Fortsätt till huvudinnehåll

9 juni: Dick Berg

Vad får man om man blandar Dick Burlin och Mikael Berg? Bloggens första gåta genom tiderna har ett enkelt svar. Läs dagens rubrik så får du besked. Men får du ett svar? Nja, åtminstone jag hade väldigt dålig koll på dagens jubilar, Dick Berg.

Han sägs ha varit Lyckseles första stora hockeystjärna. Vi har grävt en del, men egentligen inte hittat så mycket matnyttigt. Den enda artikeln som nämner Dick Berg handlar egentligen om en ännu större Lycksele-profil, nämligen David Rundblad. En artikel i Västerbottens Folkblad från 2010. Precis när Rundblad var på väg att slå igenom på allvar.

I slutet av den texten nämns ett par till spelare från Lycksele och vi citerar: ”På 70-talet regerade Dick Berg.” Regerade! Hur många av er läsare har någon gång beskrivits så? Utan att någonsin har sett Berg spela, så tänker vi att han måste ha haft något alldeles extra.

Och har man det så finns chansen att man skulle kunna vara intressant för Skellefteå AIK. 21 år gammal flyttade Dick Berg österut för att slå sig in i Västerbottens stolthet. Samma år som Björklöven bildades, men några sådana tankar fanns inte. Det var AIK som gällde.

Eliteprospects sviker i vanlig ordning när det kommer till gammal statistik från de lägre divisionerna. Dick var aktiv under åren 1963-79, men det finns endast siffror från sex av dessa säsonger. Opålitliga siffror dessutom, då informationen är väldigt knapphändig.

Dessutom går det att läsa att hans position är både back och forward. Antingen vet Eliteprospects-redaktionen ingenting och helgarderar eller så var Berg ett multiverktyg som behärskade alla positioner och alla moment. Vi väljer att tro på det senare.

Hur som helst så gjorde han två år i AIK innan han återvände hem. Han fick vara med och åka ur Division ett och gå upp från Division två. Händelserika år även om Berg endast står bokförd för sammanlagt två assistpoäng. Därefter åkte han alltså tillbaka till Lycksele och regerade.

Idag fyller Dick Berg 73 år och är en liten, men viktig del av vår historia. Livet leker för honom. Ägare av ett fint radhus, fem fordon i sitt stall och förhoppningsvis lyckligt gift. Dessutom en big shot inom den lokala träindustrin. Det är egentligen bara en sak som skaver. Något som inte går att köpa för pengar.

För kommer man från Lycksele och vill ha en riktigt, riktigt fin karriär är klubbfattningen nära nog ett måste. Ovan nämnda Rundblad är det. Melker Karlsson likaså. Rightare, alltså. Men Dick Berg hade vänsterfattad klubba och nådde inte samma höjder. Vi ska dock inte avsluta inlägget i moll, utan i dur. På 70-talet regerade Dick Berg.

Kommentarer