Fortsätt till huvudinnehåll

5 september: Lucas Wallmark


Att stå inför en utmaning sägs vara någonting positivt. Och idag är utmaningen monumental. Vårt löfte till spelarna som dag efter dag hyllas, är att vi ska vara glada och positiva och verkligen lyfta fram allt det fina som varje spelare har gjort för Skellefteå AIK.

Lucas Wallmarks profil är svår att handskas med. Moderklubben heter Björklöven och han valde att lämna oss direkt han insåg att han, likt exakt alla andra, skulle tvingas kämpa för en plats i a-laget. Redan som sjuttonåring hade han fått debutera och spåddes en lysande framtid.

Men född med silverskeden i munnen så var Lucas van att få som han ville. Konkurrensen i Skellefteå var benhård och han fick vackert vänta på sin tur. Då valde han att byta lag till minsta motståndets lag. Det blev för tråkigt och jobbigt att vänta, så han drog till Luleå istället.

Och just den kombinationen är svårbemästrad. Mixen av Löven och Luleå. Aldrig någonsin har väl begreppet ”arv och miljö” varit mer användbart. Så hur ska vi då få till ett hyllningsinlägg till Lucas Wallmark? Svaret är att det blir en lista. Utan inbördes ranking ska vi skriva ner ALLT som han har gjort för Skellefteå AIK.

- Han svek sin moderklubb när de behövde det som minst. När Björklöven hamnade i Division ett valde Wallmark att flytta hit. Ett mycket trevligt initiativ från den rågblonde Umeåsonen.

- På 89 juniormatcher gjorde han hela 122 poäng. Det är det faktiskt inte många som har klarat av. 

- Halva NHL-pengen tillföll Skellefteå AIK. Fina pengar för någon som aldrig tjänat en enda krona här. Betald lägenhet och matpengar hade ju någon annan ändå fått ifall Wallmark inte valt att spendera juniortiden här.

- Medan vi vann vårt andra raka SM-guld jagade han puckar efter sarg ut-spel av Pavel Skrbek eller Johan Fransson. Tala om att byta ut oxfilé mot leverbiff för sitt eget egos skull.

- Han har (hittills) valt att nobba locktonerna från Luleå och valt mer prestigefyllda och lukrativa kontrakt i Ryssland och Schweiz.

- Ska vi vara 100% allvarliga så bröt han kontraktet med KHL så snabbt som det bara gick, även om det förmodligen kostade honom en slant. Alla agerade inte så… Det var kanske ingen god gärning gentemot AIK, utan snarare mot mänskligheten.

- Lite kuriosa är att hans mamma står omnämnd på Eliteprospects utan att vara klickbar. Det står bara: Mother: Cathrine Wallmark. Mammas pojke.

Grattis Lucas! 27 år gammal och många år kvar som hockeyspelare. Innan karriären är över hoppas vi att få se dig delta i den årliga träningsmatchen mot din moderförening. Skulle inte det vara lite mysigt?



Kommentarer