Fortsätt till huvudinnehåll

7 augusti: Adam Wilsby

Dagen efter det att gårdagens Hannes Lindström föddes kom Adam Wilsby till världen. Två backar som skulle komma att bli lagkamrater redan under gymnasietiden. Det är ändå absolut rimligt att fundera över ifall Lindström och övriga spelare med a-lagsambitioner uppskattade att stockholmaren Wilsby anslöt till laget?

Naturligtvis vill man ha ett så bra lag som möjligt, men all den talangen som Adam Wilsby tog med sig innebar att det fanns ytterligare en spelare/hinder för att avancera uppåt. Nu tror vi att Wilsby var en uppskattad lagkamrat med sitt sympatiska sätt och ambitiösa inställning.

SHL-debuten avklarades redan vid arton års ålder och vi var många som hänfördes av den extremt mjuka skridskoåkningen och lungorna som till synes alltid var fyllda med syre. Adam Wilsby kändes ganska tidigt som en blivande stjärna.

Det stora genombrottet kom dock inte här, utan i närheten av hans barndomshem (Stockholm). Säsongen 2019/20 var han utlånad till Södertälje i Hockeyallsvenskan och med väl tilltagen speltid utvecklades han till en av seriens allra bästa backar.

Att surfa in på Swehockey och se honom göra poäng i match efter match var mycket mysigt, och det kändes ganska givet att han skulle spela en stor roll i AIK nästa år. I samma veva draftades han för Nashville Predators och det gällde för oss att ta vara till stunderna med Adam Wilsby.

För i hans fall var det aldrig en fråga om OM utan NÄR han skulle dra över. Hans första hela SHL-säsong blev en stor succé. Tillsammans med Oskar Nilsson bildade han ett av seriens bästa backpar och vi vande oss vid att han ena stunden var längst fram av alla, för att nästa sekund ha åkt ikapp och förbi alla övriga spelare i backcheckingen.

Förhoppningarna på total dominans fanns inför nästa säsong, men känslan var att han stod stilla i utvecklingen. Statistiken från de två säsongerna är snarlik, men en stor skillnad är att backpartnern Nilsson hade det tungt hela året och Wilsby fick dra ett tungt lass.

Flytten till USA känns vältajmad och vi spår att Adam gör hela säsongen i farmarlaget Milwaukee Admirals. Vi är inte lika säkra på att han kommer att bli en given NHL-spelare, som vi var för ett par år sedan, men konstigare saker har onekligen hänt.

Vad vi däremot är helt säkra på är att vi har en liten crush på Adams mamma Anna. I slutet av förra säsongen bjöd hon på en fantastisk TV-intervju under en periodpaus borta mot Djurgården. Hon berättade där om hur seriös Adam är med sin ishockey och hur förnuftiga beslut han fattar.

Vi har ingen koll på familjen Wilsbys födelsedagsrutiner, men vi misstänker att de håller hög klass även om de ligger en bit under medel vad gäller sockerinnehåll. Den stora frågan för oss är snarare om vi någonsin får se Adam Wilsby i den svartgula tröjan igen? Den som lever får se. 


Kommentarer