Fortsätt till huvudinnehåll

30 september: Mats Landerstedt

När jag skrev in ”Mats” i telefonen var förslaget på följande ord (namn) vare sig Lundström, Lindgren eller Abrahamsson. Nej, där stod det ”Landerstedt”. Måhända har jag råkat komma åt någon inställning i telefonen där namn autokompletteras med SM-guldvinnare.

För även om den ovan nämnda Mats-trion var bättre spelare och överlag har gjort större insatser för Skellefteå AIK, så är Landerstedt den ende Mats som vunnit. Så funderar du på att döpa din nyblivne son till det, så bör du tänka efter både en och två gånger. Det är ovanligt att en svartgul Mats når sådan succé.

Det har skrivits några inlägg där vi lyft fram spelare som lämnat AIK i helt fel läge. Det vill säga under silly season 1977. Kanske de lockades av ett civilt arbete, kanske en annan klubb viftade med sedelbuntar eller kanske kom aldrig ett nytt kontraktsförslag från AIK.

I fallet Mats Landerstedt är det helt tvärtom. Han föddes i Mora och blev också laget troget ända upp i senioråldern. Förmodligen hade han egentligen inte en tanke på att någonsin lossa på knätofsarna och lämna Mora och Dalarna bakom sig.

Men när en sak händer någon helt annanstans startas ett händelseförlopp som får konsekvenser för andra. I det här fallet valde Hardy Åström att satsa på NHL efter att ha imponerat i både klubblaget och Tre Kronor. Och när en lucka öppnas måste den fyllas av någon annan. 

Hur det kom sig att AIK valde att satsa på just Landerstedt är okänt för bloggen och det finns heller ingen statistik att söka förklaringar i. Men nog får man imponeras av AIK:s mod när de ersatte en landslagsspelare med en relativt oprövad tjugoåring från Division ett.

Ännu värre är att Landerstedts sidekick hette Roger Rosén (Roger autokompletterat blev mycket riktigt Rosén) och hämtades samma sommar in från Kågedalen. Inte direkt drömmålvaktsparet för en guldsatsande förening. Men AIK har gjort guld av sand vid fler tillfällen.

Mats stod fler matcher än Rosén i grundserien, men var småskadad när slutspelet inleddes. Väl där imponerade Roger Rosén så pass mycket att det inte fanns någon anledning att ändra ett vinnande lag. 21 grundseriematcher och likvärdig statistik som Åström året före, gör givetvis Landerstedt till en stor hjälte också.

Just Hardy Åström lyckades inte i NHL och valde att återvända. Skellefteå satsade på målvaktsparet Åström/Rosén och det blev bara en svartgul säsong för Mats Landerstedt. Hem till Mora med en guldmedalj runt sin hals. En kort AIK-karriär som ändå ledde till mer framgång än väldigt många andra spelare med längre karriärer i AIK. Hatten av!

Kommentarer

  1. Trodde bilden föreställde P-O Larsson.

    SvaraRadera
  2. Roligt att bli ihågkommen, ett omtumlande år med många positiva stunder både på isen och på sidan av. AIK har alltid en stor del av mitt hjärta - for ever
    Mvh Mats Landerstedt

    SvaraRadera

Skicka en kommentar