Fortsätt till huvudinnehåll

28 juni: Yngve Casslind

Från en målvakt till en annan. Yngve Casslind föddes i Mörkö i Södertälje kommun och hade med lite felbeslut på vägen säkert kunna ha hamnat i Södertälje eller någon annan klubb som inte är Skellefteå AIK. Andra kändisar från Mörkö är adelsmansprofiler från 1500-talet som Gustav Stenbock, Nils Bielke och Nils Sture.

Casslind är född betydligt mycket senare än så, men ändå så gammal att han tyvärr inte längre finns hos oss. Idag skulle han ha fyllt 90 år, men det blev faktiskt bara 60 år på jorden. Det var till och med så att han avled i Umeå, men vi har för mycket respekt för både Yngve och döden för att säga något om det. 

1992 bestod AIK:s backbestånd bland annat av Peter Bohman, David Blom och Johan Krantz. Det var inte direkt den bilden man önskade att Casslind hade på näthinnan då han lämnade oss. Lite skillnad då att ha Almqvist, Svedberg och Elon Sundström framför sig.

Det var nämligen så det var när Yngve kom hit. Året var då 1957 och han som kom hit för att vakta kassen var svensk landslagsman. Casslind hade spelat både OS och VM under de senaste två säsongerna. Ur det perspektivet är han helt klart ett av våra största nyförvärv genom tiderna.

Han kom till oss från IK Göta och man kan onekligen fundera på varför? AIK hade knappast några pengar att locka med. Det bör ha funnits fina civila jobb nere i södra Sverige. Var våra dagis (dagmammor) av högsta klass redan då eller lockade det offensiva spelet? Är det något som tilltalar en målvakt?

På sitt sätt kanske man kan tycka att Casslind var 50-talets Mikael Renberg. En klasspelare som var over the hill. Det blev inga fler landskamper efter flytten hit och karriären avslutades i Skellefteå innan han la plockhandsken på hyllan. Sex säsonger blev det sammanlagt.

Skellefteå AIK:s målvaktsuppsättning under säsongen 1961/62 var för övrigt helt magisk. Casslind delade på målvaktssysslan med ingen mindre än Klimpen Häggroth. En omöjlig situation à la Henrik Karlsson och Marcus Svensson. Yngve Casslind valde dock inte att fly till Kazakstan, utan valde rivalen Skellefteå IF.

Det var aldrig nära för bloggen att bevaka en match där Casslind vaktade buren, så vi har fått läsa oss till hans starka sidor. Dels så gick käften i ett och dels var han en liten och mycket rörlig målvakt. En rak motsats alltså till dagens SHL-keepers som likt övriga spelare är politiskt korrekta och storväxta (målvakterna alltså, inte alla spelarna i SHL). Vi gillar de som inte är som alla andra och vi gillar verkligen Yngve Casslind.



Kommentarer