Fortsätt till huvudinnehåll

14 augusti: Roland Stoltz

Ikväll blir det fest! Det är förvisso söndag, men det spelar ingen roll. Roland Stoltz fyller 68 år och alla är bjudna. För det är ju så att alla lag har det som betecknas som kultspelare och frågan är om Skellefteå AIK har en större sådan än Rolle? Bättre spelare - ja. Men Stoltz hade något annat. Något finare.

Vi är naturligtvis, smärtsamt, medvetna om hans tränarår i Björklöven, och det finns personer som man inte hade kunnat förlåta för ett sådant snedsteg. Stoltz står på något sätt över detta och hans gloria är orubbad. Om du inte redan har förstått det så är vi oerhört förtjusta i honom.

”Grävskopan från Överkalix” flyttade först till Luleå och Division två. Egentligen bör vi nog beteckna Luleå som ett poplag, då de är en ung förening utan anor. Ingen plats för Roland Stoltz att stanna på. Han hade gjort juniorlandskamper och siktade högre. Mycket högre.

På senare år har det vid många tillfällen skrivits om hur Joakim Lindström och Oscar Möller har drivit laget både på träning och match. Spelare som har tagit stort ansvar och hjälpt unga killar som flyttats upp i a-laget. På 70 och 80-talet hette motsvarigheten Rolle Stoltz.

Han gjorde det dock på ett annat sätt. När laget gick ut i strid var han både skölden och svärdet. Skedde en oförrätt var Stoltz både åklagare, domare och jury. I omklädningsrummet var tonen hård, men hjärtlig. Rolle var en god människa och lagkamrat som också ställde höga krav.

1975 kom han till Skellefteå och gjorde direkt 25 poäng på 32 matcher och det var ungefär den nivån han höll under sina tolv säsonger i AIK. Här blev han landslagsman, NHL-spelare och svensk mästare. Han gav allt i varje match och det hade varit otroligt tryggt att stå i spelargången bakom tröja #23.

I Washington trivdes han inte. Har man smeknamnet Grävskopan från Överkalix så trivs man inte i en sådan världsmetropol. Visste vi inte bättres skulle vi nog ha misstänkt att Skellefteå-mössan som dök upp under stormningen av Capitolium, kunde ha varit Rolles gamla mössa.

För det var här han trivdes som bäst. Efter karriären, som avslutades alldeles för tidigt, har han gjort tre sejourer som tränare i Skellefteå AIK. Klubbhjärtat är stort och många av er som har minnen från hans tid, har Roland Stoltz som sin absoluta favoritspelare.

Och vi har ju inte ens nämnt det klassiska slagsmålet mot Björklöven. Ett slagsmål som både inleddes och avslutades av en viss herr Stoltz. Först några slagskott (under uppvärmningen) i ryggen på Lövens pretty boy Patrik Sundström och sen knytnävarna mot Bullen Hägglund och Peter Edström.

Idag blir Roland Stoltz 68 år. Han går runt med sin hund på sina ägor, dricker starkt kaffe och skrockar förtjust när han tänker tillbaka på sina bedrifter. Den moderna hockeyn (och världen) är inget för honom, men det spelar ingen roll för han står över ALLT. Grattis Rolle och fortsätt njuta av livet. 

Kommentarer

  1. ”Grävskoporna från Överkalix” var för övrigt namnet på ett legendariskt korplag i innebandy, som trotsigt spelade i svarta tröjor med gula tigerränder – i Umeå.

    SvaraRadera
  2. Vi blev intervjuade av VK, som naturligtvis inte hade den kulturhistoriska kompetensen, och beskrev vår närvaro på skyltsöndan i Umeå med; ”och även i år har innebandylaget Grävskoporna rest den långa vägen från Överkalix…”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit mer oväntat om Umeåjournalisterna förstod något alls.

      Radera
  3. Rolle, en oförglömlig spelare !

    SvaraRadera

Skicka en kommentar