Fortsätt till huvudinnehåll

20 september: Hans Wallson


Är det någon av er som nyligen sneglade i en bok eller tidning som avhandlade Elitseriesäsongen 1977/78? Säsongen då Skellefteå AIK vann sitt och Norrlands första SM-guld. Vi har läst boken ”Ishockey 1978” och njutit av texter om och bilder på våra svartgula hjältar.

Men kan du tänka dig; ingenstans står det att Lasse Nyström hamnade på fjortonde plats i vår interna poängliga, eller att han gjorde färre mål än Hannu Palmu eller att ALLA andra ordinarie forwards gjorde minst dubbelt så många poäng som Lasse??

Dessa fakta nämns inte med ett enda ord. Istället lyfts hans avgörande mål i den tredje SM-finalen fram via både bilder, intervjuer och hänvisningar till ”Jörnsfinten”. Så med andra ord vad är det som står i historieböckerna? Jo, det står om vinster, vinnare och glädje.

Om vi då fokusförflyttar till dagens jubilar Hans Wallson, så möts vi av samma fenomen. I böckerna beskrivs han som dubbel SM-guldvinnare och syns på bilder där han skrattar med en cigarr i munnen. Inte ett enda ord om att han var coach för ett självspelande piano som hade vunnit guld med både dig och mig som tränare.

Nu kanske det kan tyckas att vi är hårda mot Hasse, men så tänker vi inte. Vi vill belysa att han för evigt, för alltid kommer att vara en av de största (om inte den största) AIK-tränaren. Två guld och två silver, och om Anders Forsberg läser detta så gör det nog ganska ont.

För självklart hade Forsberg också vunnit guld. Dubbla guld. Men historieböckerna säger annat. Hade Anders varit lika lojal mot organisationen som Hasse var, hade det sett annorlunda ut. Men nu finns det absolut ingen idé att se ner på Hasse Wallsons karriär.

För efter AIK drog han till Schweiz, åkte lite utförsåkning och drog in högar med Schweizerfranc. Sedan ett par sabbatsår där han laddade upp för the grande finale. Mullvad och tränare för våra fiender Björklöven. Perfekt tajming då de var på väg mot Elitserien.

Wallsons coachning och taktik var bristfällig (fakta hämtad från Lövens supporterforum). Han visade inget större engagemang och misslyckades helt plötsligt med ett annat självspelande piano (vi hänvisar till samma forum). Vi hävdar dock att detta är Hans Wallsons största bedrift.

Att som en nyckelfigur medvetet och aktivt sabotera utan att åka dit för det är inte lätt. Parallellt med detta plockade han ut en hög allsvensk tränarlön och undergrävde Björklöven även ekonomiskt. Det är då inget snack om vilken låt som jag lyssnar på repeat idag och ikväll. 

Kommentarer