Fortsätt till huvudinnehåll

30 juni: David Blom

Halvvägs in på bloggsatsning 2.0. Eller egentligen 0.2 sett till variation. Och vad passar då bättre än ge David Blom lite välförtjänt rampljus! Född och uppvuxen i Skellefteå och spel i AIK från barnsben. Ingredienser som är extremt trevliga i vår trångsynta, lilla värld.

Det finns faktiskt 50 ljus på dagens tårta och det har hunnit gå ganska många år sedan han spelade ishockey. Vi gissar att Blom inte ägnar jättemånga tankar åt sitt hockeyspelande, utan snarare hade det som en kul och stimulerande hobby. Idag jobbar han på Skellefteå Snickericentral och har förmodligen lyckats lite bättre där.

För det pirrade inte direkt i magen då David Blom äntrade isen. Han var en kompletteringsback med sina främsta styrkor i egen zon och ska vi vara helt ärliga så gjorde han under sina fem AIK-säsonger inte ett endaste mål. Vår magkänsla säger att han inte ens var nära.

Han debuterade iförd SHC-tröjan och ansågs vara ett ganska stort framtidshopp på backsidan. Under vårt sista år i Elitserien gjorde han sex juniorlandskamper (noll mål) och han var till och med påtänkt till JVM 1991. Egentligen gick vi bara och väntade på att David skulle Blomma ut.

Så blev det dock inte, utan säsongen (92/93) då klivet verkligen skulle tas står han endast bokförd för sex matcher. Om det var skador som kom emellan eller om han helt enkelt inte platsade minns vi inte, men när Blom lämnade för Vännäs var vi ganska säkra på att vi sett honom för sista gången.

Så blev det definitivt inte, utan redan säsongen därpå var Blom tillbaka i stan och CRIF. Där fanns han med på den mest profilstarka interna poängligan som ett Division två-lag någonsin har haft. Eller vad sägs om (i tur och ordning) Ulf Hägglund, Hans Hjalmar, Jesper Owensson, Jonas Eriksson, Greger Löfbom, David Blom (tre mål) och Jens Nyström!

Måhända innebar detta en ny vår för David Blom som under de två följande säsongerna slog personligt poängrekord två gånger om i först Vännäs och sedan Tyringe. Hur det gick till när han värvades tillbaka till AIK, men det var kanske ingen hemvändare som vi längtade efter på samma sätt som idag.

Tillbaka kom han i alla fall och föll omedelbart in i gamla vanor. Inga mål och en anonym tillvaro på isen. När tvåårskontraktet hade gått ut fördes inga diskussioner om att förlänga, utan AIK valde att ersätta David Blom med Johan Åkerman. Idag är det då ingen som flyttar på Blom. 50 år med allt vad det innebär. Grattis!


Kommentarer