Fortsätt till huvudinnehåll

29 juli: Gustav Grundström

Under 10-talet måste det ha skapats en ny direktlinje mellan Umeå och Skellefteå. Inte tur och retur, utan enkel väg. Bussen var specialbyggd för att rymma gulgröna hockeytrunkar och träklubbor. För det var ju nämligen så att det var oerhört populärt för Lövens juniorer att flytta till Skellefteå.

Vi har inte tänkt leverera hela listan, men vi är ju alla bekanta med namn som Sebastian Aho, Lucas Wallmark och Sebastian Ohlsson. Unga killar som lyfte blicken och såg ett ljus där långt borta (tretton mil) vid horisonten. Ytterligare en av dessa talanger heter Gustav Grundström och idag fyller han 27 år.

2010 lämnade Björklöven in en konkursansökan och tvingades ner i den klassiska serien Division ett norra. Där fick man möta lag som exempelvis Kovland. Detta imponerade föga på unga grabbar som hoppades på en framgångsrik och lukrativ karriär.

Gustav Grundström är inte på något vis obegåvad (det har sina fördelar med närheten till ett universitet) och förstod att han måste fly fältet. Ännu tydligare blev det då Löven misslyckades med att gå upp från ettan och Gustav såg sin chans att lämna det sjunkande skeppet.

Fyra säsonger blev det i Skellefteå AIK:s juniorlag. J18-säsongerna blev mer lyckade då Grundström snittade lite drygt 0,5 poäng/match. Under hans år i stan var AIK i final varje år och vid två av dessa tillfällen bärgades guld. Gustav Grundström var aldrig nära att ens få spela i a-laget, men det är inte det viktiga. 

Det viktiga är att han kom hit och kämpade för den svartgula tröjan istället för att hjälpa sin moderklubb. Det är ett agerande som vi sympatiserar mycket med. Efter AIK-tiden gjorde han ändå ett försök i Löven, men räckte inte till och harvade på i Asplöven, Vännäs och Teg.

Nu känns det kanske som att historien borde vara slut, men faktum är att det finns en chans till ytterligare ett kapitel. Hans lillebror heter nämligen Carl Grundström och gjorde den senaste säsongen 15 poäng på 54 matcher för Los Angeles Kings.

Inga jättesiffror och det skulle kunna vara så att han inom en snar framtid återvänder till svensk hockey. Och varför inte då till Skellefteå AIK som brorsan Gustav bör ha talat sig varm om under fyra år. Förmodligen låg det diverse svartgula kepsar och tröjor i julklapparna i det Grundströmska hemmet i mitten av 10-talet. 

Så även om Gustav inte gjorde succé hos oss, kan det kanske bli så att ringarna på vattnet blir ett finfint nyförvärv redan till nästa (22/23) säsong. Oavsett vad så önskar vi Gustav Grundström en underbar dag. Hälsa brorsan från hela det svartgula gänget!


Kommentarer