykulturen i bygden. Det enorma intresset som finns i Skellefteå, startade där och då.

Kringel-Harry? Oklart om det handlar om överdrivet många fika-besök på Ainas, en Södertälje-fetisch eller att han åkte åttor runt motståndarbackarna. Oavsett anledning så ger vi fem plus till smeknamnet. Det känns långt borta att Oscar Möller skulle kallas för wienerbröds-Oscar. Återigen så var det bättre förr.

Nio säsonger i AIK är det inte jättemånga som kommer upp till och dessutom från en tid när det skottades och tårna fick värmas upp med fotogenlampa eller dylikt efter träningen. Harry Granberg älskade ishockeyn och valde att fortsätta som tränare efter karriären. 

Nybro och Rögle fick njuta av hans kunnande och till Nybro tog han faktiskt med sig en annan AIK-legend, nämligen Kenneth Manberg, som inte lyckades särskilt väl i Småland. Googlar man ”Harry Granberg” så är ”Harry Granberg Nybro” en tidigare träff än Skellefteå. Så vi utgår från att han är en legend även där.

Tyvärr ingen levande legend. Harry blev bara 71 år gammal och lämnade oss redan 2002. Utöver alla svartgula bragder stoltserade han med tre landskamper och två landslagsmål, även om inofficiella källor skvallrar om fler matcher än så i Tre Kronor.

Vi tackar Harry Granberg för hans insatser och stänger alltså härmed dörren till det riktigt gamla gardet. Spelarna som jag och många av er andra inte har någon riktig bild av, eftersom de slutat långt innan vi föddes. Men grattis till er som fick njuta av Norrvalla-showen och framförallt grattis till Harry!


Kommentarer