Fortsätt till huvudinnehåll

28 juli: Wilhelm Palmgren Viksten

Nu var det länge sedan vi ägnade tid åt en målvakt. Hela två dagar, men vi har ju också döpt den här korta bloggperioden till målvaktsveckan. Fjärde keepern på sju dagar och garanterat den mest anonyme. Wilhelm fyller idag 17 år och är således vår yngste firare hittills.

Vi ägnar ju oss åt extremt mycket dubbelmoral då vi menar att det värsta man kan göra är att svika Skellefteå AIK och flytta någon annanstans, medan det finaste (bortsett från att vara egen produkt) är att flytta hit. Att svika för Björklöven är fruktansvärt, men att svika Löven är underbart och helt rätt.

Och det är ju så det är. Vi älskar Skellefteå AIK och då är det ju inte mer än rätt att det här är det bästa stället på jorden. Wilhelm Palmgren Viksten älskar också AIK, men så har det nog inte alltid varit. Moderklubb Teg och ganska snabb flytt till Björklöven.

Man mognar ju olika snabbt. Vissa tar lång tid på sig att växa upp, medan andra är brådmogna i högstadieåldern. Palmgren Viksten räknas in i den senare skaran. Blott sexton år gammal bröt han upp från föräldrahemmet i Umeå och gjorde den förbjudna flytten till norra Västerbotten.

Ingen kan ju klandra honom. Vill man bo kvar nära där man växt upp och samtidigt få maximal utveckling, så är ju Skellefteå the place to be. Du som är en god matematiker inser att det här är en tämligen nylig flytt, och det stämmer. Wilhelm har gjort en J18-säsong och rustar sig just nu för nästa.

Under säsongen som var slog han nytt personligt rekord, vad gäller både GAA och SV%. 2.80 i antal insläppta mål per match och 0.896 i räddningsprocent är kanske inte magiska siffror, men juniorhockeyn är nyckfull och man måste också komma ihåg att det här var första säsongen i ett riktigt bra lag.

Endast sexton år gammal fick Wilhelm också chansen att byta om till J20-match. Ingen speltid, men värdefull erfarenhet för en keeper som vi har vissa förhoppningar om att han ska kunna gå hela vägen från juniorerna. En svår väg att vandra. AIK har som bekant haft svårt att lyfta upp målvakter.

Grattis Wilhelm! Vi hoppas att det går som vi hoppas och att det kan ge ringar på vattnet till övriga 090-ungdomar. Umeå är trots allt en viktig del av vårt upptagningsområde och på sikt skulle det också kunna innebära att även sponsorer kan tänkas flytta samma väg. 

Kommentarer