Fortsätt till huvudinnehåll

24 juni: Pea Israelsson


Femte februari förra året skrev vi en text med rubriken ”Pea Israelsson - vad vore AIK utan honom?”. Snart vet vi svaret på den frågan, för som bekant har en lång och fantastisk era just avslutats. Tre år innan han når den officiella pensionsåldern så har Per-Anders Israelsson valt att tacka för sig.

Vad det, rent konkret, kommer att innebära för hockeyn och Skellefteå AIK kommer det naturligtvis att dröja innan vi kan utvärdera, men en sak är säker. Det kommer aldrig att bli sig likt. Kanske blir det bättre, kanske sämre, men det är inte poängen. Han har ju alltid funnits där. Det kommer att kännas tomt.

Vi ska strax lista alla saker som hänt i föreningen under hans tid som klubbdirektör. Själv kommer han aldrig att tycka att det var hans förtjänst. Ishockey är ju ett lagspel och man är inte bättre än sitt svagaste kort. Men i det här fallet stämmer inte riktigt det. 

För under de senaste tjugofem åren har det förvisso funnits svaga kort på olika positioner i föreningen och det har strulat här och där. Då har Pea klivit in när och där det har behövts. Sälja lotter, offra sin sittplats, stå i baren. Alla jobb är viktiga och då kavlar man upp ärmarna. För kunden och för Skellefteå AIK Hockey.

Så sent som under träningsmatcherna inför senaste säsongen drog undertecknad iväg ett mail till Pea då musikkillen, eller vem som nu bestämmer, valde att byta introlåt till ”Kom ihåg vem du är”. Jag blev irriterad och tänkte att om det är någon som har mandat att fixa detta så är det herr Israelsson.

Nästa match var ”Hey, här e vi” tillbaka och fram till att motsatsen är bevisad utgår jag från att Pea styrde upp detta. Spiller någon kaffe så torkar han upp det. Är isen dåligt spolad så löser han det. Små saker som är viktiga för helheten. Men som bekant har han gjort rätt stora saker också. Här kommer ett urval:

Konkurshotet

Skellefteå AIK var på väg att försvinna ut i tomma intet. In på scenen kom 35 år gamle Per-Anders Israelsson. Tillsammans med Pär Nordlund, det lokala näringslivet och fantastiska privatpersoner så vändes steken, och det vändes i sista stund. Konkursansökan var undertecknad och lampan var på väg att släckas. Om Pea endast hade bidragit till detta hade han varit en evig hjälte, men istället förändrades allt.

Silly season 2001

För all del med Gunnar Ericsson vid just de spakarna, men naturligtvis var det ett beslut från föreningen att verkligen börja satsa på att ta oss tillbaka. På riktigt. Grunden till en sådan satsning är en god ekonomi, men här började hela staden tro på att det faktiskt kunde gå. Vi lockade till oss spelare som vi aldrig varit nära tidigare. Den vanligtvis försiktige Israelsson var mannen bakom storsatsningen. Och han fick oss att förstå att den skulle kosta i form av höjda priser. ”Fråga inte vad Skellefteå AIK kan göra för dig. Fråga vad du kan göra för Skellefteå AIK.”

Den stora ungdomssatsningen 

Ansiktena utåt för detta var Lasse Marklund och i viss mån Janne Erixon, men återigen var det ett föreningsbeslut. Ett obekvämt sådant. En rejäl ökning av träningstimmar, krav på att välja idrott tidigare och den välbekanta gallringen med walk of shame ut till väntande föräldrar på parkeringen. Det kostade en del i form av kritik och besvikna ungdomar, men gav oss också oemotsvarade framgångar. 

Uppgången

Nästa år då… Det var tungt där ett tag, men AIK - vi ger aldrig upp. Vanligtvis nervsvage Israelsson visade åtminstone utåt ingen oro, utan föreningen nötte på och fick med sig bygden. Många rätta beslut låg bakom att det äntligen gick vägen. Rekryteringar, bonusbaserade sponsoravtal och förmågan att skapa en vi-känsla hos oss på läktaren.

Ombyggnaden av ishallen

Det stöttes och blöttes en hel del. Sänka isen, riva hela skiten eller bygga en våning till. Idéerna var många, men Pea Israelsson fattar sällan ett förhastat beslut och med facit i hand lyckades man med en ombyggnad som både blev bra och inte kostade skjortan. Jämför gärna med hur det blev i Umeå. 

Fler isytor

”Varför läggs inte mer pengar på spelartruppen?” Det korta och långsiktiga svaret är att ungdomarna är framtiden. Ska vi få fram egna spelare behöver vi öka träningsdosen. Ska dosen ökas behövs fler ishallar. Sagt och gjort. En stor del av pengarna som kom in från KHL-uthyrningarna ledde till C-hallen. Pea har genom åren verkligen vågat investera stort för framtiden.

SM-gulden

Alla ovanstående saker har lett fram till gulden. Russinen i kakan. Även om Israelsson själv aldrig, mig veterligen, stått på isen eller hållit i en träning så är ju en stark och trygg organisation basen för framgångar på isen. Vi törs påstå att utan Peas idoga arbete hade vi aldrig vunnit gulden.

Maktfaktor i svensk hockey 

På isen uppenbarligen, men även utanför. AIK:s position i SHL-hierarkin är stark och Pea har stor respekt med sig. Här skulle vi kunna raljera om politisk korrekthet och att AIK alltid ska vara Bror Duktig i SHL-familjen, men vi står över sådant just idag.

Damhockeyn 

Här reagerar kanske vissa läsare starkt och känner att damerna inte direkt har varit välkomna, men vi väljer att ägna oss åt nutiden. Vi gissar att anledningen till att avvakta med damhockeyn har varit av ekonomiska skäl, och vi respekterar det. När sedan vindarna började blåsa åt andra hållet fattade AIK ett snabbt beslut att omstarta damlaget. Fin tajming, anser vi.

Varumärket 

Vi vet naturligtvis vad ordet betyder, men inser nog inte riktigt värdet av det. Vad vi däremot vet är att Skellefteå AIK:s varumärke är oerhört starkt och att det inte bara beror på framgångarna på isen. AIK nämns i positiva ordalag och är en förening som andra klubbar tittar på och besöker för att kunna utveckla sin egen förening. Vi vet inte hur många procent av detta som är Pea Israelssons förtjänst, men återigen, det hade inte sett likadant utan honom.


Många fina ord, men nu är sagan slut. Vi hoppas att ni tackar Pea för en osannolikt fin insats för Skellefteå AIK under tjugofem års tid. Det här är vårt sätt att tacka och vi inser att orden inte räcker till. Grattis på födelsedagen Pea, njut av livet nu! Vi ses på Skellefteå Kraft Arena.

Kommentarer