Fortsätt till huvudinnehåll

4 september: Håkan Strömqvist


Det skulle kunna vara så att hockey-Skellefteå är delat i frågan om vad de tycker om Håkan Strömqvist. Å ena sidan ser man 616 utvisningsminuter, varav många oerhört onödiga, av en spelare som gav allt för AIK under tio års tid. Fjärdeplats på listan av de mest utvisade någonsin. Dåre, buse, opolerad.

Det är då åtminstone den sidan som jag ser och ovan uppräknade exempel är anledningen till att jag älskar Håkan och allt som han stod för. Den andra sidan tycker säkert att han förstörde för lagkamraterna genom sina frispel och kostade laget många poäng.

Men vad spelar det för roll? Vi är ju där vi är nu och minnena av Håkan Strömqvist borde enbart vara ljusa. Han har garanterat slagits mot tvåsiffrigt antal Björklövenspelare. Han har slashat Sasja Beliavsky i knävecket. Han har hånat och smädat domare, motståndare och motståndarpublik på ett sätt som ingen törs göra idag.

Håkan Strömqvist kanske inte alltid tänkte sig för. Han hann nog inte tänka efter förrän det small. Men han gjorde allt det här med en svartgul tröja på sig. Han gjorde det för oss och han gjorde det bra. Så ni som är på den andra sidan (rimligtvis inga bloggläsare), ni förtjänar en crosschecking av Strömming.

Värt att nämna är att de tre främsta och platserna på listan över flest utvisningsminuter genom tiderna i tur och ordning är Jimmie Ericsson, Pär Mikaelsson och Joakim Lindström. Magiska namn som alla gillar. Men visst gillar vi Håkan Strömqvist lika mycket?

1990 steg han in i omklädningsrummet. Där satt ett gäng sargade själar, mixat med unga killar som aldrig hade fått spela i a-laget om SHC inte hade åkt ur Elitserien. Håkan hade kanske inte heller rak rygg och högt huvud efter några tunga år i Modo.

Första säsongen, då hoppet om ett omedelbart återtåg fanns kvar, skadade han sig direkt och spelade endast sex matcher. År två satt han utvisad 38 minuter, år tre 48 minuter. Därefter 62 och 79 utvisningsminuter. Han blev bättre och bättre och tog mer och mer plats. 

Likt andra spelare som vi har skrivit om (inte minst topp tre på ovan nämnda lista) har spelat bättre ju argare de har varit. 1998/99 slog Håkan personligt poängrekord med 24 poäng på 38 matcher. Samma säsong levererade han 98 minuter på botbänken. Även det personligt rekord.

Vi nådde egentligen inga framgångar under Strömqvists tio säsonger. Men utan profiler som honom hade kanske jag och många med mig förlorat intresset. Vi gick inte alltid på matcherna för att se skönspel och segrar. Vi gick för att se Jörgen Wännström skjuta i plexit och Håkan Strömqvist genomföra ett mordförsök på någon som störde. Fina minnen. Håkan Strömqvist blir idag 52 år.

Kommentarer

  1. Ja han gav alltid allt och särskilt mot löven! En av få ljusglimtar under ett annars rätt mörkt 90 tal!

    SvaraRadera
  2. han var Minnsevärd spelare , hopptacklingarnas kung

    SvaraRadera
  3. Fast finaste minnet måste ju ändå vara när Strömming kastade en iso-boll rätt i ögat på en rasande löven-supporter

    SvaraRadera

Skicka en kommentar