Fortsätt till huvudinnehåll

15 november: John Slettvoll


John Adolf Andersson föddes mitt under andra världskriget och en liten klump i magen får man av hans andranamn. Oavsett var hans föräldrar hade sin sympatier, så dök John upp under krigets slutskede, då de allierade började ha kontroll på läget och spelade av den tredje perioden och vann till sist relativt komfortabelt.

Andersson bytte så småningom bort sitt namn, men det var efternamnet som fick stryka på foten och en vacker dag hette han istället John Slettvoll. Hans syster tog ett liknande beslut och bytte till Eva Goës och tog sig hela vägen inom politiken och blev språkrör för Miljöpartiet (1986-88). Hon var också med och ledde partiet in i riksdagen.

Den karriären är dock ingenting om man jämför med storebror John. För trots att det mesta egentligen talar emot att vi ska gilla honom så gör vi ändå det. Dels så föddes han i Umeå och gjorde inte mindre än sexton a-lagssäsonger där, fördelade mellan Teg, IFK Umeå och Björklöven.

I och med att Björklöven grundades 1970 (och därmed gränsar till att vara ett poplag), och hette IFK Umeå fram tills dess så gjorde Slettvoll en bra bit över tio år i klubben och under hans sista hela säsong var han till och med lagkapten. Det om något borde diskvalificera honom från hyllningar.

1977/78 avslutades spelarkarriären abrupt. Efter att ha spelat endast en match, sadlade han om och tog sig an Björklöven som tränare istället. Ett år som skulle forma John Slettvoll (och oss) till vad han är idag. Att Skellefteå AIK vann SM-guld vet vi redan, det är inte den förändringen som vi syftar på.

För medan AIK spelade vacker hockey, kombinerat med arbetarklassens hänsynslöshet så kände John sig malplacerad i det gröngula båset. Hockeykulturen lyste med sin frånvaro och han kände sig tveksam till hockeyns plats i den fina universitetsstaden.

Och när hjärtat inte riktigt är där, kommer resultaten att utebli. Löven presterade inte som deras styrelse förväntade sig och Slettvoll fick sparken. Något som han aldrig skulle glömma. Även om han skulle återkomma till Björklöven många år senare, så fanns taggen alltid kvar.

Istället gick karriären vidare till Örebro, men där blev det också bara en säsong. Källor till bloggen säger att han vaknade upp med kräksmak i munnen den dagen som ”Miljonkedjan” värvades. En försmak på ekonomins betydelse för toppidrotten. Slettvoll ville ha äkta vara, och vad är mer äkta än Skellefteå AIK?

Han älskade Skellefteå AIK och vi älskade honom. Han var inte direkt diskret i sin framtoning och kontroversen låg alltid runt hörnet. Inte gentemot laget eller föreningen, utan mot våra yttre fiender; Norra Västerbotten (tidningen) och Björklöven.

Vi har tidigare publicerat dikten som han skrev till Norrans hockeyjournalist Åke ”Fotrex” Forsberg. En dikt som milt uttryckt skrevs med en välvässad penna. Parallellt med detta frodades aggressionerna mot Björklöven, vilket kulminerade i det (mellan raderna) beordrade slagsmålet före matchen mot Löven, när vaktmästaren släckte lyset.

I dagens hockeyvärld hade han nog varit för kontroversiell då lagen och spelarna tävlar i att vara välkammade och korrekta. 2022 är det fint att hålla sig inom ramarna och inte sticka ut. I början av 80-talet var det helt tvärtom och bäst i klassen var John Slettvoll.

1983 lämnade han oss för äventyret i Schweiz (där han blev kvar till 1999). Det var början till slutet för AIK och återstoden av det decenniet bestod av konstgjord andning. Superhjälten Rolle Stoltz berättade tidigare för bloggen att ”inget var sig likt när John försvann”. Strukturen försvann och föreningen famlade efter en identitet.

Det skulle dröja över tjugo år innan den identiteten satte sig och på vägen upp stötte vi på John Slettvoll i Björklövens bås återigen. Han stod där med en gröngul pin på kavajslaget, men vi visste att det inte var äkta. Trots sin bakgrund och sina många, många år i Umeå kommer alltid Skellefteå AIK att ligga honom varmare om hjärtat.

Så grattis John på 78-årsdagen. Du har den fina egenskapen att inte lämna någon oberörd. Hockey är känslor och oavsett om man tyckte som du eller inte, och oavsett om du var med eller mot oss, så skapade du känslor. Starka känslor. Det tackar vi för. 🖤💛🖤


Kommentarer