Fortsätt till huvudinnehåll

15 oktober: Berndt Boman

Det har kommit några riktiga hjältar från Jörn. De har också haft den fina förmågan att stå för avgörande insatser i samband med våra (hittills) tre SM-guld. Lasse Nyström helt uppenbart, men även Niclas Burströms småfulhet och tendenser att agera gubben i lådan, hjälpte oss till de dubbla gulden 2013 och 14.

Så inget guld utan en Jörnsbo. Eventuellt var det så att Lasse Nyströms guldmål, som förmodligen visades i vart och vartannat klassrum på Furuskolan under många år, var det som gav näste guldhjälte Nisse Burström inspiration att satsa på hockeyn och så småningom flytta till Skellefteå.

Men vem inspirerade Lasse? Svaret, tror vi, är dagens födelsedagsbarn Berndt Boman. Om han är född och uppvuxen i Jörn förtäljer inte historien, men att de första spåren av honom på Eliteprospects är från hans säsong i Jörn 1961/62 står helt klart. Nyström hade ingen möjlighet att googla som liten grabb, men han bör ha tagit del av berättelserna om hur Boman dominerade på uterinken i byn.

Till skillnad från ovan nämnda Jörnskillar flyttade inte Boman raka spåret till Skellefteå och AIK. Han tog en enorm omväg och flyttade istället söderut till Uppsala och Almtuna. Vi gillar ju Almtuna då de har en tendens att besegra Björklöven i Umeå. Både så sent som för ett par veckor sedan, men de spolierade också Sasja Belyavskis 40-årsfest, då de vann matchen i Umeå samma kväll.

Kanske är det Berndt Bomans legacy som gör att Almtuna tänder till lite extra vid just de tillfällena? Både Jörn och Almtuna spelade i Division två, och Boman siktade högre. Han längtade hem och kände sig redo för att försöka ta plats i Västerbottens stolthet och representationslag Skellefteå AIK.

AIK hade under de senaste två säsongerna tappat klassbackar som Hasse Svedberg och Henrik Hedlund, så man gjorde som man gärna gör än idag. Man gick på värvarstråt och letade upp spelare med koppling till bygden. Berndt Boman kunde helt säkert relatera till hur viktig hockeyn var för oss.

När Skellefteå Isstadion invigdes är det 40 procents chans att Berndt var med på den första lineupen någonsin. Det fanns nämligen endast fem backar i truppen. Vi har däremot inte räknat med övrig sannolikhet än att alla dessa fem backarna hade lika stor chans att spela i första backparet.

Under hans fyra säsonger i AIK genomgick laget en föryngringsprocess. Borta var hela myggkedjan, Svedberg och Göte Almqvist. Laget hade länge varit ett topplag, men under den här re-builden gick det tyngre. Under Bomans sista säsong hade Hardy Nilsson, Martin Karlsson och Martin Johansson börjat knacka på dörren. En ny framgångsera fanns runt knuten.

Så var Bomans år i Skellefteå AIK meningslösa? Givetvis inte. Han tog exempelvis Martin Johansson under sina vingar. Kanske inte hockeymässigt, men eventuellt köptes det ut en och annan mellanöl. Måhända bjöds unge Johansson hem på en portion palt efter en träning. Alla genom historien är viktiga, och Bomans roll blev att inspirera. Både hemma i Jörn, men även nästa generation AIK:are.

Kommentarer

  1. Men var inte Bernt Norsjöpojke? Har då för mig att brorsan "Nacka" kom från Norsjö till AIK.

    SvaraRadera
  2. Både Bernt och Roger Nacka Boman var bröder och Bastuträskpojkar. Och började spela i Bastuträsk innan perioden i Jörn tog vid!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar