Fortsätt till huvudinnehåll

6 oktober: Anders Ögren

Det är många AIK-supportrar som sitter inne på väldigt mycket kunskaper och som har väldigt gott minne. Så sent som för några dagar sedan var det en läsare som bara drog fram ur minnet att Jörgen Sundqvist gjorde första målet när Norsjö invigde sin nya arena.

Sådant kanske kan tyckas vara oväsentligt, men så är det naturligtvis inte. I det fallet var matchen mot Björklöven och man ville ju inte gärna att en Lövare skulle bli historisk, men att träffa likasinnade som också njuter av gulsvart kuriosa är definitionen av mysigt.

Jag tvivlar dock på att någon av er lyckats gräva fram något Anders Ögren-minne. Åtminstone inte något minne som har med Skellefteå AIK att göra. Det är nämligen så att Anders aldrig har spelat i AIK. Motståndare har han varit, men aldrig en av oss.

Några problem att hylla och gratulera Ögren har vi däremot inte alls. Naturligtvis hade exempelvis Ola Stenlund gått före ifall han eller någon annan tvättäkta AIK:are hade fyllt år idag. Men nu står vi här med ”bara” Anders och det är ändå något vi känner väldigt starkt för.

Idag fyller han 32 år och här följer en kort sammanfattning av hans karriär. Egentligen lång sammanfattning då han står bokförd för hela sexton säsonger på Eliteprospects. Säsongerna är ojämnt fördelade mellan Malå, Norsjö, Vindeln och Boliden.

Klubbar som helt klart ingår i vårt upptagningsområde. Eller hur Glenn Hedman?! Ögren var back, leftare och hade måtten 180cm och 80kg. Inget spektakulärt med det och inget särskilt spektakulärt med karriären i stort heller. Men vi skulle inte vara någonting utan spelare som Anders Ögren.

Eller tror du att Jonte Hedströms föräldrar hade skjutsat sin sjuårige son, sex mil tur och retur, för att träna på sena kvällen på Torsplan? Knappast. Tveksamt om Hans Hjalmars mamma och pappa hade orkat det heller, trots halva körsträckan.

Vi behöver alltså gräsrotsföreningar med barn och ungdomar som kanske inte elitsatsar, utan endast spelar för att det är skoj. Ur dessa breddföreningar hittas det också guldkorn som Hedström och Hjalmar, men det är inte det viktiga. Det viktiga är att barn rör på sig. 

Inte bara i centrala Skellefteå med många isytor, utan även i byar och mindre samhällen som Malå, Norsjö och Boliden. Så grattis Anders! Du är guld värd med dina insatser i dina lag. Vår present blir att den stora massan får kännedom om att du säsongen 2015-16 gjorde 51 poäng på 12 matcher!

Kommentarer