Fortsätt till huvudinnehåll

16 november: Linus Karlsson

”Kom hem, vi börjar om igen!”

Barbados är väl ingen favoritgrupp, men skulle låttexten bli verklighet är jag beredd att tatuera in bandets logga (om det finns någon sådan) i pannan. För skulle texten förverkligas är Skellefteå AIK laget att slå i kampen om SM-guldet. Och inget lag skulle egentligen kunna hota.

Tänk att få in en rightare med Jocke Lindström och Pär Lindholm. Kanske flyttar Möller tillbaka till Olympic line och Karlsson går in i sin vanliga kedja. Pulsen ökar markant vid blotta tanken. Nu är han väl förmodligen lite för nära NHL för att fantasin ska bli verklighet, men helt omöjligt är det inte.

På ett lögndetektortest är vi bombsäkra på att nålen skulle vara väldigt stilla när frågan kom om ”han vill tillbaka och vinna guld med AIK, hellre än att harva på i AHL?”. Klart han vill. 50/50 om han inte skulle föredra det framför en rejäl NHL-chans. För Linus Karlsson blev snabbt en av oss. Och han är fortfarande det. 

Stor skillnad på inställningen mellan honom och Filip Roos, vad gäller sommarträningen. Medan Roos körde på egen hand, valde Karlsson att träna med grabbarna i laget. En chans att klamra sig kvar i gemenskapen och i föreningen som han älskade från första stund.

Under våren 2021 stod det tidigt klart att Linus Karlsson var klar för AIK, och många av oss såg betydligt många fler allsvenska matcher med Karlskoga än vad vi brukar göra. I playoff-spelet mot Björklöven höll han ensam kvar Karlskoga i matchserien, bland annat med ett hattrick.

Stora plus för det och stora plus för både spelet med puck och glöden i honom. Frågan var bara hur han skulle hantera det mer organiserade spelet i SHL och frågan var om han var en tillräckligt god skridskoåkare? Frågor som man i efterhand rodnar över.

För Linus var the real deal. Det förstod vi redan under försäsongen och när serien satte igång var han en stor faktor bakom våra framgångar. 46 poäng på 52 matcher och en glädje och attityd som smittade av sig både på lagkamrater och supportrar.

Tyvärr gick det lite för bra, och trots att Karlsson helst hade velat stanna och tokdominera låg pucken hos Vancouver Canucks. De ansåg (felaktigt) att det vore bättre för hans utveckling att flytta över Atlanten och på lång sikt har de kanske rätt.

Men inte en människa i Skellefteå bryr sig om Vancouvers långsiktiga väl och ve. Vi ville ha kvar Linus Karlsson och åtminstone jag slutar inte hoppas förrän transferfönstret stänger. Det är ju här han egentligen vill vara! Oavsett hur det blir så lyfter vi på kepsen och tackar för showen.

Kommentarer