Fortsätt till huvudinnehåll

19 oktober, 1978: Skellefteå AIK - Björklöven 8-5

Det är ju speciellt med en derbymatch. Ångest, oro och förhoppningsvis glädje i slutändan. Hat är en annan känsla, som många i dagens PK-Sverige väljer? att missförstå. Men vi ska inte dissekera det ordet idag. Idag ska vi mötas i våra känslor FÖR Skellefteå AIK och MOT Björklöven.

Du som är tjugo år eller yngre har aldrig upplevt ett äkta derby. 2007 var sista gången, så vi måste åka en bit bakåt i tiden för att komma åt derbykänslorna. För alla som har levt några år har ju sina favoritminnen från vinster mot de gröngula antagonisterna från Umeå.

Matchen då vaktmästaren tvingades släcka lyset redan på uppvärmningen är en klassiker som alla 23000 personerna som var där håller väldigt kärt, men personligen var jag för ung och har minnen från tre andra tillfällen då vi på olika sätt vunnit derbymatcher.

Dels slog vi ut Björklöven i playoff 1994, dels så krossade vi dem med 7-0 2006 i en match som endast var viktig för Löven. Men mitt starkaste minne är när Fredrik Krekula avgjorde i Umeå 2002 och öppnade ett fönster som varit stängdare än stängt under många år.

Vi får heller inte glömma det oerhört tunga 90-talet då vi match efter match åkte på duktigt med stryk. Och en förlust är betydligt mycket jobbigare än vad en seger är härlig. Idag saknar vi födelsedagsbarn och kommer därför att fira segern mot Björklöven, 19:e oktober 1978. 

AIK satte full fart från början och ledde med 4-0 efter första perioden. 7-3 efter mittakten och sedan gled vi genom tredje innan slutsiffrorna skrevs till 8-5. Fler mål än så har aldrig gjorts i en derbymatch och det var många som gick hem och tänkte ”behåll ert j**la universitet, vi är Skellefteå AIK”.

Så idag firar vi. AIK var regerande svenska mästare och dängde till våra största fiender inför fullsatta läktare. Åtta insläppta mål innebar en total förnedring och en cementering av storebrorsskapet som rådde då. Fyrtiofyra år sedan på dagen. Njut av det.

Målskyttar var Martin Karlsson (2), Jan Lindholm (2), Göran Lindblom (2), Per ”Tjuven” Johansson och Christer Johansson. Vi hoppas att de fem herrarna minns tillbaka till den matchen, även om vi ställer oss tvekande till Lindholms sympatier. Det här blev extra kul tycker vi, då vi inte bara firar en person, utan idag firar vi allihopa. Tillsammans. 

Kommentarer