Fortsätt till huvudinnehåll

29 juni: Axel Holmström


Han har hunnit bli 26 år, Holmström. I ärlighetens namn så tänker vi fortfarande på honom som supertalangen som slog igenom med dunder och brak. Och det är kanske så, spelare som man verkligen gillar/har gillat ger oss ett bestående minne från den tiden då de var som bäst.

För visst tänker du på Mikko Lehtonens första sejour då hans namn kommer upp? Det är knappast Jyri Marttinens sista säsong som är den du minns bäst. Minnet av Jimmie Ericsson handlar inte om de två sista åren då han mest åkte runt och var skadad och inte hade samma framgångar som förr.

Läsare med god förmåga att läsa mellan raderna inser nu att Axel Holmströms karriär också har bestått av både vin och vatten, och frågan är om det blev så att han bara dansade en vinter. För det går ju inte att hylla Axel Holmström utan att prata om slutspelet 2015 där han slog alla tiders poängrekord för juniorer. 

18 poäng på 15 matcher, vilket ledde till det förväntade NHL-kontraktet med Detroit Red Wings. Euforin var stor när det stod klart att han skulle bli utlånad och stanna i Skellefteå ytterligare ett år. Säsongen blev fin med personligt poängrekord och ett lyckat JVM.

Men då kom skadorna och efter det har han inte varit sig lik. Knäskadorna avlöste varandra och likt Mattias Lindström såg Axel ganska försiktig ut när han äntligen kom tillbaka. Likt Mattias Lindström åkte han över Atlanten ändå och likt Mattias Lindström blev det inget NHL-spel.

Den stora skillnaden är dock att Holmström kom över rädslan för nya skador och karriären lever ju fortfarande. Tre AHL-år blev två år i HV71 (nedflyttning) och nu återfinns han i Vasa Sport. De som nu inte småler och tänker på Patrik Westerback är mycket ovärdiga bloggläsare.

Man vill ju tro att Westerback vid något tillfälle har varit ner i omklädningsrummet och tagit upp sin tid i AIK med Axel. Negativa ord om den svenska ishockeyn och stora ord om sig själv. Axel går in på sin andra säsong i Finland och även om det är mysigt att hänga med Westerback så gissar vi att han drar vidare efter nästa säsong.

Vi håller det för väldigt osannolikt att han någonsin återfinns i svartgult, men han har gjort något som väldigt få andra har lyckats med. Under våren 2015 trollband han oss på ett fantastiskt sätt och hela världen var hans. Det blev inte så, men vi tackar för de fina minnena och önskar en lika fin födelsedag. Hälsa Patrik. 

Kommentarer