Fortsätt till huvudinnehåll

14 juni: Mattias Granlund


Ingen idé att se ner.
På Matte Granlunds karriär.

Då syftar vi naturligtvis på de tre säsongerna i Björklöven. Och vi kommer att stanna till i den rivaliteten innan vi går vidare till födelsedagsfirandet. Det finns ju nämligen en växande grupp människor som säger sig supporta Skellefteå AIK som också vill Björklövens väl.

Det vill säga människor som genuint hoppas att Löven ska ta klivet upp. ”Det skulle ju bli så roligt att se derbymatcherna.” Eller ännu värre ”Det är bra för Norrlandshockeyn.” Norrlandshockeyn kommer vi inte ens att kommentera. Hejar ni på Norge i Skid-VM?

Visst, det kan väl kittla med ett derby mot Björklöven (om vi garanterat vinner), men i verkliga livet är det inte kul på något sätt. Det är ångest, panik, försvinnande livslust med mera. Sådant känner inte du som vill ha upp Björklöven. Och dessutom har du missat hela idrottens poäng.

Man hejar på sitt lag och inte på lagets värsta motståndare. Vill du ha upp Löven i SHL måste de vinna matcher. Sitter du verkligen hemma och önskar det? Se dig i så fall i spegeln och välj om du ska klä dig i svartgult eller gröngult. Det är okej att välja det senare, men då har du valt. Skönt med derbyna för er. Kul vem som än vinner.

Men över till Mattias Granlund. Ytterligare en som drabbades av överflödets förbannelse. Juniorlandskamper ända upp i J20-åldern. 39 poäng på 43 matcher under sin sista juniorsäsong. Tre matcher i Elitserien under silveråret 2012/13. Men trots det inte nära en a-lagsplats.

Talangfull. Absolut, men egentligen inte en poängspelare, utan i princip hela seniorkarriären har bestått av gnugg och hårt arbete. Oskarshamn, Mörrum, Karlskrona (SHL-säsong!) och Almtuna är de klubbarna som han har representerat på allsvensk nivå.

Karriären avslutades? med en säsong i Teg då poängproduktionen ökade och Granlund valde 2021 att sluta på topp. 47 poäng på 37 matcher är imponerande och hur det senaste året har sett ut vet vi inte. Men poäng och siffror hit och dit. Det bästa har vi sparat till sist.

För tittar man noga på Eliteprospects är det en sak som sticker ut. Under Granlunds tre sista juniorår är nämligen kolumnen utvisningsminuter magisk. Eller vad sägs om raden 75, 87, 59? Fantastiskt fina siffror. Och det som är så härligt är att det här innebär att han minst tre år i rad har dragit på sig ett matchstraff.

Hetsporrar gillar vi ju och Mattias Granlund bangade inte på att göra något riktigt dumt. Idag blir han trettio år och har rimligtvis lugnat ner sig. Vi har inte fått ta del av någon önskelista, men det känns rimligt med biljetter till Stadsfesten med fokus på Angelica Lindbergs framförande av ”Hasse Wallson”.

Kommentarer

  1. Att det finns ,välmenande för all del, AIK supporters som vill ha upp grodorna I shl. Feltänkt, för att uttrycka sig milt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ju vara tvärtom. Att storebror vill se lillebror i Allsvenskan igen.

      Radera
    2. Lillebror är ju redan i Allsvenskan, minns så väl orden från alla grodor när dom gick upp från ettan... "Nu är vi där vi hör hemma" Kunde inte sagt det bättre själv 👍

      Radera
    3. Bra skrivet om AIK/di gröngula!

      Radera

Skicka en kommentar