Fortsätt till huvudinnehåll

16 september: Johan Fahlgren

175cm och 81kg. Leftare. Blir det så mycket mer Skellefteå AIK än så? Åtminstone om vi tittar på hur det såg ut under många, många år. Listan är enormt lång. Ett axplock: Martin Pettersson, Jörgen Marklund, Tim Söderlund , Niklas Westerlind och Joel Mustonen.

Spelare med olika karriärer bakom sig och som, förutom de snarlika måtten, också har något annat gemensamt. De är fostrade i Skellefteå AIK. Den finaste utav skolor. Det laget som under de senaste femton åren har lyft upp överlägset flest juniorer.

Juniorspelare som har utvecklats till a-lagsspelare, landslagsmän, VM-spelare och NHL-stjärnor. Ställer vi alla dessa duktiga, före detta juniorer i samma lokal så kommer de att bära in Stanley Cup-pokaler, Le Mat-diton och dessutom en drös medaljer från att ha representerat Sverige på olika landslagsnivåer.

Plantskolan Skellefteå AIK är omtalad och omskriven och även om det inte sker med samma takt och med samma extrema toppar, så fortsätter den att leverera. Inte konstigt att en stor mängd unga killar (och tjejer) har som högsta dröm att glida in framför en fullsatt Skellefteå Kraft Arena.

En av dessa var Johan Fahlgren, dagens jubilar. Han krigade på i Björnligan, föräldrarna sålde toalettpapper och salami så att grabbarna skulle få åka på cuper. Hockeykillarna var coolast i klassen, så det var nog en rätt lyckad barndom för Johans del.

Med åldern kommer ökade förväntningar och när AIK slogs om U16-medaljerna tog han plats i laget och fick till och med som sextonåring spela en match (en assist) i J18. Men då hände något som inte går att surfa sig till på Eliteprospects. Hastigt och mindre lustigt lämnade Fahlgren Skellefteå.

Det kan ju vara så att han helt enkelt petades, men vi anser ändå att det troligaste är att en flytt ligger bakom klubbytet. För från att ha spelat i AIK under hela sitt liv, befann sig Fahlgren plötsligt i Vännäs. Detta skedde säsongen 2016/17 och han utsågs genast till lagkapten.

De andra pojkarna hade säkert sett en och annan match med Björklöven i Hockeyallsvenskan och visste således ganska lite om världen. När Fahlgren berättade att AIK-spelarna fick ut sina löner i tid, att ishallen i Skellefteå inte luktade mögel och att väldigt få i norra länsdelen var veganer, lyssnade kamraterna med stora ögon.

Johan Fahlgren blev en naturlig ledargestalt och är faktiskt fortfarande kvar i Vännäs och sprider hockeykultur runt om sig. Assisterande kapten i a-laget och han gör ungefär tio poäng per säsong. Karriären blev kanske inte som han hade tänkt sig, men han spelar fortfarande i svartgult. Grattis till det!

Kommentarer