Fortsätt till huvudinnehåll

24 september: Jörgen Sundqvist

Från en spelare (Martin Sevc) som vunnit guld mot oss till en annan. Från en skallig kille till en annan. För ska man se till rena fakta så vann Jörgen Sundqvist SM-guld med Brynäs 2012 och ska man se till rena fakta så har han inte ägt en enda hårprodukt sedan han var tio år gammal.

Sundqvist spenderade sin mellanstadietid i Härnösand. Utan att säga så mycket så skaffade han sig ändå respekt bland polarna genom sitt hårda arbete. Både i klassrummet, men framförallt ute på rasten, oavsett om det skulle spelas fotboll eller byggas en koja.

Under sommaren 1992 sågs de inte så mycket. Någon spenderade sommaren i stugan ute på landet och någon annan sommarsemestrade på diverse campingplatser. Hur Jörgen Sundqvists sommar förflöt vet vi inte, men när grabbarna återkom till plugget i augusti hade det hänt något.

”Jörgen har rakat huvudet!!” Den stora snackisen på skolgården var frisyren som kom att bli Sundqvists signum under hela karriären. Barn och ungdomar är ofta fyndiga vad gäller att hitta på smeknamn. Innan första lektionen för året hade Jörgen fått namnet ”Snagget”.

Elva år senare var frisyren identisk och Jörgen Sundqvist var på väg att göra sitt livs viktigaste flytt. Han skulle lämna Leksand och det misslyckade 82-projektet och flytta till Skellefteå AIK. I samma flyttbuss satt Daniel Hermansson och de två polarna skulle antingen spela upp AIK till Elitserien eller använda oss som språngbräda.

För Hermansson blev det varken eller, då han inte var den mönsterbrytare som Uffe Taavola hade utlovat. Sunkan däremot gick från klarhet till klarhet. En allroundback med sina absoluta styrkor i defensiven, men som (åtminstone på allsvensk nivå) kunde leverera en del poäng. 

Under två säsonger i AIK gjorde han faktiskt inte mindre än femton mål, där matchens enda mål hemma mot Nyköping i Kvalserien 2005 är det som har etsat sig fast starkast. Vi var som bekant nära att ta oss upp under båda säsongerna som Sundqvist och egentligen var det bara en tidsfråga.

Men tålamodet tröt och tillsammans med Jimmie Ericsson valde han att ta klivet upp i Elitserien. Jörgen Sundqvist flyttade till Brynäs och blev något av en stålman, kultspelare och lagkapten. Över 600 matcher och, som sagt, ett SM-guld på kontot.

Naturligtvis hade det varit ett bättre beslut att stanna i Skellefteå AIK och vuxit och vunnit tillsammans med oss. Men Jörgen gick sen egen väg och har alltid gjort. Annars glider man inte in på skolgården med en rakad skalle som elvaåring. Idag fyller han 40 år och ser förmodligen exakt likadan ut som då.

Kommentarer

  1. Vill minnas att han även frälste Norsjö arena från ondo genom att göra första målet i invigningsmatchen mellan AIK och löven. En nog så viktig gärning ifall minnet nu stämmer.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar